Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyhodit dceru z baráku

Od: hg2o3* odpovědí: 65 změna:

Dobrý den,
Po smrti mého manžela, byl dům ve kterém žijeme, dědickým řízením převeden na mně a mé 3 dcery. Mám ale neskutečné problémy s dcerou (18 let), utíká z domova, zanedbává školu - má podmínečné vyloučení, a včera na ní byla podána žaloba za distribuci marihuany 14ti leté dívce (od matky dívky). Dcera je prý v čele nějaké skupiny, která prodává marihuanu po celém městě a podle informací školy, má momentálně místní policie spadeno na takovou skupinu, protože prodává marihuanu dětem na základní škole. Při testech bylo THC zjištěno jak u nejstarší dcery, tak u dcery mladší (13 let).
Nevím co mám dál dělat, protože se teď bojím, že každým dnem u nás může zazvonit policie. Z důvodu ochrany dalších dětí, bych jí nejraději vystěhovala. Je plnoletá a pokud si chce dělat trestnou činnost zabránit jí v tom nemohu, ale mohu chránit tu 13ti letou, protože jsem přesvědčená, že nejstarší na ní má ,,špatný vliv" a prostě jí namočila.
Když si s nejstarší chci promluvit, uteče z domova a vrátí se až v noci. Po tom, co jsem jí navrhla, aby se odstěhovala mi řekla, že ten barák je její a může si tam dělat co chce a dokud jí nevyplatím její část tak se nehne. Nevím co mám dělat, jsem vážně zoufalá. Bojím se, kam to může ještě zajít, protože nejstarší si vodí kamarády i k nám domu. Většinou když o tom nevím ( prolezou střechou do podkroví) a třeba jednu její kamarádku věčně hledá policie, protože je jí 17 a utíká z domova.
Jsem vážně bezmocná a jako matka na jednu stranu nechci udávat své dítě, na stranu druhou chci ochránit ty další.
Je prostě nějaký způsob co mohu dělat? Bez toho abych si brala půjčku na to abych vyplatila dceru z baráku, a aby ty peníze utratila za drogy?
Moc děkuji za odpovědi.

65 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

6x

Tohle je nejsmutnější rozhodování mámy od dětí. Jak mu pomoci a neublížit. Domnívám se, že jestli dcera s Vámi mluvit nechce, tak ji k ničemu nepřemluvíte. Jak taky, že ano? U Vás to je vše o to složitější, že dcera zatím studuje, takže ji ani dost dobře z domu vyhodit nemůžete. Tak přemýšlím, co bych na Vašem místě udělala já. Udělala bych jí ze života vojnu. Tvrdou tak, že bych celé noci probrečela. Ale jedině dril ji může přivést k rozumu. No a jestli teď má oplétačky s policií, tak se jí možná toho dozoru dostane ve vězení. Bohužel. Buď jí to přivede k rozumu, nebo bude ještě hůře. Potom Vám nezbyde nic jiného, než jí peníze z podílu vyplatit a snažit se uchránit ty dvě mladší dcery od podobného života. Jestli si už čuchly k marjánce, tak to nebudete mít lehké.

Pochopitelně vyhledejte pomoc všech možných odborníků, bez mich to nezvládnete.

hodnocení

3x

pokud je dcera na katastru psána jako částečný vlastník nemovitosti tak jí jen tak vyhnat nelze musela by ste její podíl na nemovitosti od ní odkoupit

lze ale toto pokud dcera vlastní část nemovitosti má povinost se finančně podílet určitou měrou na opravách domů placení energií,vodného stočného a všeho okolo co souvisí s ůdržbou a provozem dané nemovitosti

pokud se nepodílí lze to po ní soudně vymáhat a pokud si nedá říct dotáhnout to až k exekuci nebo k rozumné dohodě o odprodeji jejího podílu na nemovitosti

todle by ale chtělo právníka ten už bude vědět co a jak

Přesně tak,. A dále je třeba, aby si paní tazatelka uvědomila, že má minimálně stejná práva, jako nezdárná dcera, navíc pokud dům byl v SJM, pak tazatelka nyní vlastní 3/4 domu a nezdárná dcera pouze 1/12. A s tím už se dá docela dobře operovat, ne?

Takže bych s ní udělal krátký proces!

doplněno 16.01.18 21:23:

@sebod: Máma má 3/4, dcery tu poslední 1/4 rovným dílem, tedy ta nezdárná má 1/12.

sebod*

satam. Nemáš ty podíly chybně spočítaný? Holka má jednu osminu, ne? A máma pět osmin.

vilik*
Taky se může lišit dle toho, jestli dědictví obsahovalo půl domu po manželovi nebo celý.
jyfihe

Děti dědí všichni stejným dílem, jako manžel, manželka.

Takže pokud jsou zde 3 děti a manželka, tak se celá pozůstalost rozdělí na 4 díly a každý obdrží jednu.

Proto nemáš pravdu, že je to 1/12. Je to 1/8.

doplněno 17.01.18 10:45:

Jak už ti tu několik lidí napsalo, tak nemáš pravdu.

