Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, podnikám jako OSVČ, platím si minimální zálohy na sociální a zdravotní v každém daném roce. Zajímalo by mě, na jakou výši mateřského příspěvku mám podle zákona nárok a kde tyto informace zjistím. Obracela jsem se na OSSZ, ale zatím žádná odpověď. A jak je to s rodičovským příspěvkem pro OSVČ? Platí stejné pravidlo jako pro zaměstnance? A do jaké částky je možné si přivydělat během mateřské? Moc děkuji za informace
Podstatné je, jestli jste se přihlásila k nemocenskému pojištění a kolik platíte. Pokud si platíte nemocenské pojištění 56 Kč (což je nejmenší, jaké lze), dá se z toho vyvodit vyměřovací základ 4000,- Kč měsíčně. Aby Vám vznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství, musíte jako OSVČ být nejméně 180 kal.dní pojištěna a současně ve dvou letech před počátkem pobírání PPM splnit 270 pojištěných dnů.
Z vym.základu 4000,- Kč by PPM činila 93,- Kč na den, ale to pouze do 31.12.2009. Od 1.1.2010 by to bylo 72,- Kč. Částky jsou přibližné, neuvedla jste takřka žádné údaje, z nichž by bylo možné PPM spočítat.
Při pobírání PPM nesmíte sama vykonávat výdělečnou činnost.
Dobrý den, děkuji za informace, je to opravdu to první, co jsem se o tom konečně dozvěděla. Kdybych bývala věděla, že je důležité být přihlášená k nemocenskému pojištění, tak jsem si jej už dávno zřídila. Bohužel jsem se na to ptala kdysi a bylo mi řečeno, že nemocenské pojištění si mohu a nemusím platit a i když jsem se ptala na mateřskou, tak mi bylo řečeno, že je to jedno, jestli jej mám nebo ne. Ale to už je teď jedno. Jediné, co si platím, je záloha na sociální a záloha na zdravotní pojištění. Ale nemocenské pojištění ne. Akorát se tedy zeptám ještě na jednu konkrétní věc. Rodit bych měla 22. 8. 2010, když se přihásím k nemocenskému pojištění hned zítra a budu si platit nemocenské pojištění 56 Kč nebo i vyšší, tak to znamená, že splňuji podmínku první, že budu nejméně 180 kalendářních dní pojištěna, ale bohužel tím tedy nesplňuji, že před počátkem pobírání mateřské splňuji 270 pojištěných dnů. A z toho tedy vyplývá co? Že nemám nárok na žádnou mateřskou? To bych opravdu nedostala ani korunu? Chápu, že neznalost zákona neomlouvá, ale tohle mi tedy přijde opravdu neuvěřitelné. Zřejmě jsem se ptala na špatných úřadech nebo špatných lidí... A je možné to doplatit nějak zpětně?
Já jsem taky OSVČ a taky jsi platím zdravotni a socialni ale ve větší výšši 2500kč.A platím jsi už rok nemocenskou.Mě to právě taky neříkali na socialce.Ale já jsi to vyčetla na internetu vše.jelikož taky planuji miminko.Moje známa jsi neplatila pojištení nemocenské ale nějak to vše doplatila najednou a bere normálně penízky.
Jak dlouho jste OSVČ? Nenajde se u Vás ve dvou letech pozpátku, počítáno od data možného nástupu na PPM (27.7.-11.8., v tomto rozmezí kterýkoli den), 270 pojištěných dní?
Jestliže Vám nevznikne nárok na PPM, budete pobírat rovnou rodičovský příspěvek. O tom se tady na Poradně už hodně psalo.
např. tady jsou dobré odpovědi, dozvíte se, co se týká přímo Vás.
doplněno 22.12.09 18:44:Pokud jste se ptala na nemocenské pojištění "kdysi", je možné, že to bylo ještě před 1.1.2009, a s novým zákonem o nemocenském pojištění od 1.1.09 nastaly změny, které jste zřejmě nezachytila.
Dobrý den, moc Vám všem děkuji za odpovědi, nárok na PPM u mě opravdu nevzniká, nesplňuji jednu z podmínek. Včera jsem se konečně dovolala na OSSZ, kde mi to bylo potvrzeno. Paní mi řekla, že rovnou nastoupím na rodičovský příspěvek, který budu pobírat ode dne porodu. Že po dobu šest týdnů před porodem až do doby porodu nedostanu od státu nic a potom rovnou rodičovský příspěvek. Musím se zase podívat na další informace, ale jako OSVČ mám nebo nemám nárok vybrat si, jakou z variant rodičovského příspěvku chci nastoupit? Paní mi řekla, že jako OSVČ bych měla jít na tři roky, ale že si není jistá. A už jsem z toho opravdu jelen. Myslela jsem si, že rodičovský příspěvek je daný státem a při variantě tři roky, je mateřská 7600 Kč, na čtyři roky je 3800 Kč. Ale k tomu už se nic nepřipočítává? Není důležité, jaké příjmy jsem jako OSVČ měla? A kdy a kde se žádá o rodičovský příspěvek?
Pokud není nárok na PPM, tak je rodičovský příspěvek na 4 roky, t.j. do 21 měsíců 7.600 Kč a dále do 4 let 3.800 Kč (samozřejmě, musí při tom být splněná podmínka, že dítě do 3 let smí chodit do jeslí maximálně 5 dní v měsíci a dítě od tří buď max. 5 dní v měsíci nebo 4 hodiny denně). Předchozí příjem nehraje roli.
O rodičovský příspěvek se žádá po narození dítěte, až budete mít v ruce jeho rodný list. Žádá se na úřadu práce - kontaktním místě státní sociální podpory, tuším podle místa trvalého pobytu. Seznam míst + kontakty je tady:
Moc děkuji za odpověď, tak teď už mě opravdu zajímá jen poslední věc, slibuju Když nastoupím na rodičovský příspěvek, tak předpokládám, že je lepší přerušit svou živnost a obnovit ji až po těch čtyřech letech, kdy bych zase začala podnikat, protože někde bylo psáno, že během mateřské nemohu vykonávat SVČ. Je to tak? Je lepší živnost opravdu přerušit? A na jak dlouhou dobu lze přeřušit? Protože když ji nepřeruším, tak si musím dál platit zálohy? A mám vůbec právo si něco během mateřské přivydělat? Pracuji jako soukromý učitel cizích jazyků a překladatel, tak by mě zajímalo, jestli podle zákona musím "přežívat" z částky 7.600 Kč a pak 3.800 Kč? Pokud si mohu přivydělat, do jaké částky a kde tuto informaci najdu?
živnost se nesmí vykovánat, pokud se z té živnosti pobírá peněžitá pomoc v mateřství. Při pobírání rodičovského příspěvku můžete pracovat, jak se vám jen zlíbí :o) Jenom musí být dodržena podmínka péče o dítě - nedávat do jeslí/školky nad povolenou dobu (viz výše).
Jinak jako OSVČ musíte nahlásit pobírání rodičovského příspěvku na zdravotní pojišťovně a tuším i správě sociálního zabezpečení - potom se vás netýkají povinné minimální platby a pojistné platíte jenom z toho, co si skutečně vyděláte. Tedy nemusíte mít strach, že na odvodech zaplatíte víc, než si budete schopna s dítětem vydělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.