Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám takový problém. Udělalo se mi pod okem, jakoby na lícní kosti asi akné, podle mě jsem tam měla pupínek, který jsem vymáčkla. O víkendu cca. A dneska ráno jsem se vzbudila, a mám tam daleko větší flek. Vizte fotky. Nevím, co by to mohlo být. Každopádně to táhne a občas pálí. Obličej si čistím růžovou vodou a večer umývám vodou a mýdlem Dove. Ten flíček má v průměru cca 0,5 centimetru. Zkusila jsem ho namazat krémem Nivea. První fotka zachycuje flíček před mazáním, druhá po namazání. Na okrajích se vytvořila taková tekutina, žlutá, která nyní zaschnula. Po namazání to také pálilo. Nevím, co by to mohlo být, a nevím, jak bych to měla ošetřit. Mám dostupné prostředky k ošetření: růžová voda, voda proti akné, obyčená voda, mýdlo Dove, černá mast. Než se objednám ke kožní a než mě vezme, tak se spíš vdám. A běžet s tím na pohotovnost, se na mě budou dívat jako na blázna. Nemáte tušení, co by to mohlo být? A jak postupovat a jak to ošetřit? Díky moc za každou radu.
Prosím aby se na mne nesesypaly nadávky. Ale já bych normálně namočila tamponek do nějakého alkoholu, třeba vodky a tím bych ten flíček potřela. Teda spíše dost poklepala, nevím jak jinak to vyjádřit. Nerozdírala, jen vklepala ten alkohol a nechala zaschnout. Bude to pálit, ale nemůže se stát nic horšího. Alkohol by měl dezinfikovat a vysušit. Také se mi to stalo, ale to mne něco štíplo, ale vypadalo to zrovna tak. Než abych s tím letěla k doktorovi, tak jsem zkusila tohle a zabralo to. Ale dělat to nemusíte. Podle mne jste si tam tím vymačkáváním zanesla infekci. A ten alkohol musí být opravdu alkohol, vodka, nebo jiný "tvrdý" alkohol. Žádné jiné pitivo.
Já bych šel k obvodnímu lékaři.
Zřejmě při vymačkávání se tam dostala nečistota a zanítilo se to. Nic bych na to nepatlal, aby se to nezhoršilo, max. nějakou dezinfekci.
No, jsem od svého obvodního lékaře vzdálená 80 km, jsem v jiném městě než on. Studuji. Takže tohle řešení je pro mě trochu blbé, domů (tj. za obvodní) se dostanu nejdříve v pátek.
Pokud se něco takového vytvoří, nikdy nemazat krémem. Je třeba dezinfikovat (vlastně otevřenou ranku) a krémy obsahují spoustu složek, které do "živého" prostě nepatří. Pokud teď nemůžete navštívit svého lékaře, určitě běžte do lékárny. Určitě vám doporučí, co by bylo vhodné aplikovat. Já mám třeba doma Tea free olejíček, někdo jiný tinkturu s propolisem...
Zkuste tu lékárnu. Skoro to vypadá na opar, ale snad nebude. M.
Jeje, nechtěla jsem vás "naočkovat" oparem
Já bych si na noc místo přelepila prodyšnou náplastí, ale lepší by bylo bez.
*Tea tree olejíček (když to po sobě kontroluju, proč to nevidím? )
Led. Pouze lokálně, nikdy ne na velkou plochu v obličeji (dutiny, trojklanný nerv...), prostě na ten pupínek. Přiložte každou hodinu na pár minut. Můžete kombinovat i s ostatními radami. Je to zanícené, množí se tam bakterie (teprve začínají, proto to zatím jen mokvá a nehnisá), led zredukuje jejich množení. Pokud se to zhorší, jela bych zítra k lékaři.
Já bych vynechala mýdlo, obličej jen myla vodou, příp. ještě dobrou pleť. vodou a potírala ty fleky propolisem / kapky/ a pak po chvíli si nanesla na celý obličej nějaký dětský olejíček nebo kokosový olej. Nebo to ošetřovala čerstvou šťávou z listu aloe. Kůže je odrazem vnitřního prostředí. Změna životosprávy se projeví i na pleti. Užívala bych si B komplex a Zinek a snažila se vynechat ve stravě sladkosti. Zkusila bych kratičce /1 min denně / horské slunko.
Na pusu si nesahejte! Mějte na ni sólo ručníček, není vyloučeno, že je to infekční. Bacha propolis barví žlutě a z lina či látky se těžko odstraní.
Také jsem si všimla, že se mi loupe kůže na čele, mám ji totálně suchou, ale to už absolutně nevím, co s tím. Jak to ošetřit nebo to nechat být.
Na kožním jsou dlouhé čekací lhůty. Musíš změnit systém péče o pleť. Pokud nepoužíváš mejkap, vodě se hodně vyhýbej. A mýdlu traké.