1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.

Tedy každý dědic dědí stejným dílem. A každé dítě je sámo o sobě dědicem. Chápeš?

doplněno 17.01.18 11:29:

Ve starém OZ z roku 1964 to bylo stejně. viz

(1) V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel nebo partner, každý z nich stejným dílem.

Omyl. Rovným dílem dědí manželka a děti, tedy manželka 1/2 a děti 1/2. Děti se pak opět dělí rovným dílem mezi sebou. Tuto situaci už jsem 2x řešil, takže o tom něco vím.

doplněno 17.01.18 10:58:

Naposled jsem to řešil v roce 2011. Je tedy možné, že NOZ toto změnil, ve starém OZ to bylo tak jak popisuji.

V tom případě se omlouvám.

doplněno 17.01.18 11:41:

: Pak mi vysvětlete, jak je možné, že jak po smrti mého otce, tak i po smrti tchána, dědily manželky 1/2 pozůstalosti a každé ze dvou "dětí" 1/4 pozůstalosti.

Pokud se dědí ze zákona, pak:

NOZ § 1635 První třída dědiců

(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.

Byl-li majetek v SJM, jde do dědictví pouze jeho polovina, tedy část po zemřelém. Druhému z manželů zůstane jeho část SJM plus poměrný díl z části druhé - děleno podle počtu dědiců.

doplněno 17.01.18 11:04:

Ad satam - NOZ nabyl účinnosti 1. ledna 2014.

sebod*

satam. Máš pravdu.*palec* Vždyť oni dědí polovinu z domu. To jsem teda trdlo *bzum*

jyfihe

Máme dům. Celý dům je 8/8.

Předpoklad je, že dům patřil do SJM a při vypořádání po smrti připadne každému z manželů 4/8 (tedy 1/2).

Tedy manželka má 4/8 a do dědictví jde 4/8. Protože celkový počet dědiců je 4, tak každý dostane 1/8.

Tedy manželka bude mít 5/8 a každé z dětí 1/8.

Co je na tom k nepochopení?

jyfihe

Většina dědictví probíhá dle dohody, která má v zákoně přednost. Takže asi se tak dohodli.

Jen v případě, že se jedná o nezletilé dítě, nebo se dědicové nedohodnou, tak nastupuje dědění ze zákona. V tomto případě nebylo dceři tazatelce 18náct,takže musela dostat svůj podíl celý. (jen pokud by byla závěť, tak 3/4)

doplněno 17.01.18 11:56:

Možná je problém v tom, že do pozůstalosti dáváš celé sjm. Ale pokud není sjm zvláštně ošetřeno, tak v případě smrti, dochází k vypořádání a pozůstalost je 1/2.

Právníka by to asi chtělo.

Jinak se ale dcera těžko bude podílet všem, co souvisí údržbou a provozem nemovitosti. Vyrozuměla jse, že (ne)studuje - matka je tedy povinna ji přispívat na studium, přinejmenším. I kdyby se dcera třeba rozhodla (z důvodu neúspěchu ve škole apod.) jinou školu.

Tady je rada těžká, asi čím hůř - tím líp. S pomocí školy dokázat, že se dcera soustavně nepřipravuje na budoucí povolání? - Pak by jí matka nemusela přispívat a dal by se řešit majetek. Asi by pak stálo zato se zadlužit a vyplatit ji. Udělala bych to - s tím, že bych ji písemně prokazatelně varovala před možnými následky (taky s pomocí právníka). Jestli si nedá říct, tak bych to řešila dost razantně, jde i o další děti.

hodnocení

3x

Napadá mě, jedině jí pořídit vlastní bydlení, tedy třeba garsonku, abyste ji dostala z domu, s tím, že by se jí jednou odečetla z dědického podílu. Vše by muselo být právně podchyceno. Donutit ji pak ihned zrušit trv. pobyt u Vás. Jinak asi těžko. Jen Vám zkazí další děti. Je vidět, že k Vám nemá žádný respekt, když se nenechá vyhodit z bytu, po dobrém s ní nic nesvedete. Zatím, pokud nejste doma, tak vše zamykat, nechat jí jen jednu místnost. A policii bych klidně zavolala, není nic horšího, než když rodiče děti kryjí, kvůli ostudě. Podepisují se tak na jejich dalším osudu. Ostuda bude tak, jako tak, ale lidi budou alespoň souhlasit s Vaším rozhodným postojem a neodsoudí Vás.

asd1

Je spoluvlastník nejspíš ideálního podílu = vyhodit jí nemůže.

Pokud je dealer ve škole a prokážou jí to (jakože nejspíš ano), tak jí čeká soud a moc se s ní mazat nebudou..

Doma bych osobně volil výprask a tvrdý vojenský režim, to jejedna z mála reálných možností jak jí z toho vytáhnout... Domluvy na 99% nebudou fungovat, musí cítit řemen na zadku. Bohužel dnes se to nesmí, takže z toho můžou být problémy. Vzhledem k okolnostem (afekt ze zjištění dealerství, další děti v domácnosti a jste sama) bych se velkého trestu nebál a šel do toho...

