Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spálenina- doktor nebo ne?

Od: mrgandy* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

udělala se nám nehodou poměrně velká spálenina, kdy už dnes nestíháme doktora. Máme skočit zítra nebo stačí doma vázat a namazat nečím na spáleniny?

Spálenina- doktor nebo ne?
Spálenina- doktor nebo ne? #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vzala bych to pro jistotu k lékaři, hrozí infekce. Je to dost velká plocha.

doplněno 13.01.18 20:28:

Asi doma nemáte - ale na spáleniny existují speciální náplasti - uleví bolesti, hojí a brání přilepení na např. textil. To by bylo dobré, pokud není lékař dostupný.

jabraka*
hodnocení

3x

spáleninu ihned intenzivně chladit.Nejlépe z mrazáku pytlík zmražené zeleniny.V žádném případě žádný olej,nebo tuk.

JABRAKA

m123*
hodnocení

3x

Já bych po vlastní zkušenosti k dr. šla hned. Měla jsem podobně spálený hřbet ruky. Zřejmě se mi tam dostala infekce a začlo mi to hnisat. Šla jsem až po několika dnech s tím, že jsem si to sama čistila doma. Ve finále mi vyškrabávali hromady hnisu snad z centimetrové hloubky. Dodnes a je to víc jak 10 let mám hnusnou jizvu.

Mmch. jak se vám to stalo?

hoststary*
hodnocení

2x

Některý z rádců zde na poradně dával informaci o Bezplatné lince prorady lékaře, když to není na velký výjezd, aby se neblokovaly tísňové linky pro skutečně závažné případy. Tam by vám poskytli(y) skutečně odborné rady.

Citace: Call centrum – zdravotnická poradna na telefonu na lince 800 888 155 - funguje od října 2009. První tři měsíce se jednalo o zkušební provoz pro několik středočeských okresů, ale od roku 2010 funguje Call centrum oficiálně pro celý Středočeský kraj a stále více se ukazuje, že jeho zřízení bylo dobrým nápadem. Na linku Call centra volá čím dál více lidí nejen ze středních Čech, ale i z celé České republiky. Nyní je to přibližně 10 telefonátů za den a průměrná délka hovoru je necelé čtyři minuty. Volání na Call centrum z jiných krajů než ze Středočeského je poměrně vysoké. V současnosti to je zhruba 40% z jiných krajů a 60% ze Středočeského kraje.

Případně můžete sestře na telefonu dát odkaz na zdejší poradnu, kde jsou fotografie, nebo se s ní dohodnout, kam jí můžete fotografie poslat, aby mohla poradit nejen podle ústného popisu.

hodnocení

1x

Chtělo by to doktora co nejdříve. A minimálně nějaké hydrogelové krytí na popáleniny.

hodnocení

1x

volil bych telefon na pohotovost a nechat to ošetřit neni to zrovna malá spálenina

hodnocení

1x

Osobně bych s takovou banalitou k lékaři nešel. jako kluk (cca12? či 13 mi bylo?)jsem šáhnul na čerstvě přivařenou platli na roxor-celou dlaní-do malíkové hrany po kloub palce,od kloubů prstu pokonec dlaně,celá "ploska" jeden puchýř,rodiče se to ani nedozvěděli !Ale každý jsme jiný,každý jinak vnímáme bolest-nakonec je tou z rad poznat. někdo běží s každím prdíkem k lékaři a někdo jde až když má obrazně "hlavu v podpaždí"! To si porostě musíte rozhodnout sama!Dle toho jak se cítíte a nakolik jste cimprlich!

hodnocení

1x

Pokud jste už nešel k lékaři včera, určitě zajděte dnes na pohotovost do nemocnice. Pokud spáleninu necháte, všude se tím puchýřem zachytává, může to prasknout, pak to "živé maso" velice bolí. Snadno se může dostat dovnitř infekce a léčení je pak zdlouhavé.

Koncem dubna mi bouchl papiňák. Ve čtvrtek. Takhle dopadla pravá ruka, prsa ještě hůř, ta ale ukazovat nebudu. Utvořily se veliké puchýře. Naivně jsem doufala, že se vstřebají. Velká bolest. Nakonec, i když jsem to měla už 2 pracovní dny, počkala jsem si až na sobotu /asi abych mohla zaplatit těch 90 korun/ a manžel mě dovezl do nemocnice. Lékaři jsem trochu zalhala s tím, že se mi to stalo "včera". Povídal "to jste teda držák"! Vše ostříhal, ošetřil, zavázal. Ruka se mi zahojila vcelku brzy, ale ta prsa se léčila až do poloviny června. Pořád to mokvalo a nehojilo se to. Jaga.

Spálenina- doktor nebo ne? #3

hodnocení

1x

Lidičky, pro příště, totiž měla jsem to na ruce podobného rozsahu, ale jednou jsem dostala radu. Ihned, jak se taková nehoda stane, tak ale okamžitě stříkat jakýkoliv sprey /deodorant, intimsprey, osvěžovač/...a žádný puchýř se neudělá,,,,,,totiž to hrozně mrazí. Vyšla jsem na terasu a vystříkala celý intimsprey, ruka témeř zmrzlá, ale puchýř žádný a to mi cákl olej při smažení na ruku. Pak jsem ji mela celé odpoledne na mrazícím sáčku z mrazáku a ty jsem měnila, protože jinak to bolelo. Další dny jsem používala Pantenol pěnu ve sprey, hodne urychluje hojení čehokoliv, dezinfikuje.Pak je ještě možnost okamžitě to vrazit do mouky, také dobře chladí, ale ten sprey je lepší.

doplněno 14.01.18 09:00:

Mám tuto metodu roky vyzkoušenu, jinak bych to neradila. Ale musí se okamžitě.

asd1

Okamžitě chladit není nic nového. A chladit je potřeba delší dobu, strčit pod studenou vodu a po minutě vyndat je málo. Okamžité ochlazení dokáže posunout spálenínu o jeden stupeň níž...

lucie*
hodnocení

0x

No slušná spálenina...já měla cca 10cm na hřbetu ruky.O.K to bylo dokud nesplaskl puchýř cca za 3dny a už je to měsíc a pořád mám načervenalý flek,strup a pomalu se to hojí.Chvilkama mě přišlo,že se to spíše zhoršuje.Já to neměla tak veliké,takže to mažu balzámem s vysokým obsahem zinku a mědi,podporuje to hojení.

Takže určitě bych si zašla za doktorem ,popřípadě poradit do lékárny,pro nějakou hojivou mast přímo na spáleniny až puchýř odteče,budete jí potřebovat.Jinak se to bude špatně a dlouho hojit,může dojít k zánětu...nebrala bych to na lehkou váhu,hlavně je to na místě,kde to jde težko udržet v klidu.

hodnocení

0x

Já bych asi s tím zajela na pohotovost , je to opravdu dost velké a jestli dobře vidím, tak puchýř je veliký. Jinak na drobné spáleniny mám vyzkoušený med , opravdu pomáhá.

mrgandy*
hodnocení

Tak jsme pro jistotu zašli a udělali jsme dobře. Bylo právě kvůli rozsahu vyšší riziko, že se tam něco chytne + když jsme byli v nemocnici, tak už bylo po puchýřkách. Dneska první domácí převaz- takhle to vypadá. Na ránu mastný tyl, potom čtverec nastříkaný koloidním stříbrem.

Spálenina- doktor nebo ne? #4
Spálenina- doktor nebo ne? #5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]