Tyhle defekty jsou ze suché kůže. Musíte si pořídit kvalitnější, noční krém, který budete používat i na den. Otázkou je, co to je kvalitní krém. Jeho cena a hrozba, že nebude sedět, je veliká. Já celý život používám mandlový z těch levnějších. AB, Barandov +- 100kč a tak. Občas, díky Ježíškovi drahé, ale z Barrandova.
Já vím, o těch čekačkách. Myslím, že pečuji dobře, o pleť, ráno používám jen růžovou vodu na otření, večer voda, mýdlo Dove, protože nevysušuje, a pak zase růžová voda. Make up vůbec nepoužívám, netuším, z čeho mám takovou suchou pokožku, možná tím, že mi nebylo minulý týden moc dobře, nejedla jsem, jak jsem měla, stres, možná se tohle mohlo projevit, takhle.
Tu suchou pokožku máte z toho mýdla, i když v reklamě tvrdí něco jiného. Já si také myji obličej klidně mýdlem, ale hned potom použiji denní, nebo noční krém. Záleží na tom, kdy mýdlo použijete. Já jenom večer. Ráno pouze studenou vodu a také si hned dám ten denní hydratační krém. Ta růžová voda vůbec nestačí a spíše pokožku stáhne a vysuší. Musíte pleť hydratovat. Nemusíte kupovat nijak drahé krémy a kupujte podle Vašeho věku. Hydratační krém. Já mám docela ráda L Oréal. Nebojte, kelímek vydrží dost dlouho, nemusíte ho dávat hodně, dobře se vtírá a ihned pocítíte, jak se Vám pokožka zklidní a budete mít příjemný pocit.
Samozřejmě nemůžeme vědět, jestli máte nějaký konkrétní problém s pletí, ale ještě je třeba si uvědomit, že v zimě je kůže mnohem víc namáhána. Chlad ji činí citlivější, více se vysušuje a také se mění. Já ji mám teď sušší po celém těle, musím více hydratovat (ale pozor, na obličej si žádný krém s obsahem vody teď nedávat!). Nepíšete nic o ochranném krému, je možné, že vás teď kůže zlobí právě proto. Nebo používáte tu Niveu? Mrkněte na složení, lepší je mít ve složení psané oleje než vodu. M.
S takovým flíčkem chodit k doktorovi je plýtvání jeho časem a penězi pojišťovny. Kór když je tam jen pár dní. Dezinfekce, obklad z heřmánku nebo řepíku (protizánětlivé) nebo nějaká nivea. Já osobně bych s tím nedělala nic a čekala bych, až to zmizí. Taky to může být omrzlina z ledového větru třeba.
Chlapi by si podobný bolák po umytí obličeje obyčejnou vodou a uschnutí namázli vodičkou po holení PITRALON (už Halina Pawlovská někde říkala, že snad její otec používal Pitralon na všechno). Na wikipedii je věta "Pitralon slouží k dezinfekci kůže a léčba akné". Za třicet korun je to ověřený přípravek pro pánskou kosmetiku.
Někteří chlapi na podobné kožní problémy (včetně desifnekce po kousnutí nebo bodnutí hmyzem) používají malinkaté máznutí tý trý olejíčkem. A žádné krémy, nechat bolístku na vzduchu vyléčit samu, krém by bakterie zakryl a tam by si dělaly své dílo.
A hlavně se obličej musí utírat čistým ručníkem, pouze na obličej. Někteří chlapi mají ručník na všechno, do jednoho místa si utřou nohy i obličej a pak se mohou infekce šířit. Vy nejste chlap, takže jistě máte zvlášť svůj ručník na obličej.
Píšete, že máte doma černou mast, tzv. višňák? Já bych v začátku problému touto mastí namazala hned.
Také se mě zdá, že jste si tam něco zanesla.
Podle mne růžová voda není vhodná v zimním období. Píší, že hydratuje, ale v zimě potřebujete spíše mastné, ochranné krémy, bez vody lehčího typu.
Neberte to jako reklamu, vždycky jsem se takovým firmám vyhýbala, ale navštívila jsem v nouzi Yves Rocher a byla jsem velmi překvapená kvalitní a fungovanou radou od prodavačky, která mě velice rychle odhadla a doporučila co právě potřebuji.
Já bych u Vás viděla, že potřebujete poradit a zjistit, jakou máte přesně pleť a jaké kosmetické přípravky používat.
Někdy se pořádají akce ve velkých obchodních centrech právě na určité značky /i třeba bio/ kde Vám mohou dobře poradit. Mě se ta Nivea také nezdá, určitě nemazat vzniklé poškození kůže.
Jestli se Vám dělá akné, tak zkuste /lékárny/ medicinální mýdla - jsou různá. Sírové, zinkové, s nanostříbrem, konopím, s kaolinem, panthenolem - je jich více, viz vyhledávač, tak nevím, které Vás osloví. Také je nemají všude, někde i objednávají pro zákazníka extra.
To mýdlo Dave není žádný zázrak, podle mne to je komerční mýdlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.