Těžko radit, nezávidím vám to..

svatoslav

Doma bych osobně volil výprask a tvrdý vojenský režim - čteme tady v příspěvku...

Přesně tak, byť teď už je pozdě...

Smutné i děsné, co si dnes ty děti dovolí... působím ve školství, před listopadem 1989 nic takového nebývalo...

hg2o3*
hodnocení

Ano, je majitelem ideálního podílu.
A mám já povinost to nahlásit do školy? Víte co, včera byla na testech v jednom centru, ale nevím, zda to ve škole ví.
Výprask jsem zkoušela, ale vysmála se mi do očí, řekla mi, ať si do ní mlátím jak chci, že tu bolest vydří a stejně si s ní nepomůžu... a natáhla mi taky jednu...a pak utekla z domova. Prostě ona je do postavy mohutnější než já, to se pak špatně mlatí, když se mi ještě směje do obličeje.

Dobrý den. S tímto závažným problémem Vám může pomoci jen odborník. Pro mámu je to vždy nejtěžší rozhodování postavit se proti svému dítěti a podniknout tak závažný krok. Ale sama si s tímto neporadíte. Zkuste se obrátit a poradit i zde jak postupovat a jak řešit tento problém:

Rodičovská linka

606 021 021

rodicovskalinka.cz/...

A kdo ty testy dělal a z jakého popudu? Přece není možné, aby si někdo z čista jasna usmyslel dělat testy na drogy na občanech a šli je pak odchytávat někam na ulici. To by so o tom něco vědělo.A aby sama lezla do nějakého centra a nechala si tam dělat testy jen tak pro srandu, tak to přece také není možné. Ty testy nejsou zadarmo, někdo to platí a má k tomu své důvody. Jediná možnost je, že by to snad objednala škola, protože by měla podezření, že jejich žáci užívají tyto látky. Ale v tom případě nechápu Vaši otázku, jestli to máte v té škole hlásit. Ti by to naopak měli hlásit Vám, jako matce. A hlavně by to asi ohlásili i na policii.

hg2o3*
hodnocení

Když ta 14ti letá holka přišla domu a byla opilá a zhulená, tak její maminka zavolala policii, té holce udělali testy zjistili jí THC a maminka podala žalobu na mojí dceru nejstarší. Protože ta 14ti letá je kamarádka mojí 13ti leté, řešila jsem na základní škole co s tím a tak jí škola poslala na testy. No a protože řekla, že to měla od mé nejstarší a ta 14ti letá to u policie řekla taky, tak mi bylo doporučeno nejstarší vzít na testy také.

Aha. Tak teď tomu rozumím. Ale pokud je to tak, tak policie nemávne rukou, protože tohle je trestné, specielně, pokud bylo podáno trestné oznámení tou matkou. Zatím nic neřeště a čekejte, protože je to jenom v začátku. Ona se policie určitě ozve. Normálně by na takové udání a potvrzení od testů měli přijet z ničeho nic k Vám domů a udělat prohlídku. Vy je pustit musíte. V tomto případě ano. No a když tam něco najdou, tak bude zle. A Vaše dcera bude mít problém. Zatím je nezletilá, může ale dostat podmínku. Ale hlavně bude mít co dělat s policií a pokud není úplně ztracená, tak si uvědomí, kde udělala chybu a může se to úplně otočit. To už bude záležet na ní, ale i na Vás. Uvidíte. V každém případě Vám přeji, aby se to obrátilo k lepšímu.

doplněno 16.01.18 18:21:

Omlouvám se, ona vlastně zletilá je. Píšete, že jí je 18 let. Tím hůře pro ni. Nechte to být a čekejte. Policie se určitě ozve a ona pak uvidí zač je toho loket...

hg2o3*
hodnocení

Mnohokrát děkuji, nechám to a uvidím... Je to, ale hrozné. Kde se z mojí malé holčičky, která měla samé jedničky stala distributorka drog pro děti na základce. S tou mladší budu docházet do poradny a s tou starší... uvidíme jak policie to vyřeší.

Potíž je v tom, že ač zletilá, má zatím status nezaopatřeného dítěte. To znamená, že dokud bude (aspoň jakžtakž) studovat, máte vyživovací povinnost - ale například pracovník drogového centra vám bez jejího svolení nemůže sdělit vůbec nic.

Říkáím to strašně nerada - ale pokud nebude chtít, nemáte šanci s ní cokoli dělat. Jestli seberete sílu, podejte trestní oznámení (viz § 283 a násl. tr. z. business.center.cz/...) - přechovává, prodává, šíří. Sice to nebude hned, ale soud by mohl nařídit ochrannou léčbu, takže aspoň něco.

...

