Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manželství versus dar pro mě - jak na to?

Od: verva odpovědí: 18 změna:

Ahoj všem.

Potřeboval bych poradit. Žiji v manželství se ženou a máme 2 děti. Babička by mi chtěla darovat nějaký finanční obnost a také na mě převést nějakou nemovitost. Bohužel naše manželství s paní není zrovna růžové, ba naopak to asi do budoucna vypadá, že půjdeme od sebe a rozvedeme se.

Otázka zní: Lze toto nějak upravit - u notáře, právníka apod., abych dar od babičky dostal pouze já ( i když jsem v manželství ) a při případném rozvodu s manželkou by ,,nehrál" roli? Tedy nemusel bych se s ní vyrovnávat?

Díky.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ahoj. Jak již bylo řečeno, ať to babička daruje pouze Vám. Osobní dary nepodléhají Společnému jmění manželů. Vaše paní by neměla do té Vaší nemovitosti však vkládat žádné finance. Pak by mohla žádat fin. vyrovnání.

doplněno 27.11.12 21:57:

Darovací smlouvu vám napíše právník i notář. Protože se jedná o finanční dar a nemovitost, určitě bych se na jednoho z nich obrátila. Záleží na Vás, komu dáte přednost.

doplněno 28.11.12 08:14:

Co se týče úroků, jde pořád o dar, který se druhého manžela netýká. Je to stejné, jako s darovanou nemovitostí. Také se třeba její hodnota zvyšuje...

doplněno 28.11.12 15:37:

Jaguško -*placni*

coop*

A co úroky ze získaného finančního daru?

pt®
hodnocení

2x

Pokud chce babička obdarovat pouze Vás, tak jste obdarovaný pouze Vy a s Vaší paní to nemá nic společného. Takže, kdyby v budoucnu došlo k rozchodu, tak na Váš dar ani na část, nemá potom manželka nárok. - pt

hodnocení

2x

My jsme ušetřili za notáře díky radě zdejší rozumné rádkyně Kaokynaděje.

1/ Podle vzoru na netu si stáhnout darovací smlouvu. V ní vypsat adresu, jméno obdarovaného /tedy jen vaše jméno/ a dárce /babičky/. Nezapomenout na přednět obdarování, pokud se jedná o nemovitost, katastrální číslo a umístění. Tato darovací smlouva by měla být provedena ve 4 paré. Vaše paní v ní figurovat nebude.

2/ Zajít s babičkou na nejbližší matriku, kde se oba dva na smlouvu podepíšete před zraky matrikářky. Ta potvrdí, že podpisy obou jsou skutečně pravé. Za to každý z vás zaplatí 30 korun, tedy za oba zacvaknete 60.

3/ Katastrální úřad - tam babičce převedou její nemovitost na Vás, aby to katastrálně sedělo. Do konce roku převod stál 500 kč, od letoška ti lumpové zvýšili na 1000 Kč. Přesto to budete mít nesrovnatelně levnější, než kdybyste do toho zatahoval notáře. On totiž žádný notář zadarmo nehrabe.

To je vše. Asi do 3 týdnů Vám i babičce přijdou 2 dopisy s těmi darovacími smlouvami, kde je potvrzeno, že majitelem jste teď Vy.

Všechno nás to stálo tedy 1.060 Kč. Když jsme před 7 lety dědili po tchánovi /za života nikomu nic nechtěl dát/, paní notářka si s klidem vzala od nás skoro 13 tisíc. Rozdíl značný, výsledek stejný.

Proto znovu říkám: Díky, Kapičko! *slunce*Jaga.

No vidíte... a to ti "lumpové" zdražili poprvé po X letech (narozdíl od jiných lumpů)... Nicméně to zdražení není ze zlovůle katastrálních úřadníků, jelikož jako každý státní úřadník podléhají příkazům shora... takže se jedná o stejné lumpy, kteří nám rok co rok zdražují energie, DPH, atd.

