Nejste přihlášen/a.
dobry vecir.
hledam praci a chtel bych se zeptat na par veci.
kdyz kdekoliv vidim treba plat 15 000kc + stravenky treba za 70kc. tak dostanu 15 000 kc + 1400kc? nebo mi pulku strhnou z platu takze bych dostal stravenky v hodnote 1400kc mesicne a plat 14 300? co tak vim tak strhavaji pulku hodnoty stravenek z platu.
Mzda se nabízí a sjednává v hrubém. Pokud zaměstnavatel poskytuje stravenky, poskytuje i příspěvek na stravování, který může být u každého zaměstnavatele jinak vysoký.
Zbylá část hodnoty stravenky se zaměstnanci strhává z čisté mzdy. V uvedené příkladu 15.000 hrubého by čistá mzda činila 12.405 Kč*) a teprve od této částky by se odečetly stravenky.
*) Odečetla jsem jenom daň a sociální + zdravotní pojištění.
me jde o to jestli kdyz bych mel mit plat 15 000 v hrubom... nebo 20 000 v hrobom to je jedno... tak jestli u nabydek co jsou na netu a na pracaku a ruzne... tak jestli je mozne ze pulku stravenek bude odecteno od toho platu... pokud by odecitali polovinu tak 700kc mesicne je myslim docela rozdil... ne velky ale je. a taky mi prijde blby kdyz bych ted obvolaval asi 10 firem tak abych se jich ptal jak to se stravenkama maji... jak by ste to resili vy? na seznamu cca 10 firem a to se jich mam hned ptat jestli strhavaji cca pulku z toho nabyzeneho platu?
tak jasne ze tam nevtrhnu se slovy "hele sefe kolik mi das kdyz tu budu makat?" spis mi jde o to ktere firmy bych mel navstivit drive... pokud plat je treba cca stejny a pak k tomu ty stravenky... tak me prave zajimalo jak to je
i kdybys platit část ceny stravenky, furt je to pro tebe výhodnější...sice to budeš mít opticky na výplatní pásce smutnější, protože uvidíš menší částku, ale když dostaneš 80,- stravenku a ty ju zainvestuješ jen třeba 30,- tak furt vyděláš 50,- x počet stravenek...já to tak měl u jednoho zaměstnavatele..vzhledem k tomu, že jsem stravenky nepotřeboval a nestíhal bych je utrácet (což je také nevýhodné) ..prodával jsem je za 55,- kolegům...paj už ta výplata byla veselejší
tak ono za stravenky nakoupis normalne v obchodech veci domu... chleba... mouka... a tak... jen mi pride prodavat stravenku v hodnote 80 kc za 55kc trosku divny. ale to uz sme trosku jinde
Může to být proto, že část ceny stravenky hradí zaměstnavatel, protože pro něho je to odčitatelná položka ze základu daně. Někde mají i FKSP, z něho se taky část ceny stravenky hradí.
jenže stravenka má omezenou platnost..a to na rok...a pokud vím, že je nevyužiju, tak přece nebudu kupovat něco jen tak pro nic za nic jen, abych uplatnil stravenky...to si to raději proměním v hotovost...ta jaxi platnost nemá
pokud jsi rodina...tak je větší pravděpodobnost, že stravenky uvalíš...pokud jsi byl v té době sám jako já...tak už po 3. píšu, že jsem neměl šanci stravenky utratit aniž bych nekoupil něco co nepotřebuju...nehledě na to, že v tu dobu kdy jsem stravenky bral já se jimi ještě nedalo platit všude jak dneska...žádná billa, albert, kaufland...a to je prosím k dnešmínu dni už 6let..
Krtek - a Vy jako nejíte? Vy si potraviny nekupujete? Nebo jídlo v restauraci?
Většina lidí utratí za potraviny asi 2 - 3000 Kč měsíčně. Tak mi trošku nejde na rozum, že jak píšete ,,pokud vím, že stravenky neutratím,,.
Dávala jsem dětem stravenku, ať si něco koupí sami za odměnu, nebo si někam dojdou na pohár, nebo když u nás dělali řemeslníci a šli na oběd /když nechtěli oběd ode mne/, tak jsem každému dala po jedné a věřte, ani jednou se mě nestalo, že by odmítli.
Jestli napíšete, že opravdu tolik neprojíte, tak jste světlá výjimka, kdo si opravdu na jídle odtrhuje /znám takového pána, co jí jenom jednou denně minimum, ale je kost a kůže/. Ale věřím Vám to.
,,...co tak vim strhavaji pulku hodnoty,, ...Stravenky berte jako příjemný bonus. Vůbec se podle nich nerozhodujte, ale podle výše platu. /milé bude i využití automobilu pro soukromé účely, parkování doma, možnost volání ze služebního mobilu - tarify pro rodinné příslušníky/. Pokud bude ruka v rukávě, tak Vám zaměstnavatel sám řekne, že podle odpracovaných směn dostanete stravenky v hodnotě tolik a tolik. Pracovník firmy bude i podrobnější, řekne, že třeba 80 procent hradí zaměstnavatel a zbytek pracovník. Vůbec se nenechte ovlivnit, že Vám někdo známý řekl, že se povětšinou platí půl napůl. Každá firma to má jinak. Někde platí pracovník pouze 1 korunu. A někde mají vlastní jídelnu, kde Vám poskytnou oběd /večeři/ za pakatel, ale stravenku nedostanete.
A stravenky máte vždycky navíc k platu a že si kousek zaplatíte ze svého Vás nemusí vůbec bolet. Je příjemné potom jít k řezníkovi a místo peněz dát tři stravenky, nebo v jiném ochodě za potraviny. Stejně tak v restauraci.
Zajímejte se o práci, o pozici, pracovní dobu. S benefity, co mám zkušenosti, Vás na pohovoru seznámí /pochlubí se/ vždycky sami, netřeba se na to ptát.
Pokud máte nějaké nabídky, podívejte se na stránku těch firem, na ,,kariéra,, a posléze na požadavky a bývá tam uvedeno i benefity pro zaměstnance.
Kalkulujete se 700 korunami, ale stravenky mohou být i jen 30, 50, 55 korunové, a podobné výše, tedy neodečítejte si virtuelně těch 700 korun z platu, zbytečně se stresujete.
Dobře to vysvětlila IVZEZ.
V dalším příspěvku píšete, že budete obvolávat případné zaměstnavatele a nechcete se ptát na stravenky. Tak to vám chválím, to opravdu nedělejte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.