Ad joe1945 - Musíte jí přinutit, aby si s vámi promluvila.
Hahaha - zkoušel jste to někdy?

joe1945*
16.01.18 21:55

A vy?

hg2o3*
hodnocení

Moc děkuji za odpovědi a děkuji, že mně moc nesoudíte. Tomuto by žádný rodič neměl čelit. Já jsem prostě už zoufalá, ale pořád jsem na prvním místě matka. A chci ochránit všechny svoje děti. Ono se to hrozně špatně dělá, zlomit hůl nad jedním. Ale pořád si říkám, že mohu ochránit ty další. A nechci mít doma drogové doupě. Však ta 13ti letá, je ještě dítě...
Co mám dělat, až mi domu zase přijde jako paprika? Co když má tu mařenu někde v pokoji, nebo bych se spíše měla ptát kolik jí tam má, pokud jí prodává. Mohu na ní v tom případě zavolat policii? Třeba jen při podezdření, že je zhulená?
A tedy ještě jeden dotaz. Pokud by na ní měla policie spadeno, a udělali prohlídku u nás doma a něco tam našli, nemohu být trestně stíhaná i já? Víte co, přeci jen jsem její rodič a je to i můj dům.

iz*

Část Blešíkovy odpovědi týkající se trvalého pobytu není přesná. Pokud by se Vám podařilo dceru z domu vystěhovat a ona se sama nepřihlásila k trvalému pobytu do nového místa, zůstala by přihlášena u Vás.

V takovém případě byste na úřadě musela doložit vlastnictví domu a skutečnost, že u Vás dcera už nebydlí → tak byste dosáhla zrušení jejího trvalého pobytu.

Ona sama může trvalý pobyt zrušit pouze přihlášením trvalého pobytu jinde (nemůže trvalý pobyt jenom zrušit).

"Zhulení" není trestný čin. Tím je pouze prodej drogy, případně její přechovávání za účelem prodeje. Myslím, že byste – nejen vzhledem k tomu, že byste přechovávání sama oznámila – trestně stíhána nebyla. Nemůžete dost dobře (denně) prohledávat dceřiny věci (i ona má právo na soukromí).

Obraťte se na kteroukoliv organizaci (např. DropIn) zabývající se závislostí na drogách. Pomáhají i rodičům a příbuzným, seznámí Vás s tím, jaké máte možnosti, a doporučí Vám vhodný další postup.

Slečna je zletilá, ale (zatím) pořád studentka - a nezaopatřenému dítěti TP zrušit nelze.

A Drop-in zas tak moc nepomáhá.

iz*

Zrušit trvalý pobyt nelze ani v případě, že se dcera odstěhuje do vlastního (v domě už nebydlí)?

Všechny "pomocné" organizace mají jen omezené možnosti. Ale rodiče s nimi mají přece jen více možností než sami.

no až nebude doma můžete prohlídnout barák a pokud něco najdete můžete dát podnět policii

dále by se dle mě dalo podat oznámení že podává omamné látky nezletilé osobě tedy vaší 13 leté dceři a to by už pak dle mě pokud se to prokáže mohla mít nezdárná ceruška problém

joe1945*
hodnocení

3x

Vaše situace je skutečně obtížná. Domnívám se však, že vyhodit dceru z domu je příliš radikální krok a její další život by byl nenávratně zníčen. Proto považuji za hloupé řešit odkoupení podílu atd jak navrhují ostatní. Musíte jí přinutit, aby si s vámi promluvila. To, že je namočená do distribuce drog nemusí být její vina tolik, jak se zdá. Myslím, že pokud jí dáte šanci brzy dospěje a uvědomí si svou chybu.

hg2o3*
hodnocení

Ona to chápe, ví kde udělala chybu, pak se sebere odejde v půlce mojí věty a přijde zhulená. Já jí nechci zničit život, ale je dospělá a já nemohu žít její život. Myslíte, že mně nestraší myšlenka, že pokud jí vyhodím, tak jí pak najdu někde v křoví zdrogovanou a zničenou? Snažila jsem se s ní mluvit, pochopit jí, nějak jí pomoci, ale mluvit do zhuleného člověka je jako házet hrách na zeď, tedy pokud rovnou neuteče.

joe1945*

Chápu. Je mi vás hrozně líto. Jen sem chtěl říct, že bych to úplně nevzdával. Ale já o tom samozřejmě víom mnohem méně než vy.

Vidím, Joe, že nemáte žádné zkušenosti s danou problematikou. Já naštěstí jen velmi mlhavé a hlavně jen zprostředkované. Zkuste něco přečíst, možná změníte názor. To, co jsem slýchal od kolegy v práci, je jak opsané přes kopírák z téhle knihy. A to se zdálo, že to dobře dopadne.

databazeknih.cz/...

hodnocení

2x

Nyní, když je dcera plnoletá, je na výchovu už pozdě. Nemůžete prakticky dělat nic, jen čekat až zapůsobí zákon. Rozhodně však nekryjte dceřinu trestnou činnost !

brrr
hodnocení

0x

Brrrrr, nezávidm vám, pomoc odborníka nutně potřebujete, ale začít můžete sama.

Zlikvidovat nebo uložit u sousedů žebřík nebo něco, čím se dostávají návštěvy na střechu a pak do podkroví.

