Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

E recept a internetová lékárna

Od: patronka* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, předpokládala jsem, že zavedení elektronického receptu má sloužit k usnadnění práce lékařů a lékárníků a hlavně pro pacienty, kterým dělá potíže si pro předpis a léky dojít ( dojet ). Viděla jsem to v těchto krocích : lékař vystaví e recept a pošle mailem pacientovi - pacient přepošle e recept vybrané internetové lékárně + si případně objedná něco z nabídky volně prodejných léků - lékárna objednávku zpracuje a vystaví pacientovi účet - pacient částku uhradí online kartou ( nebo jiná možnost ) - lékárna zajistí dopravu k pacientovi. Jenže už jsem poptala 3 lékárny a všude se dozvídám, že tento postup legislativa nepřipouští, možný je pouze osobní odběr léků. Ať koukám, jak koukám, já tam nedokážu najít problém, který by byl porušením legislativy. Může mi prosím někdo poradit? Díky Patronka :)

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Zaměřím se jen na praktické a bezpečnostní nevýhody.

Praktické - mnohé léky potřebujete hned, bez čekání na dodání. Ani normální dodání z e-shopů není okamžité, natož třeba ke konci roku. A stížnosti na doručovací společnosti se rovněž vyskytují neustále. Pošta nechává balíčky na poště, mnozí jiní na výdejním místě. Pak stejně musíte pro balíček osobně. U doručovatelů nezajistíte na 100 %, aby na balíček s mastí nesvítilo půl dne slunce, případně aby ho jinak nepoškodila teplota. A léky na cukrovku, pokud vím, je třeba co nejrychleji uskladnit doma v ledničce.

Bezpečnostní: Pokud si někdo zjistí, že osoba X pravidelně užívá léky, ze kterých je možné připravit drogu, nebyl by asi problém, aby se balíček "ztratil".

To mě te´d napadlo jen tak, na první zamyšlení. Další důvody se nejspíš ještě objeví.

hodnocení

0x

Vyhl. č. 84/2008 Sb. Výdej léčivých přípravků § 10

(1) Registrované léčivé přípravky se vydávají v souladu s rozhodnutím o registraci, zejména pak se souhrnem údajů o přípravku. Součástí výdeje je poskytnutí informací nezbytných pro správné a bezpečné užívání vydávaných léčivých přípravků a pro jejich uchovávání.

3) U léčivých přípravků vydávaných pacientovi na recept ověří lékárník před výdejem vyznačené dávkování a vyznačený způsob aplikace; při výdeji

a) může pozastavit vydání léčivých přípravků, jestliže podle jeho znalostí a zkušeností by mohlo při jejich aplikaci dojít k jejich vzájemnému nežádoucímu ovlivnění nebo k poškození zdraví pacienta; tuto skutečnost konzultuje s předepisujícím lékařem nebo s veterinárním lékařem a v případě jeho nedosažitelnosti léčivé přípravky nevydá, nehrozí-li nebezpečí z prodlení; případné změny i důvod nevydání poznamená na recept,

A tak dále, viz normA. Tohle internetový obchod zajistí hůř, než kamenná lékárna.

patronka*
hodnocení

Uvedené problémy jsou k řešení v rámci logistiky, ne legislativy. Už několik let nakupuji potraviny pouze přes e-shop a bez problémů dodají mražené i chlazené zboží, možná ale u léků by to byl vyšší level. Jistě by šlo v lékárnách rozdělit zboží na volně prodejné léky, léky na předpis a léky se zvláštním režimem zacházení, pouze k osobnímu odběru. Je na distributorovi jakého přepravce zvolí, někteří mají i dopravu vlastní. U nás seniorů je běžné, že lékař napíše léky na 3 měsíce a jistě nikdo nejede na doraz. Pokud by se tak stalo, může si dojít. Stejně by to nesmělo být povinné, někdo nemá chuť platit za balení a dopravu, ale řada z nás by tuto možnost uvítala. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]