Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tíživá finanční situace

Od: neznama* odpovědí: 14 změna:

Ahoj všem,

Prosím o radu, kdo se aspon trochu vyzná nebo byl v podobné situaci.

Mám manžela už rok a pul a sním dvouleté dítě, manžel se zapletl do nesmyslných a hodně velkých dluhů, nestačí splácet, více méně ani nečte upomínací dopisy, nereaguje, zkrátka na všechno kašle. Nebere v potaz, že tu máme malé dítě, ja jsem na mateřské, ráda bych měla aspon brigádu, ale zase bych neměla hlídání pro tak mále dítě. Manžel byl pracovat v zahraničí, kde od nikoho ve finále neuviděl ani korunu a tím pádem přišel i o práci tady v Česku, kde dal výpověd, aby mohl být v zahraničí. Ted je momentálně bez práce, utekl ke svým rodičum asi cca 50 km ode mě a syna s tím že si u sveho otce vydělá nějaké peníze. Po nemyslných hádkách a uznáním, že to mezi námi neklape, jsme se rozhodli, že se rozvedeme, ale situace je ted taková, že odešel, nechal nás tu bez peněz, do konce ledna se musí zaplatit nájem, na který není, pomalu už ani na jídlo není. A ted ten dotaz, Existuje nějaká jednorázová finanční výpomoc v takové situaci pro matku a dítě, kde aspon by jsme mohli přežít do konce ledna? Na příspěvky na bydlení nárok nemám, jelikož bydlíme v družstevním bytě, takže mám pouze mateřskou a z te neutáhnu nájem, natož další poplatky. A co vlastně ve finále dále dělat? Moc děkuji pokud se najde někdo kdo porozumí a poradí. Hezky večer všem.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Bylo by dobré vycházet ze správných informací. Kdo Vám řekl, že lidé bydlící v družstevních bytech nemají nárok na příspěvek na bydlení? Mají. Mají jej i lidé bydlící ve vlastních bytech či domech.

Na příspěvek na bydlení máte nárok i v případě, že bydlíte v družstevním bytě, pokud náklady na bydlení překračují 30 (v Praze 35) % Vašich příjmů.

Zajděte si na kontaktní místo úřadu práce, vyzvedněte si příslušné formuláře a nechte si potvrdit zaplacené náklady ny bydlení + příjmy → obojí za minulé čtvrtletí.

O příspěvek na bydlení lze žádat až tři měsíce zpětně. Pokud byste žádala i za předchozí čtvrtletí, musela byste doložit náklady i příjmy i za 3. čtvrtletí.

Nestará-li se o výživu dítěte jeho otec, mají k němu vyživovací povinnost i prarodiče z obou stran. Takže bych poradila se obrátit i na manželovy a své rodiče.

K mimořádné okamžit/... bych dala přednost Portálu MPSV a webu MPSV (na webu z odkazu v odpovědi výše jsem několkrát našla chyby).

Další odkazy:

Pomoc v hmotné nouzi (web MPSV)

Státní sociální p/... (web MPSV)

neznama*
hodnocení

Dobrý večer, o příspěvěk na bydlení jsem byla žádat, jekoliž jsem ve smlouvě jako třetí osoba, jelikož byt patří družstvu, potom je má majitelka a pak až ja tak nemám nárok. Nárok mít budu až se majitelka bytu stane vlastníkem. Jinak děkuji moc, zkusím zítra co jste mě poradil :)

iz*

Majitelem družstevního bytu je bytové družstvo. Ta, komu říkáte "majitelka bytu", je členkou bytového družstva, s nímž má uzavřenu nájemní smlouvu.

Jestli tomu správně rozumím, Vy nemáte nájemní smlouvu, ale podnájemní. Problém nespočívá ve vlastnictví bytu, ale v typu smlouvy, na základě které v bytě bydlíte.

I v tom případě můžete o příspěvek na bydlení zkusit požádat (nájemnice Vám může dát souhlas k přihlášení trvalého pobytu). Pokud by příspěvek na bydlení nevyšel, existuje ještě pomoc v hmotné nouzi → doplatek na bydlení.

Mohly by Vám pomoci i informace k pomoci v hmotné n/... na Portálu MPSV. Přesné informace získáte na kontaktním místě /... (tam, kde se žádá o sociální/hmotnou pomoc).

neznama*
hodnocení

Trvalý pobyt mám, vše sem měla zařízeno ale pracovnive na sociálce řekla že kvuli tomu, že jsem jenom podnájemník, tak nemužu žádat. Skusím tedy doplatek na bydlení.

Myslím že nerozhoduje jestli jste nájemník nebo majitel bytu. Rozhodující je, jestli máte v bytě hlášené trvalé bydliste. Pak se musí doložit jak dlouho v bytě trvale bydlíte ( jestli si to dobře pamatuju nárok na příspěvek na bydlení lze uplatnit až po půl roce ale tím si opravdu nejsem jistý ). Problém je že pokud máte manžela a je hlášený na stejné adrese bude spolu posuzovanou osobou a rozhodné pro přiznání dávek budou vaše společné příjmy.
iz*

Po čtvrt roce. Dokud v bytě nebydlí, nemá jak doložit úhrazené náklady na bydlení. Do té doby lze žádat o doplatek na bydlení, případně o příspěvek na živobytí.

Má-li manžel v bytě trvalý pobyt, bude společně posuzovanouu osobou.

Bohužel u příspěvků na bydlení to hraje roli. Je to díra v zákoně.

Na sociální odbor na úřadě běžte ihned. I tam mají určité možnosti a navíc, vezmou vás hned. Krizové centrum je něco jiného. *hej*Ahá, vy jste v podnájmu družstevního bytu a nejste členem družstva. Ale to nemění nic na té návštěvě sociálky.

pb®
hodnocení

2x
Jen podotknu: to je ale blbec! A pořád tu budu číst, že lidi se mají brát a ne žít jen tak na hromádce, že z manželství se tak snadno neutíká a kdesi cosi. Připravte se, že se sice rozvedete, ale dost možná se tím dluhů nezbavíte. Znám dva případy, kdy dluhy musel splácet i ten z manželů, kdo je neudělal a vůbec o nich nevěděl.

hodnocení

0x

Snažte se rozvést co nejdříve! Zajděte na sociální odbor vašeho úřadu a sociální pracovnice vám poradí, co a v jakém pořadí musíte udělat, abyste na pomoc dosáhla.

neznama*
hodnocení

Ja už právě dnes byla na krizovém centru u nás ve městě, ale tam mě objednali až na konec ledna. Rozvod bude samozřejmě co nejdříve, ale nevím co dělat do konce ledna, chlap si odešel a je mu jedno co bude s náma. :( Jde hlavně o to jak sehnat peníze na nájem a jídlo :(

Kromě krizového centra navštivte co nejdříve úřad práce a zajímejte se o mimořádnou okamžitou pomoc - informace si přečtětě zde socialni-davky-2014.eu/...

Nikdo jný vám konkrétně poradit nemůže, protože přesně nezná vaši situaci.

A nemohl by vám někdo pomoci z rodiny prozatím?

danys*
hodnocení

0x

Požádejte o pomoc vaše rodiče, rodiče manžela, ostatní příbuzné! Jednou jste rodina, tak se snad o vás postarají ne?!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]