Lednici přestěhovat k vám do pokoje a klíček na krk. Na večeři nachystat krajíc suchého chleba a hrnek mléka. O víkendech je oběd ve 12,00 hod, nejsi doma, buď hladná. Špajz zamknout. Atd. Je ne/studující, musíte jí vyživovat, ale nikde není psáno jakým způsobem. Jinak z distribuce má peněz dost, ať se stará. Předpokládám, že jí nedáváte kapasné, neplatíte mobil, neperete.

Sprchu zpřístupnit denně od 20.00 hod do 21.00 hod. Buď se okoupeš v tuto dobu nebo máš smůlu.

Vymezit jí jeden pokoj, ostatní zamykat.

První zařídit vyloučení ze školy, tím se vám uvolní ruce k dalšímu kroku. Jako např. vzít si úvěr a vyplatit dceru pokud jí mezitím nezavřou. Úvěr vás vyjde levněji jak tahanice z exekucemi včetně policie.

hg2o3*
hodnocení

Zítra jdu do centa s tou mladší, snad se mi povede jí ještě zachránit. Uvidím, co mi tam poradí. Starší nejspíše půjde k soudu, tak uvidíme.
Náš barák bohužel není zamykací. Dokonce je kruhově průchodí. A vážně si myslíte, že čas tráví doma? Nebo že jí jídlo, co udělám? Ze školy, pokud tedy jde, jede za kamarádíčkama a vrací se někdy v noci, když už spím. Když zamknu a třeba klíč nechám v zámku, tak telefonem vzbudí mladší at jí jde otevřít. Pak spí půl dne, když jsem v práci a než přijdu je zase pryč. Jídlo si obstarává, já nevím kde. V pokoji má takový bordel, že nejde projít od stěny ke stěně. Zkoušela jsem to uklízet, ale ani to nejde a vzdala jsem to už před nějakou dobou...

danys*

Tohle všechno je dlouhodobý problém a je to hlavně o výchově! Kdyby zůstala pouze u hulení a občas si zahulila, tak fajn. Znám pár lidí, co takhle normálně fungují a žádný problém. Zkusil bych s ní promluvit, opravdu nevím, jaký spolu máte vztah. pokud jí vyhodíte, počítejte s tím, že nedodělá školu, začne šlapat, aby si vydělala nějaký prachy atd. dále počítejte s tím, že budete mít v brzské době za dcerunku nemalé finanční výdaje.

doplněno 16.01.18 22:05:

babčo, kolikrát jsem vám už psal, že mě nemáte citovat? ;)A vy jste si zkoušela se svýma dětičkama promluvit, když zkoušeli hulit trávu? Co vnoučátka, ještě nezkoušela?

ivzez: marihuana je návyková zcela minimálně, takže bych se nebál, že si tato "droga" člověka zcela ochočí *smich*

doplněno 16.01.18 22:41:

Je méně návyková než tabák a alkohol. zkuste si o tom něco zjistit a pak můžete tazatelku strašit ;)

iz*

Danysi, nemáte pravdu, v těchto případech nebývá na vině výchova. Děti, které "přičichnou k droze" a začnou ji potřebovat, si "droga ochočí" (i marihuana).

Takové děti se potom zapojují do její distribuce, aby získaly prostředky na další drogu. Po nějaké době (ta je u každého jinak dlouhá) užívání už nejednají samy za sebe. Jedná za ně droga.

Těžko říct, co je horší → jestli distribuce drogy nebo prostituce...

danys - je to hlavně o výchově!... Zkusil bych s ní promluvit

Vy máte nějaké zkušenosti? A promluvit jste taky zkoušel? *zed*

sebod*

danys. Co přesně znamená to, že marjánka je návyková zcela minimálně? Je návyková daleko více, jak kouření cigaret, pití alkoholu, nebo polykání prášků "na bolení hlavy". Jestli si občas někde někdo dá jednu cigaretu, tak je to v pohodě. Jakmile MUSÍ - je zle. A aby si marjánka ochočila děcka ve věku 13 - 17 let, tak není potřeba nějaké dlouhodobé kouření.

liska*

Tady je velké nebezpečí, že právě takové skupinky si vyhledávají dealeři tvrdých drog. Cítí tu odbyt. A to by pak byl průšvih.

ono v podstatě nejde o trávu.. jde o to, co má to děcko v hlavě..a pokud se mu nerozsvítí, tak ani odbornici nepomůžou.. to už spíš ten výprask.. zas tak dlouho to není, co jsem ze školy venku, tak trochu mám představu, jak to tam chodí.. když člověk nechce, tak ani neví že něco takoveho existuje :D.. akorat tomu smradu se občas nevyhnete.. takže pokud ta mladší nebude projevovat o drogy zájem, tak nemusite nic řešit.. pokud ano tak je to problem a znova opakuju že je to o tom co má v hlavě.. možná se snažit předkladat všechny negativa atd.. odradit ji...

