Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zákonný zástupce

Od: tomask® odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, mám prosbu.
Máme 2 děti a přítelkyně je má soudem přidělené do péče. Já regulerně platím výživné a vše je v pohodě.
Myslím si správně, že všechny povinnosti vůči škole mají být v tu chvíli směřovány na přítelkymi. Dokumenta, třídní schůzky atd?
Díky.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ne, nemyslíte si správně - pokud tedy nejste zbaven odpovědnosti soudem:

NOZ § 865

(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.
(2) Rozhodne-li soud o omezení svéprávnosti rodiče, rozhodne zároveň o jeho rodičovské odpovědnosti.

Zbaven byste jí být za určitých okolností mohl:

§ 870

Nevykonává-li rodič svoji rodičovskou odpovědnost řádně a vyžaduje-li to zájem dítěte, soud jeho rodičovskou odpovědnost omezí, nebo omezí její výkon, a zároveň stanoví rozsah tohoto omezení.

§ 871

(1) Zneužívá-li rodič svoji rodičovskou odpovědnost nebo její výkon, anebo svoji rodičovskou odpovědnost nebo její výkon závažným způsobem zanedbává, soud jej jeho rodičovské odpovědnosti zbaví.

Nekomunikace se školou by za určitých podmínek takovým zanedbáním být mohlo - ale neradujte se předem:

§ 874

Zbavení rodiče jeho rodičovské odpovědnosti ani její omezení nemá vliv na jeho vyživovací povinnost k dítěti.

hodnocení

2x

Dobrý den,

já osobně si myslím, že oficiálně ano. Pokud má vaše děti přítelkyně soudem svěřené do své péče, pak jde tohle všechno za ní. Vy máte v tomto případě povinnosti jediné a to platit alimenty. ;) Pokud to tak není, určitě někdo opraví, někdo kdo má zmáknuté zákony podrobně. Vy se zasazovat nemusíte, ovšem bylo by to moudré, díte potřebuje oba rodiče.

hodnocení

Samozřejmě funguju, ale nechci se nechat chutit školou chodit na nějaké schůzky. Podotýkám nejde o problém dítěte, ale osobní sppor, který se paní ředitelka pokouší řešit i přes můj odpor.

Nemyslím si, že by Váš problém spočíval v tom, zda máte jako rodič, který nemá dítě v péči, nějaké povinnosti. Na třídní schůzky není povinnosti chodit vůbec a tak je to o tom, jak moc Vás může někdo nutit chodit na schůzky, na které nechcete.

Taky si dle Vašeho předcházejícího příspěvku myslím, že je případ dost specifický a tudíž nemůžeme radit, co musíte/máte/měl byste dělat. Ale to ani nežádáte.

iz*
hodnocení

2x

Ne, nemyslíte si to správně. Za své děti máte stejnou odpovědnost jako jejich matka. Stejně jako ona byste se měl zajímat o jejich prospěch a vzdělání.

Pokud se dohodnete s matkou dětí, že na schůzky bude chodit ona a potom Vás informovat, nemusíte nikam chodit. Ale podle mne byste se o děti zajímat měl, přestože je má v péči matka.

hodnocení

0x

Zákonní zástupci jste oba, nejste zbaveni rodičovských práv a povinností.

hodnocení

Nejsem zbaven rodičovských práv, myslíte, že určené návštěvní hodiny nejsou omezením rodičovských práv?

To ano, ale být zbaven a být omezen je dost rozdíl.

hodnocení

Takže mi omezí práva, ale mám se normálně starat, zařizovat a ještě za to zaplatit?

Otázka zněla jinak, když je díte v péči matky. Má na všechny schůzy primárně chodit ona? Pokud to plnit nemůže, zastoupím jí já.

Na to jsem Vám odpověděl už dole, tohle byla jen reakce na předchozí příspěvek. :) Dle mého nemusíte, nejste povinnen, nemáte děti v péči. Sice jste rodič, ale děti jsou soudem svěřené do péče Vaší přítelkyně. Vy máte jedinou povinnost, platit alimenty. Jakákkoliv Vaše účast v tomto je pouze dobrovolná.

hodnocení

Moje chyba. Já si to myslím také. Ale říkal jsem si, že víc hlav víc ví.

Nevím to sice na 100% zákony jsou hodně ošemetné, ale troufnu si to tvrdit na 90% z osobních zkušeností a ze zkušeností svých přátel. :)

hodnocení

0x

Můžu se tedy zeptat? Pokud je nemá v péči, může jen slabě ovlivňovat jejich výchovu, ale přesto je za ni odpovědný? Není to trochu absurdní?

pletiplot - Taky se zeptám - proč by rodič nemohl ovlivňovat výchovu dítěte, které nemá v péči? To jako když s ním není denně, nevychovává?

Tak samozřejmě že vychovává, ale úměrně času s ním stráveným, ale odpovědný je "společně a nerozdílně", nebo to tak není?

Ne tak úplně - jiná bude odpovědnost například za škodu způsobenou dítětem a jiná když ono dítě má xxx zameškaných hodin ve škole.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]