Nejste přihlášen/a.
Jednodušší je dostavit se, do protokolu odmítnout dědictví a zase odejít - notářka by vás měla poučit, je to ostatně její povinnost.
Doprovodit vás může kdokoli, ale k samotnému jednání nemusí být připuštěn.
Dobrý den,
toto se mi stalo před asi 2 lety. Měla jsem dědit po svém otci,neviděla jsem ho skoto celý život. Na tu adr. od kterého mi byl dopis poslán jsem odepsala že se zříkám veškerého dědictví z důvodu nestýkání se s otcem. Napsala jsem,že pokud mám něco dědit že se zříkám ve prospěch tety(paní co s tátou žila spoustu let),poslala to doporučeně. Nikdo se neozval,víc nevím,kopii si uschovejte i lístek z pošty.Děti mám a dospělé,nic nedědili,nikdo je neobeslal.Takto mi to stačilo
Poplatek notáři musí zaplatit ten kdo dědil. Plná moc opravňuje jinou osobu k jednání za Vás, ale nezbavuje Vás povinnosti zaplatit částku podle výše zděděného majetku.
Ale uniká mi smysl psát plnou moc na někoho na koho nemáte adresu. Jak mu ten tiskopis chcete předat? Jak se s ním domluvíte na tom, jak má za Vás jednat? Odmítnout plnou moc samozřejmě může.
Myslím, že by bylo vhodnější jednání u notáře se zúčastnit. S příbuznými se bavit nemusíte. Vyslechnete si notáře, který Vám sdělí o jaký majetek se jedná a položí Vám otázku, jestli děditství přijímáte. V případě, že je děditství i s dluhy, máte možnost ho odmítnout.
Jednání trvá různě dlouho, záleží kolik se toho dědí, kolik je dědiců a jak moc se v tom šťourají, může to být i několik hodin, u velkých pozůstalostí, kde se třeba dědí celé firmy a není to dopředu předjednané, i několik dní.
Nelze napsat jednostranně plnou moc. Plnou moc musí zplnomocněný svým podpisem přijmout. Pokud ji nepřijme, je neplatná. Samozřejmě může plnou moc přijmout i těsně před jednáním.
Můžete koneckonců dedictví přijmout a obratem ho dědovi celé darovat darovací smlouvou. Myslím, že by to bylo z právního pohledu nejčistší.
Snoubenec se zúčastnit může, ale musí s tím souhlasit všichni ostatní účastníci, protože dědické řízení je neveřejné soudní jednání a podléhá stejným pravidlům. Notář zde pak plní roli soudního úředníka. Nejsem si jist, jestli k přítomnosti snoubence stačí souhlas notáře. K tomu si přečtěte odpověď z jiné poradny: bezplatnapravniporadna.cz/...
V otázce plné moci musí být účastníci nejméně dva. Jeden co uděluje plnou moc a druhý, který ji přijímá. Bez souhlasu druhého je celá tato otázka tak nějak nesmyslná !
Proč nesmyslná? Sice otázka "můžu někoho zplnomocnit bez jeho vědomí" je velmi právně "naivní", ale je naprosto v pořádku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.