still10k*
hodnocení

0x
Jsem trochu překvapený kolik chladných kalkulací tady vidím. Jsem asi z jiného těsta, své děti ochráním vždy a v jakékoli situaci. Všechny! Odvržení a "zlomení hole" je v mých očích gesto slabosti a nevyzrálosti jako rodiče. Tím dítěti vezmete cestu zpět do bezpečného prostředí, protože jen tak se mohou rozvíjet a dospět. Abyste nedopadla jako jedna ženská, co vydědila kdysi syna a pak sedávala na lavičce před barákem a brečela, že jí děti ani nezavolají. Vždycky jsem si nad ní jen odfrknul a pozdravil na půl huby. Už naštěstí bydlím jinde, tak se nemusím přemáhat při pohledu na toho pokrytce.

still10k - své děti ochráním vždy a v jakékoli situaci. Všechny! Odvržení a "zlomení hole" je v mých očích gesto slabosti a nevyzrálosti jako rodiče.
Moc bych vám přála, abyste nikdy nemusel svůj postoj přehodnotit. Je to velice ošklivý proces.

Bohužel, ono "odvržení" je někdy skutečně jediná možnost - buď se totiž dítě zvedne (což je ta lepší možnost), nebo skončí na dně - a není důvod, aby s sebou stáhlo zbytek rodiny. To "bezpečné prostředí" může zafungovat ze začátku - ale není samospasitelné. Od určitého, řekněme, bodu zlomu totiž začne domov, rodina a okolí vůbec sloužit pouze jako zdroj nutných potřeb - od jídla po peníze - a tyto potřeby bývají často vymáhány dosti nevybíravým způsobem.

Takže odříznutí není " chladná kalkulace", ale prostý pud sebezáchovy i záchrany dalších potomků, příbuzných atd. Nelze je (ani sebe) "obětovat" pod záminkou jakési pochybné pomoci.

still10k*
Uznávám že pohled matky a otce se může lišit a že lidé jsou různí a různě "nastavení". Nechci se tu pouštět do větší debaty, s alibisty hledajícím podporu je těžká diskuze. Stojím si za každým slovem které jsem napsal. Když si má potomek projít kriminálem, tak budiž, činy mají následky, tak to chodí, ať jde do kriminálu. Ale vždy budu ten, kdo mu otevře dveře domů a dá mu najíst. Nechci působit nijak okázale, prostě to tak cítím.
radajz*

Každej může mít jinej názor, to nikomu nemůžeme brát. Jak vy byste ale teda řešil tuhle konkrétní situaci, když zde zmíněné názory jsou tak špatné?

still10k - s alibisty hledajícím podporu

To je kdo, prosím?

sebod*

still. Tady asi dochází k nedorozumění mezi Tebou a jinými rádci. Určitě se má dítěti pomáhat. A obzvášť matky tu nutnost pomoci v sobě mají. Ale i ta pomoc má někde svoji hranici. Tu když překročíš, tak nepomáháš, ale ubližuješ. Ubližuješ všem okolo, sobě a především onomu dítěti, protože Tvoje pomoc již nestačí na to, vyřešit jeho problém. Narkomanovi nepomůžeš tím, že ho budeš živit, dáš mu domov, budeš mu domlouvat, chránit před policií. Ano, pomáháš mu v tu chvíli, ale zároveň mu daleko více ubližuješ. Daleko lépe uděláš, když v tu chvíli jednáš tvrdě. Dostat dítě z takových sraček, v jakých se dcera tazatelky nalézá není jednoduché. Ona Ti i nakrásně doma slíbí, že víc na drogu ani nesáhne, ale výjde na ulici a je konec. Buď ona sama selže, nebo ji přemluví či donutí okolí. Tohle není o tom, že si dítě po sobě nechce doma uklízet nebo že jen tak z puberty odmlouvá. Musel bys v práci dát výpověď a být s děckem (ač mu je 18 let) celých 24 hodin denně. A musíš si uvědomit, že Ty to dítě miluješ, ale ono Tě z celého srdce nenávidí a dává Ti to patřičně všemi způsoby najevo. Dostat dítě z drog, to vyžaduje zapřít sám sebe. A navíc tady ta holčina je již dokonce plnoletá, takže Tě pošle do p.dele a Ty s tím nic neuděláš.

still10k*
Myslím, že nedochází k nedorozumění, jen se lišíme v tom, co jsme schopni udělat a obětovat pro blaho vlastního dítěte. Nikdo si tady asi nemyslí že jsem úplný debil s iq tykve že? Když usoudím, že dítěti pomůže jen léčba, osobně mu sbalím čapnu ho a jedeme do léčebny. Ale vždy to udělám s maximální láskou k němu. Musí vědět že ho miluju víc než kohokoliv jiného a vše dělám pro něj. Dcera tazatelky třeba dělá to co dělá jako rebelii vůči matce, chce si třeba v hloubi duše vynutit její lásku, pozornost a donutit ji k extrému. Buď je to může být rebelie, nebo pomsta.

