Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební spoření od ČMSS - informace k výběru

Od: cmssliska odpovědí: 5 změna:

Zdravím, je mi 25 let a na stavebku mám naspořeny peníze. Četl jsem, že když to budu chtít vybrat tak mám tří měsíční výpovědní (čekací) dobu. Je tam ještě nějaký poplatek? Také moc nechápu tu jejich politiku, proč nemůžu vybrat jen část těch peněz. Například 1x za rok. Například že bych vybral 30 - 80% peněz a pak dále pokračoval ve spoření. Samozřejmě, že bych asi zaplatil nějaký drobný poplatek za výběr.

Když to stavebko vyberu celé, tak peníze můžu použít na cokoliv. Kdybych mohl teoreticky vybrat jen část, tak by mohl být vytvořen nějaký seznam na co se to může použít a na co ne. Například by se doložila nějaká nezaplacená faktura o stavební úpravě nebo výzva k zaplacení kauce u nájmu atd. a peníze ze stavebka by se té firmě/osobě přeposlali.

Můžu po ukončení (výběru) stavebka pak vytvořit nové stavebko a tam převést část peněz? Je tam nějaká minimální částka pro počátečení vklad nebo poplatek? Také jsem slyšel něco o úvěru ze stavebního spoření. Jaké jsou tam výhody a nevýhody oproti klasickému úvěru nebo půjčce?

Předem díky za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

Pravidlo 1 je spořím 6 let, každý rok 20 000,-, jen tak mám nárok na plnou podporu od státu a ta je 2000,-, po této době spoření končí ale nemusí pokud máte vyšší cílovou částku. Po 6 letech můžete kdykoli a bez sankce spoření vypovědět. Klidně můžete stavebko vypovědět a hned založit nové, můžete převést naspořenou částku nebo její část. O úvěru vás podrobně informují podmínky ve smlouvě u vaši stav. spořitelny. Pokud chcete vypovědět dřív tak jsou sankce a také příjdete o státní podporu. Výpovědní lhůta je obvykle 3 měsíce ale zkušenost je, že peníze na účtu máte tak za měsíc.

Admin mě asi nebude mít rád ale psát umíte a tak se dá předpokládat, že umíte i číst, smlouvu jistě máte a tak ji musíte číst a nebo se ptát ve stav, spoř. kde své stavebko máte.

vilik*
hodnocení

2x
Ono by stačilo, kdybyste se seznámil se smluvními podmínkami, ceníkem úhrad a se státní podporou a proč a na jakém základě ji stát v minulosti i v současnosti poskytuje a potom by se váš dotaz smrsknul na předposlední větu.
Výhody stavebního úvěru jsou ty, že za nižší úrok než u neúčelové půjčky nebo sice za úrok vyšší než u hypotéky, ale v určitých případech s nižšími nároky na zajištění žadatele a na jednodušší schvalovací proces, dostane žadatel půjčku na bydlení. Spíš než na bydlení jde ovšem o bytové potřeby všeobecně, protože částka odpovídá nejvíce menší rekonstrukci.
Tato půjčka je částečně podporovaná státem formou možnosti obdržet podporu a daňovým odpisem zaplacených úroků. Mezi výhody patří i to, že žadatel část potřeb sám naspoří a hlavně si navykne spořit na budoucí úvěr, takže tím prokáže i schopnost splácet.
Aby systém fungoval, je podporován i ten, co nechce půjčku, ovšem musí splnit dané podmínky.
Nic víc a nic míň.

cicky
hodnocení

0x

Co vám brání položit tyto dotazy svému obchodnímu zástupci, který vám vše podrobně vysvětlí?

cmssliska
hodnocení

Díky. :) Nemám tu smlouvu momentálně u sebe.

Úroky ze státní podpory se připisují v lednu za předchozí rok. Dočetl jsem se, že z vkladu se také připisují ročně. stavebky.cz/...

Má otázka: když vypovím stavebko třeba koncem sprna, tak v naspořené částce budou připsány úroky z vkladů za 8 měsíců zpětně minus daň? Nebo to bude bez úroků z vkladů?

vilik*
Včetně úroků.
Zažádejte o přihlašovací údaje do Moje Liška, zjistěte si, kolik činí základ státní podpory za tento poslední rok a na účet vložte před koncem spoření zbytek do dvaceti tisíc.
Státní podporu vám pak pošlou následující rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]