Nejste přihlášen/a.
Platil jsem za metr pozemku na kterém jsem vytvořil zahrádku 11 Kč ročně celkem 4400 Kč za 400 m.Nyní chce majitel 90 Kč za metr ,to je celkem za rok 36000 kč.Na parcele mám zkolaudovaný zahradní altán.Hrozí mi exekucí když nepřistoupím na jeho smlouvu.Budu vděčný za každou dobrou radu .Děkuji .
Dobrý den, hrozit exekucí za nepodepsání nevýhodné smlouvy je dost mimo - on může hrozit výpovědí náj. smlouvy. Výpověď (i zvyšování nájemného) může být dle podmínek v náj. smlouvě, resp. viz ustanovení NOZ. Vy se proti tomu potom můžete bránit soudně. Nyní navštivte advokáta, aby on viděl všechny doklady a mohl poradit další postup. Zdravím!
V původní smlouvě jsem měl 11 kč za metr čtvereční za rok.Parcelu užívám od roku 1970.Desateronásobné zvýšení nájmu se mi zdá být nemorální a je pro mně finančně nesplnitelné. Dík.
Dobrý den, nezlobte se, ale budu za zlého. Pokud jsem Vás dobře pochopil, tak Vám přijde nemorální, když vlastník chce v roce 2018 zvýšení nájmu, který je od roku 1970 stále stejný (11,- Kčs a později 11,- Kč). Já jsem v roce 1980 platil nájem za byt 118 Kčs a kdybych ho měl platit takto nízký stále, tak se budu před vlastníkem bytu stydět. Možná jste to jen nepřesně napsal, ale zdá se, že nemorální je někdo jiný a vlastník to není (je to až světec). Zkuste se s vlastníkem dohodnout na přijatelné částce (možná i splátkách). Zdravím!
Částka 11,- Kč je sice milá, leč nepodstatná informace. Ovšem jestli platíte tuto sumu po celou dobu užívání pozemku, pak se mi její zvýšení zas tak "nemorální" nezdá, s ohledem na ceny v roce 1970 a dnes a taky na ceny "v místě obvyklé".
Podstatnější je, zda v původní smlouvě existuje nějaká možnost úpravy ceny, jak je to s možností výpovědi (pro obě strany), zda na ten altánek máte písemný souhlas majitele pozemku... je toho docela hodně a rovněž bych doporučovala právní pomoc.
Počítejte ale s tím, že je-li pro vás vyšší nájemné "finančně nesplnitelné", není to pro majitele důvod k ponechání původního stavu.
S tím exekutorem je to jak?
Zvýšení ceny je to 8-násobná a jak jste tu již četl - majitel je asi světec. Mám nájemníka a daň z nemovitosti se za posledních 10 let 2x zvýšila dvojnásobně (z původních 1500 platím přes 6000 Kč). Je pravděpodobné, že i majitel vámi pronajatého pozemku platí daň mnohem větší než před lety. A jak rostou okolní ceny - to připomínat nemusím.
Stavět na cizím pozemku altán je docela divný nápad. Za tu dobu jste mohl mít svůj pozemek už dávno ale za 11 Kč se nedivím... Nic netrvá věčně a pro změnu budete bourat.
Do roku 1990 byly pozemky státní a žádný nájem se neplatil. Od roku 1992 se začaly pozemky vydávat původním vlastníkům. Zastavěné pozemky se vydávat neměly a restituent měl dostat náhradu. Někde však pozemky pod stavbou vydali, zejména pod drobnými stavbami, chatami apod. A restituenti mají právo na nájem a někteří to zneužívají a chtějí nekřesťanský nájem. Těch 11 Kč/m2 tazatel neplatil od roku 1970, kdy dostal od MNV pozemek k užívání. Nájem začal platit určitě až v 90. letech, kdy byl pozemek vydán restituentu.
V roce 1977 jste měli pozemek pouze v užívání od státu.Jak jste přišli k majiteli?Zaváhali jste při privatizaci a pak muáseli uzavřít smlouvu o pronájmu a ta se může měnit.Nezbude,než mse pokusit o novou smlouvu,třeba výhodnější.Pokud si majitel postaví hlavu,pak skutečně nezbude než soud,případně si najít jiný pozemek.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.