still10k - Když usoudím, že dítěti pomůže jen léčba, osobně mu sbalím čapnu ho a jedeme do léčebny.
To je jen vaše představa - u zletilého dítěte nenaděláte bez jehou souhlasu a spolupráce vůbec nic. Láska neláska.

still10k*
Těžko přesvědčím o své lásce někoho, kdo nevěří mým slovům, ani činům. Myslím, že tazatelka dělá přesný opak toho, co by v očích svého dítěte měla udělat. Místo důkazu lásky volí odvržení a místo hledání cesty k ní hledá způsob, jak se "problému" zbavit a izoluje ji od zbytku rodiny, která by jí měla pomoct. Tohle nikdy nepochopím a rezolutně to odmítám chápat. Jsem asi jiný než vy všichni tady. Až na výjimky samozřejmě.
.
A vy mi moc dobře rozumíte. Jen nechcete připustit, že mám pravdu, protože tak byste museli připustit i vlastní neodčiněné chyby. A to je těžké, to uznávám.

Ne, nemáte pravdu. A všechno se nedá "léčit" láskou a za všechno nemůže výchova - i když vy jste o tom skálopevně přesvědčen.

sebod*

still. Já nedokážu z těch pár řádků, co tazatelka napsala, vydedukovat, jak dlouho se jí snažila či nesnažila pomoci. Já předpokládám, že vyčerpala všechny svoje možnosti. A teď si troufnu mluvit i za některé další rádce, i ti si myslí, že už udělala vše, co mohla, už neví, co by měla dělat dál a tak začíná sahat k razantnímu řešení. Ale určitě je možné, že za chování své dcery může ona sama. To nevylučuji, ale ani nemůžu tvrdit, že to tak je.

Still - píšete: se lišíme v tom, co jsme schopni udělat a obětovat pro blaho vlastního dítěte

Skočit do ohně, do vody, darovat ledvinu... To mámy normálně dělají. Ale obětovat sebe i rodinu pro drogově závislé dítě - to je blbý.

Viděla jsem to před časem. S dcerou na drogách to nešlo po dobrém, nešlo to po zlém. Ale máma se nechávala ukecat, děvče brala domů. Pak hledala tu peníze, tu prstýnky po babičce. Trápení se projevilo v zaměstnání. Dobrý zaměstnavatel toleruje problémy pár týdnů, ale ne řadu měsíců. Trápení, stres, finanční problémy. Zaděláno na těžké onemocnění. Onkologie a kremace. A už je paní bez problémů.

pohanka*
hodnocení

0x

Nečetla jsem celou diskuzi, ale zajímalo by mě, jestli jste již obrátila na odbornou pomoc. Vaše ,,vyhození z baráku,, bych považovala za nešťastné řešení, pokud jste ještě nevyčerpala všechny možnosti, které stát a organizace nabízejí.

Pomoc po telefonu, po e-mailu, osobní kontakt podle toho, z jakého jste kraje. Napadá mě známý Drop-in, Sananim a jiné, podle vyhledávače.

Hledejte pomoc drogově závislým a jejich rodinám.

Myslím, že tu pomoc potřebujete /pokud jste již na někoho zabývající tímto neřádstvem neobrátila/.

Sama to nezvládnete, hledejte.

Je ale pravda, jak tady již někdo píše, že za každou cenu dítěti pomáhat /hlavně které jede v tvrdých drogách, silná závislost/ a hlavně měkký přístup nevede k dobrému výsledku. To Vám řeknou i v těchto organizacích. Zničí se tím celá rodina, zadluží, přijdou i exekutoři. Buďto se pomoc setká s kladným ohlasem, postižený se vyléčí, nebo spadne až na dno a končí mnohdy bohužel černým scénářem.

Každopádně to je věc velice deprimující, frustrující, obzvláště pro matku. A člověk musí být silný a vůbec rodina držet pohromadě. Musí se myslet na to, že pomoc nemusí být účinná a /mladý/ člověk si zvolí takovou cestu životem. Tragédie našich dětí nás mohou potkat i jinde - smrt v autě, letadle, nevyléčitelná nemoc. Snad se zadaří a přeji Vám najít opravdu dobrou, kvalifikovanou pomoc.

danka86*
hodnocení

0x

Já myslím, že dokud není s konečnou platností dcera vyhozena ze školy, tak ji vyhodit z baráku nemůžete. Jestli studuje, tak vůči ní máte pořád vyživovací povinnost, takže minimálně tu střechu nad hlavou by od vás měla mít. A třeba ji za její trestnou činnost brzy zavřou do kriminálu, a tak zase bude mít kde bydlet a stát se o ni postará - tedy nemusíte mít o ni až takový strach.

Nejspíš ale stejně budete muset podat žalobu na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví a nebo si počkat až dcerka naseká nějaké dluhy (což je při jejím životním stylu pravděpodobné) a její podíl na nemovitosti se pak bude prodávat v exekuci - to byste jej mohla získat za poměrně solidní cenu si myslím. Pak už od ní budete mít klid.