A představte si, že existují návrhy, podle kterých by se poplatek na katastru odvíjel procentuálně od ceny převáděné nemovitosti. Když jsem se ptal, jestli jim to nepřipadá nemorální, tak mi bylo řečeno, že jsou státy, kde to takhle funguje a navíc si člověk většinou pořizuje bydlení jen 1x za život, takže třeba 1% poplatek z nemovitosti za 2.500.000,- je v horizontu investic v průběhu lidského života vlastně pakatel.

buss
hodnocení

1x

Ano jde to, darovat pouze jednomu. Vše písemně, nemovitost ani jinak nejde. Totéž u dědictví.

ladaadal*

buss, proč by to nešlo? Nemovitost se dá darovat více lidem bez problémů...

mowla*
hodnocení

0x

Ano - tuto podmínku lze uplatnit v darovací smlouvě...

verva
hodnocení

Děkuji. A jak to máme provést? Jít za právníkem, notářem?

Ano, Vy a babička jděte k notáři a nechte si majetek převést na Vaše jméno. A vůbec, jděte k notáři, vysvětlete Váš problém a on už Vám poradí. Advokáta k tomu nepotřebujete.

mowla*

Buďto k notáři, jak píše Suzymon - a nebo si stáhnout smlouvu z netu - tedy její vzor - např.: pravnik.cz/... ...

;)

pt®

Když jsme darovali synovi byt, vyřizovali jsme vše u Advokáta, to lze. - pt

hodnocení

0x

Jednou na, školení, povídal právník, ať nešetříme na sepsání smlouvy u právníka. Ikdyž se peníze, které byly darovací smlouvou někomu darované, použijí na koupi třeba auta, při dělení u rozvodu, musí být tyto peníze od společného majetku nejprve odečteny, ikdyž auto dávno sežrala rez, a pak teprve nastoupí dělení. *jasne*

verva
hodnocení

0x

Děkuji za rady. Ještě bych se přeci jenom pro upřesnění zeptal. V případě, že za darované peníze koupím auto a rozvedu se - auto je tedy celé moje a nespadá do majetkového vypořádání? To stejné s nemovitostí - když ji prodám a získám peníze - peníze jsou moje a nespadají do majetkového vypořádání?

Děkuji všem za odpovědi.

Je jen na Vás, jak s darem naložíte. Jen doporučuji schovat si doklady od všeho, aby bylo jasné, že nabyté peníze byly z prodeje darované nemovitosti, která patřila jen Vám. A naopak, že jste např. na koupi vozu použil finanční dar od babičky... Do Společného jmění se toto pak počítat nebude.

doplněno 28.11.12 09:24:

Jen ještě doplním - pokud byste auto koupil a stálo třeba více, než jste obdržel od babičky, nebo byste do něho investovat (třeba opravy atd.) a použil na to společné finanční prostředky, které s manželkou máte, toto by se do společného jmění pak počítalo. Koupě vozu + případné investice do něho by tedy neměly přesáhnout finanční dar od babičky, aby bylo úplně vyloučeno ze společného jmění manželů.

doplněno 28.11.12 18:59:

Zdravím Vás Coop a díky.:)

coop*

Mám obavu, že s těmi úroky z finančních prostředků ve vlastnictví jednoho z manželů se hluboce mýlíte. Tyto vznikly za dobu trvání manželství a samozřejmě patří do SJM.

verva
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Ani nevíte, jak jste mi pomohli :)

Poprosím vás ještě o pár posledních otázek:

1) Když na mě babička převede nemovitost, bude teda JEN moje. Budu z převodu platit daň ( kolik ) nebo je toto osvobozeno?

2) Daň z darované nemovitosti - ta, co se platí jednou ročně, budu platit až následující rok vlastně za rok zpětně?

3) Jak to bude ještě v případě, kdy darovanou nemovitost vlastní z jedné čtvrtiny ještě další osoba? Tím myslím, jak se budeme dělit a jak to bude probíhat s placením roční daně? A dále, jak to bude, když tu nemovitost budu chtít prodat a ta druhá osoba ne? Jaký bude postup?

Díky

mowla*

Ad 1. Ano, bude jen tvoje (manželky ne). Darování mezi prarodičem a tebou je osvobozeno od daně z nemovitosti, není ani potřeba podávat daňové přiznání.

Ad 2. Daň z nemovitosti budeš platit až rok následující po roce nabytí, tedy např. darování proběhne letos, daň platíš příští rok.

Ad 3. Daň z nemovitosti by spoluvlastníci měli platit v poměru k vlastnickému podílu, ale podává se jen jedno daňové přiznání (za všechny vlastníky). Pokud budeš chtít nemovitost prodat, musí souhlasit oba (všichni) vlastníci. Samostatně bys mohl prodat pouze svůj podíl, tedy ony 3/4.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]