Nejste přihlášen/a.
Mohou se jíst nevařené mandle se slupkou nebo je slupka jedovatá?
Slupka jedovatá není. Jsou dokonce recepty, kdy se do těsta mají umlít mandle i se slupkou. Semínka, ořechy jádra jsou zdravá a tělu prospěšná. Ale nic se nemá přehánět. Sníst na posezení půl kila jakýchkoli oříšků, není rozhodně dobrý nápad, ani zvyk. To pro Liduš. Ale jestli se jedná o půl kila nevyloupaných arašidů, tak to také nevadí, protože samotných jadýrek už tolik není. Je docela velký odpad. Já také jím ořechy každý den. Ale střídám to. A všelijaká semínka, tak ty nacpu snad úplně do všeho. Semínka ale předem rozdrtím, jinak vyjdou "ven" úplně nevyužitá a to je škoda.
Nějak nechápu, o čem se tady dámy dohadujete, každá jste kuchařka, tak by ste měli něco o tom vědět.
Přesto, že celý život loupu pecky z meruněk, jádra konzumuju, rád si snim i pytlík mandlí, tak ale vím už nějakých 55 let o tom, že tyhle jádra obsahují kyanid a že riskuju.
Tady si o tom něco přečtěte.
Ne, neriskujete. Mandle se jí pro svou sladkou chuť, nikoliv hořkou. Tady je to pěkně vysvětleno. dify.cz/...
@pecenkav - kde se píše, že slupka je jedovatá?
Prosím! Kohokoliv! Kde najdu informaci, že slupka z mandlí je jedovatá? Prohledala jsem kdeco, ale nenašla. Všude se píše pouze o hořkých mandlích (které ale nejdou běžně sehnat). TAKŽE NENÍ TOTO ŠÍŘENÍ POPLAŠNÉ ZPRÁVY?
Pecnkav, tohle ale víme. Jenže tazatelka nepíše, že by měla v úmyslu sníst na posezení větší množství, teda takové, které by jí mohlo způsobit potíže, o kterých je ten článek. Jestli sní to co se jí vejde do hrsti, tak se jí nemůže nic stát. A specielně ne u mandlí sladkých. Tedy těch obyčejných, které má zřejmě na mysli.
Jéžiši, tak já jím mandle jednu po druhé. Ještě se mi nestalo, že bych si nasypala půl pytlíku do pusy a pak to kousala. vždyť mandle jsou docela velké, nejsou to buráky. Ty ano, těch si dám do pusy víc najednou, ale mandle...
No ale to nevadí, ona se v tom tazatelka určitě vyzná a jen ona ví, jak jí mandle. A pak, jestli si tohle přečte, tak už bude vědět, že půl pytlíku mandlí najednou do pusy se nevyplácí. Pak by to musela všechno vyplivnout. Ta mandle je totiž tak hořká, že by to poznala. Navíc u kupovaných jí tohle vůbec nehrozí, jsou tříděné a kontrolované. Leda že by měla doma mandlovník a sklízela si úrodu sama. Já právě mandlovník mám, ale právě ten, který plodí ty hořké mandle a na Vánoce dávám do mandlového těsta tak dvě až tři k těm sladkým, koupeným v obchodě, aby se zvýšilo aroma.
Tak pro zajímavost já jsem je tak vždycky jedl, po pytlíkách, za další, kyanid obsahují všechny mandle, ale ty nehořké v menším množství a pak znovu opakuji, že se ptala jestli jsou jedovaté, ne jestli rovnou umře a navíc neuvádí jestli ty mandle kupuje a nebo pěstuje
Mandle, kyanidový favorit
Pokud jde o kyanid, draselnou sůl kyseliny kyanovodíkové, jsou mandle jasným vítězem. Existují dva typy, hořké(Amygdalus amara) a sladké (Amygdalus dulcis). Vypadají stejně, hořké však mají mnohem vyšší obsah amygdalinu, až 5 % (tzn. až 1000 mg HCN/kg), zatímco sladké pouze 0,1 %. U hořkých mandlí se jako nebezpečná dávka uvádí 3 až 5 jader, jako smrtelná pak 10 jader.
Sladké mandle jsou nejen lahodné, ale také nezávadné. Pokud narazíte na hořkou, tak ji prostě nejezte. A když se náhodně připletou k pečení vánočky, netřeba se bát. Během pečení kyanovodík (HCN) vyprchá. Proto také musejí být všechny prodávané mandle tepelně upraveny.
Tímhle výňatkem debatu z mé strany uzavírám, své už jsem napsal
Takže tazatelka se ptá : Mohou se jíst nevařené mandle se slupkou nebo je slupka jedovatá?Odpověď zní : Mohou a slupka je opravdu jedovatá.
doplněno 15.01.18 15:00:
Nikde nepíše kolik jich má v úmyslu sníst.
Nikdo netuší kolik těch hořkých v pytlíku je.
Nikdo ty mandle před konzumazí neochutnává, prostě si je nasypu do pusy z pytlíku a pak je teprve rozkoušu, v tom množství se nějaká ta hořká ztratí, nenajdu jí.
pecenka. Nevim, kde kupuješ mandle Ty. Já běžně u nás v různých obchodech. Většinou sáček 250 g, teď tu mám půlkilové. Těch jsme tu měli několik. Ani v jednom nebyla hořká mandle. Dobře, i kdyby tam dvětři byly, tak bych musela spořádat OSM půlkilových pytlíků mandlí, abych do sebe dostala 25 hořkých mandlí. Osm sáčků - to máme ČTYŘI KILA mandlí. To teda i když mandle miluji, bych nedala
.
Vememe jinou možnost, koupím si pytlík mandlí. kde jsou VŠECHNY hořké. Nasypu do pusy, začnu kousat a vyplivnu . Asi jen sebevrah by to spolk a nasypal si další mandle z pytlíku
Včera jsem jich snědla 1/2 KG u TV v posteli a žiju.
Pohanko jím je tak 50 let a taky si v klidu vyloupu pytlík 1/2 kg arašid a nebo pistácií. Jestli je to zdravé je mi celkem jedno, mám to prostě ráda a ujíždím na těchto plodech.
lidus - No jo, jenže arašídy a pistácie se od mandlí liší jednou dorobností - neobsahují látku zvanou amygdalin. Ten reaguje se slinami mimo jiného na kyselinu kyanovodíkovou (cyankáli). Čím je mandle hořčí, tím více téhle látky obsahuje. Pokud se přemůžete a sníte pouhých 25 velmi hořkých mandlí, máte to za sebou. Podobné je to i s jádry z meruňkových pecek.
To říkal kdo?Mandle v syrovém stavu jsou zdrojem ani nevím čeho.Dokonce kdosi doporučil,aby se před jídlem namočily.Ale neřekli do čeho.Tak je topím v Rumu.A jsou opravdu skvělé.25.velmi hořkých mandlí jsem snědl několikrát a žiju.Ani meruňková jádra nejsou tak jedovatá,jak popisujete.
Liduš, jsem s Tebou . Taky ujiždím na všech možných oříšcích a kdybych se nehlídala, tak jich sním ne půlkila, ale rovnou kilo
. Jen kdyby ty bestie mandlový nebyly tak drahý a rostly tady u nás v lese místo šišek . borovicových
.
Mandle taky většinou neloupu, chutnají nám více ve slupce. A vnoučata tuhle neřest po mě podědila (aspoň něco ), takže neloupané mandle, arašídy s tou slabou slupičkou, lískáče se slupkou, to se všechno u nás baští.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.