A bude mít ta matka v té exekuci předkupní právo? Aby jí nepředběhl nějaký spekulant, kterých je nyní jako máku a skupují nemovitosti hlava - nehlava *cert*

jyfihe

Předkupní právo při exekuci a následné dražbě je pouze dobré k tomu, že stačí nabídnout a zaplatit stejnou částku, jako je nejvyšší jiná nabídka. Pokud tě někdo přehodí, tak smůla.

milka1
hodnocení

0x

ano od 1.1. mají spolupodílnici předkupní právo. Nechápu však jednu jedinou věc, proč se to snažíte řešit až teď? Kdy jste kvůli její plnoletosti v pasti. Tohle jste měla stihnout do jejich 18 let, kdy jste ji mohla poslat na psychiatrii a jedině tam by ji mohli dát snat do kupy. Furt lepší pobyt v léčebně, než v kriminálu. nevěřím, že tohle všechno se nakupilo v posledním roce, přece jste si musela všimnout, že to co dělá, není úplně v normě, například chození domů v noci, když je školou povinná, nejím doma, protože se najím buhví kde a za co? ( za sexualní nebo dealerské služby?) Nebo dostávala od Vás peníze?nemůžu přejít pokoj od stěny ke stěně, protože nemám kam šlápnout. Pochybní kamarádíčkové, kteří chodili přes střechu k Vám a další podivné věci. Evidentně jste měla zakročit daleko daleko dřív a nenechat ji takhle volnou uzdu. Teď babo raď.

teddy*
hodnocení

0x

Vaše rodina, je nádherným příkladem dnes bohužel častého jevu, absentujícího muže(ne karikatury) v rodině.., a to máte na krku ještě dceru. Co byste si teprve počala s podobně problematickým synem.. Já vám řeknu, jak by se to řešilo u nás na dědině. Tata by dceru seřezal tak až by si cvrkla do spodků a nesměla by dlooouho z domu (škola neškola). Podobně byla tato situace a úspěšně řešena v jednom nejmenovaném filmu. Domluvy nepomohou, protože existují typy, které se vzpamatují až tehdy, kdy spadnou na naprosté dno a s nimi stáhnou i široké okolí a někdo se nevzpamatuje ani na tom dnu.

Jen taková drobnost - paní je vdova.

teddy*

To jsem nepřehlédl. Chtěl jsem tím spíše naznačit, že i vdova by pokud možno neměla být dlouho samotinká. U nás je to tak, že když není tata, tak jeho úkoly plní v plné míře kmotr.

dagmarpl*
hodnocení

0x

Já bych to nějak radikálně neřešila, ale snažila bych se nějakým způsobem zmírnit zlo. Soustředila bych se na výchovu svých dvou dcer, dala bych jim to nejlepší jako kompenzaci za zlo nejstarší dcery. Nehrotila bych to i když to bolí, prostě bych jenom čekala, že se umoudří a ona se umoudří, věřte mi. Pořád ji máte ráda a určitě ji nebudete chtít ublížit. Já bych byla před ní prostě jenom velmi smutná, snažila bych se vypadat utrápeně, takovým způsobem to na ní hrát, protože to určitě není zlý člověk. Jenom vidí věci jinak a snad se v ní něco zlomí. Je to kritický věk, který potřebuje čas. Mějte taky čas na sebe a prostě si ji nevšímejte i když to velmi bolí. Kdybyste něco radikálně měnila tak by Vás to potom trápilo ještě víc.

Myslete na sebe, choďte s dcerami do přírody, pěšky i na kole, pořiďte si pejska, kupte si nějaké výborné knížky. Mějte se ráda a nechte dceru být, ale přitom ji sledujte co dělá.

hg2o3*
hodnocení

S dcerou jsem si ještě jednou promluvila. Snažila jsem se jí pochopit a vyjádřit svojí podporu. Po tom, co se dozvěděla, že se nejedná jenom o něco hloupého, že její činy mohou mít následky, tak začala trošku o tom začala přemýšlet. Zároveň jí vozím do léčebny, kde dvakrát týdně mluví s psychologem a dělají jí testy. Malou dcerku jsem tam vzala také. Starší dostala předvolání k policii a zcela jistě půjde i soudu. Od doby co byla poprvé v centru pro drogově závislé, je čistá. Tak snad to tak i potrvá. Na vyhození dcery z baráku už netrvám. Snažím se jí podpořit a nezahazovat zbytečně není život. Snad nejsem jenom naivní. :) Moc děkuji všem za podporu a dobré odpovědi.

pt®

to je dobrá zpráva, pokud se dcera vzpamatuje je na dobré cestě...ale je mladá, tak neusněte na vavřínech a buďte k dceři důsledná, trpělivá, aby vědělam že má mámu, která ji má ráda, ale pokud nebude dělat dbrotu, že byste udělala rychlý řez...držím palečky...

@hq2o3 - Tak snad to tak i potrvá. Na vyhození dcery z baráku už netrvám.
K tomu prvnímu vám upřímně přeju, abyste měla pravdu *srdce*

K druhému bych si dovolila podotknout, že máte plné právo kdykoli změnit názor, změní-li se situace.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]