Od listopadu mám brigádu kam jsem nastoupila 7.11. Od tohoto data mám i podepsanou dohodu o provedení práce (přesně od 7.11. do 31.12.). Za listopad ani za prosinec jsem ale nedostala žádné peníze a teď už po mně chtějí podepsat novou smlouvu na nový rok. Peníze za prosinec dostanu prý až 15.1., to je v pořádku, ale za listopad jsem peníze nedostala a ta co mě zaměstnává mi napsala, že ani nedostanu, protože jsem tam v listopadu byla prý jenom na zaučení (byla jsem tam 2 dny, jeden 9 hodin a druhej 5 hodin což dělá 980Kč). O tom mi ale dopředu nikdo neřekl a v dohodě nic o žádném zaučování nemám.
Zákoník práce žádné "na zaučení" nezná. Zaměstnavatel je povinen Vám za práci zaplatit. Ovšem pokud to neudělá dobrovolně ani na písemnou výzvu, budete jej muset žalovat.
Poradila bych najít si jiného zaměstnavatele. Ten, kdo s Vámi nejedná korektně hned od začátku, tak nebude jednat ani v budoucnu.
kimoxoguko
Občas si říkám, že na všechno máme § v zákoně. Platí to i pro tento případ.
(1) Zaměstnance, který vstupuje do zaměstnání bez kvalifikace, je zaměstnavatel povinen zaškolit nebo zaučit; zaškolení nebo zaučení se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat.
častá finta zaměstnavatelů co chtějí člověka odrbat...buď tam pracuješ od 1. dne, a to ti platí nebo nepracuješ...ale jak bylo napsané výše...zaučení zadarmo neexistuje...
Tak té, co vám napsala, napište taky - že požadujete vyplacení dlužné částky ve výši xxx,- Kč za yy odpracovaných hodin v listopadu 2017 do zz dnů, jinak budete postupovat cestou práva - a nechte si buď potvrdit převzetí, nebo zašlete doporučeně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.