Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úraz na chodníku

Od: robina* odpovědí: 11 změna:

Loni jsem spadl na zasněžém chodníku a zlomil jsem si kotník.Majitelem chodníku je město a samozřejmě chodník nebyl uklizený.Pojištovně jsem poslal veškerou dokumentaci od lékaře a oni se mi vůbec neozvali.Bohužel chodník jsem nenafotil(při bolestech to ani nešlo)Prosím kdo poradí jak mám dále postupovat děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

1x

Po kom požadujete úhradu? Od své pojišťovny, nebo pojišťovny města? Kam jste zaslal dokumentaci? V případě, že na pojišťovnu města, nahlásilo i ono škodní událost? nahlásil jste úraz i na "město"?Poslal jste dopis dopuručeně? Proč jste se po cca měsíci nezeptal na pojišťovně v jakém stádiu je šetření?

robina*
hodnocení

Dokumentaci jsem zaslal na pojištovnu města,je to nahlášené i na městě,ale z pojištovny jsem dostal jednou upozornění,abych poslal foto chodníku,které bohužel nemám.A od té doby se pojištovna neozvala.Dopis byl odeslán doporučeně.

pecenkav*

No vždyť se pojišťovna ozvala, chce fotku chodníku, čeká na ní a ty nic, tak co bys chtěl dál, teď je to na tobě.

sebod*

Přesně tak. Pojišťovna Tě vyzvala a Tys nereagoval. Napiš na pojišťovnu, žes neměl možnost chodník vyfotit. Potom uvidíš, co na to pojišťovna a pak můžeš podniknout další kroky. Asi by to chtělo alespoň nějakého svědka.

robina - z pojištovny jsem dostal jednou upozornění,abych poslal foto chodníku,které bohužel nemám.A od té doby se pojištovna neozvala.

Pojišťovně jste sdělil, že a proč foto nemůžete poskytnout? Pokud ne, informujte ji a současně se zajímejte o to, čím by požadované bylo možno nahradit.

Poradím vám - zkuste kontaktovat záchrannou službu, zda by vám nevyšli vstříc a nenašli záznam o výjezdu. Mohla by tam být i zmínka o důvodu vašeho pádu.

hodnocení

1x

Z ostatních příspěvků vyplývá, že se vám ozvali a míč je tedy na vaší straně. Ale dám vám něco ze své zkušenosti.

Před nějakými třiceti lety jsem dělal bezpečáka na železnici, zimní úrazy uklouznutím na komunikacích byly běžné, a v naprosté většině případů se firma zbavila odpovědnosti. Třeba že při trvajícím sněžení není možné z povahy věci sníh neustále uklízet. A i po ukončení sněžení není technicky proveditelné mít hned uklizeno, přestože firma vynaložila veškeré úsilí, které na ni lze spravedlivě požadovat. A i kdyby bylo uklizeno, nelze vyloučit sníh nebo zmrazek, na kterém člověk uklouzne, Sníh v zimě je běžné riziko, se kterým musí člověk počítat a přizpůsobit se mu (opatrnou chůzí, obuví)... možností je dost. Dá se v podstatě říct, že pokud se v takovém případě odškodnění vůbec vyplácí, tak jen proto, že je to pro firmu jednodušší a levnější, než se s vámi vybavovat. Ale pokud nebudou chtít, a nemají úplně blbé právníky, stejně z nich nic nedostanete. A po roce? To už vůbec nedokážete nikomu nic.

Požadovat peníze zato, když uklouznu na chodníku (nebo kdekoliv jinde), to je opravdu šílené (ale děsně moderní).
Proboha.. Naučte se chodit.. A hlavně se naučte brát věci tak jak jsou. Ano..v zimě padá sníh a dokonce i mrzne.
Nevím, proč bych o tom měl číst každý den v novinách.
doplněno 18.01.18 10:37:

Škoda není "prokazatelně" způsobena nečinností někoho jiného..., škoda je prokazatelně způsobena uklouznutím..a ne podražením nohy starostou obce. Když si v lese zlomím nohu, take nebudu žalovat Lesy ČR..ale vynadám si sám, že jsem jelito..a nebo jsem prostě měl smůlu.

Pamatuji si, jak jsem o jedné zimě šel se ženou na výlet na Oravský hrad..k němu je poměrně slušný kousek cesty do kopce, s poměrně velkým sklonem. I přes sněhovou a namrzlou pokrývku jsem šel téměř "normálním" krokem a šlo to..Když jsem ale viděl většinu lidí a jejich styl chůze, tak to si o zlomení nohy přímo koledovalo.

Co je na tom "děsně moderního"? Žalovat o náhradu škody bylo možné (a žalovalo se) i dříve. Jen se o tom nepsalo "každý den v novinách".

Nevíme, jak v tomto konkrétním případě - ale bude-li mi škoda prokazatelně způsobena ne/činností jiného, proč bych ji měla nést já?

Proč nečinnost? Neexistují prostředky, jak dosáhnout toho, aby ihned po skončení sněžení byly chodníky čisté. Prostě je to nemožné. Lidsky, technicky, finančně... nemožné.

Kromě toho velká část obyvatel žije na vesnicích a samotách, kde nikdo cesty ani chodníky neuklízí (i když každý kousek země má svého majitele). Mám chalupu v Beskydech, na vesnici, kde jsou tři měsíce v roce cesty a chodníky bílé (pokud vůbec jsou), a všichni to považují za normální. Proč zrovna obyvatelé měst mají mít privilegium mít v zimě uklizené chodníky?

jethro - Hodně let jsem ty chodníky uklízela, takže ty prostředky znám na vlastní záda a ruce. Včetně ne/možnosti zajistit schůdnost (ne čistotu) v rozumné době.

Opakuji, že konkrétní okolnosti úrazu tazatele neznáme - ale obecně platí

Z. č. 13/1997 Sb. v platném znění § 27

(3) Vlastník místní komunikace nebo chodníku je povinen nahradit škody, jejichž příčinou byla závada ve schůdnosti chodníku, místní komunikace nebo průjezdního úseku silnice, pokud neprokáže, že nebylo v mezích jeho možností tuto závadu odstranit, u závady způsobené povětrnostními situacemi a jejich důsledky takovou závadu zmírnit, ani na ni předepsaným způsobem upozornit.

(5) Úseky silnic, místních komunikací a chodníků, na kterých se pro jejich malý dopravní význam nezajišťuje sjízdnost a schůdnost odstraňováním sněhu a náledí, je vlastník nebo správce, je-li výkon správy pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce, povinen označit podle zvláštního právního předpis nebo prováděcího právního předpisu. Vymezení takových úseků silnic stanoví příslušný kraj svým nařízením a vymezení úseků místních komunikací a chodníků stanoví příslušná obec svým nařízením.

Nevím, co vás vede k názoru, že měšťané jsou privilegováni - každá obec si může vydat svoji vyhlášku.

pecenkav*

Třeba proto,že máš chodit na sněhu opatrně a ne svojí nešikovnost házet na někoho jiného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]