Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Investice do pozemku nebo garáže?

Od: budin odpovědí: 11 změna:
Dobrý den,
zajímaly by mě vaše názory na investice.
Mám cca 200tis., chci je investovat buď koupit garáž a pronajímat nebo koupit menší stavební či jiný pomezek a za 5-10let ho prodat snad s výnosem.
Co si o tom myslíte,nebo by jste investovali do něčeho jiného?
Děkuju za každou radu, nápad.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xusy
hodnocení

6x

Jestli máš pouze těch 200tis, tak si je nech stranou jako životní rezervu. Je to tak akorát.

Jinak kupovat nemovitost za 200tis jako investici nemusí být vždy dobrý nápad. Práce s tím spojená, náklady atd. jsou podobné, jako když kupuješ nemovitost za 2mil.

Stavební pozemek za 200tis kč bude v lokalitě, kde asi moc lidí nebude chtít stavět. Takže následný prodej může být velice problematický a nemusíš najít kupce, když budeš potřebovat. Také za 10let se může s takového stavebního pozemku stát nestavební.

Investuj je do něčeho, čemu rozumíš a co děláš. To je nejlepší investice.

hodnocení

4x

Investici do garáže by měl předcházet průzkum ve smyslu, zda v této lokalitě je poptávka po pronájmu garáže. Po té za jakou cenu ji lze pronajmout a jaká bude další investice do nemovitosti, aby plnila účel. Pokud bude nájem 3tis/měs zaplatí se za 6 let a to v případě, že peníze nebudeš poctivě danit a budeš mít stále platícího nájemce. Je to na tobě.

Obecně pronájem je problém z hlediska neplatičů, výmluv proč je platba zpožděná apd. Je s tím dost starostí, za které nevím jestli to v tomto případě stojí. :)

hodnocení

4x

Každá investice je o počítání a předpokladech, které nemusejí vyjít. Ona i ta samotná garáž, co dnes koupíš za 200, může mít za 10 let cenu 300 nebo 100 nebo 50, bez ohledu na výnos z pronájmu.

Já třeba investuju na zonky.cz Je v tom určitá míra rizika, ale ta je v každé investici. Hlavní je, aby to riziko bylo přiměřené výnosu. Pokud je riziko příliš vysoké, je to špatně, a pokud je neúměrně nízké, je to podezřelé (a tedy ještě horší).

krtek66

vím, že je to otázka mimo téma, ale bohužel nemám jak jinak se zeptat...v jaké míře investuješ na zonky a jak moc se ti to vyplácí? jsou to řádově stovky, tisíce?...:)

Jsou to řádově desítky tisíc (prozatím) a průměrný výnos mám kolem 10% ročně (taky prozatím :) ).

hodnocení

4x
Abys mohl investovat do pozemku musel bys znát plánované územní rozhodnutí, ale takový pozemek už je dávno v hledáčku jiných. To se pak vyplatí zcela určitě. Ale kupovat pozemek o kterém nic nevíš se vyplatit nemusí. Ono sice za těch 10 let bude dražší než dnes, v závislosti na lokalitě, ale musíš brát v potaz inflaci. U garáže se to může vyplatit, pokud znáš ceny pronájmů a poptávky v okolí, proč ne, ale návratnost taky nemusí být vysoká, protože nemovitost vyžaduje investice, abys ji mohl v budoucnu prodat, nicméně nárůst ceny u garáže nebude tak velký jako u bytů, domů. Za dveste tis se ti takové starosti nevyplatí. Bych to uložil na spořící účet a byl v klidu. Pokud máš znalosti, tak dividendove akcie a při dobrém odhadu se dá trhnout 20-30%

lidus*
hodnocení

2x

200 000? Brno- Bystrc garáž 350 000-450 000,- pozemek tak to u nás nekoupíte za ty peníze nic kde byste postavil třeba jen zahradní chatku a na vesnici kde mám chalupu stojí pozemek na barák bez zahrady asi 800 000., Přišetřila bych a určitě je dobré nechat si rezervu a těch 200 000., není až tak moc.

tqee
hodnocení

0x

Imho, zrovna teď je cena nemovitostí nejvyšší za dlouhou dobu...

budin
hodnocení

Dobrý den,
děkuju za vaše názory,trošku mě tu od všeho odrazujete, je mi jasné, že rizika jsou a byly všude.
Na účet položit peníze s minimálním úrokem co mi banka nabízí 0.5% se mi zdá blbost. Se zonky zkušenosti nemám. Něco jiného s 200tis. Vás nenapadá?
Děkuju

Pokud ti stačí např 3% popř max 5% zkus Zonky.cz. Ale počítej s tím, že investice bude vázaná na několik let a když budeš potřebovat peníze zpět je to záležitost např z 50% do měsíce, ale zbytek na roky, které investuješ. Je to asi nejbezpečnější a nelimituje tě jakákoliv částka.

Pokud ti budou stačit 3% bude investice velmi bezpečná, ale i tak rozděl investice např po 400 po jedné a ne 5.000 do jedné! Investuj min rovnoměrně celý měsíc a nechtěj to mít hotové za první dva dny.

danys*

ono těžko radit, když nikdo neví, čemu rozumíš a jaké máš možnosti! Ale jak to tak čtu, tak bych ti doporučil si založit spořící účet air bank, nebo jiný účet, kde máš alespoň 1% a tam ty peníze dát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]