Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamarádka se chce zabít

Od: lisamelisa odpovědí: 3 změna:

Ahoj. Tady Lisa. Moje dlouhodobá kamarádka mi včera přes prostřednictví facebooku napsala (anglicky, nevím proč..) že chce spáchat sebevraždu. V dopise stálo, že je úplně na dně, že neví co má dělat. Důvod k jejímu rozhodnutí je ten, že ji její bývalý kluk podvedl s jinou a k tomu rozeslal po celém internetu její polonahou fotografii. Ve škole ji ponižují a nadávají..děvka a znáte to... Ale né zas tak často jen zřídka. Ve zprávách jsem ji utěšovala jen co to jde, ale nic nepomohlo, stále si stála za svým. Dnes ale přišla do školy. Ptala jsem se jí jestli je v pořádku, jestli si chce o tom promluvit...nic. Jen mě ignorovala a odsekávala mi pár slovy. Nevím co mám dělat. Nevím jestli to myslí vážně..nevím jak ji pomoct. Jsem opravdu zoufalá, neustále ji píšu, ale ona neodpovídá..Poraďte. Prosím

Lisa.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ahoj. Člověk nemůže pomoci někomu kdo o jeho pomoc nestojí. Zřejmě kamarádka v tu chvíli, kdy Vám psala, byla opravdu na tom psychicky špatně a potřebovala se jen vypsat a získat Vaši pozornost. Nyní jí to je třeba nepříjemné a považuje to za svoji slabost. Nesnažte se jí nabízet pomoc a vyptávat se když o to nestojí. Příště ji navrhněte návštěvu psychologa, protože takové nálady jsou opravdu na návštěvu odborníka.

tarantulee*
hodnocení

1x

Dobrý den, buďte vklidu, kdyby se chtěla zabít, tak to nikomu nepíše a udělá to hned. V tu chvíli, kdy Vám to psala, byla zřejmě psychicky na dně, ale vyspala se z toho. Nyní se snaží najít cestu, jak se dát zase do kupy, proto Vás ignoruje a ani Vám neodepisuje, potřebuje chvíli času, aby se z toho dostala. Takže být Váma, tak z toho nemám strach, už jen to, že chodí do školy je důkazem, že se zabít určitě nechce, proč by jinak do té školy chodila a na co by pořád čekala?

Spíš ten kluk by si zasloužil lekci. Dobře, podvedl jí, to je v dnešní době celkem běžné, ale zřejmě to nemá v hlavě v pořádku, protože tohle se opravdu nedělá, aby rozeslal její polonahou fotku po internetu.

Každopádně by se měla přestat trápit kvůli takového "čur*ka" (pardon za to slovo) a najít si kluka, který by jí podpořil a v této situaci pomohl.

elane

"Pověra", že ..."kdyby se chtěla zabít, tak to nikomu nepíše a udělá to hned", je dost nebezpečná". Takový člověk o tom většinou už docela vážně uvažuje a zkouší, jestli vůbec někomu (tedy Vám) stojí za nějakou odpověď či reakci. V angličtině se tomu říká "cry for hepl". Neznám odpovídající český psychologický termín, asi nejlíp: volání o pomoc. Rozhodně bych netvrdila, ..."že se zabít určitě nechce, proč by jinak do té školy chodila a na co by pořád čekala". Kdo to nezažil, tak ať nic takového netvrdí.

Jediná rada, která mě napadá, je: oslovit ji někde o samotě. Je možné, že se ve škole "sotva drží pohromadě" a nechce o tom mluvit, protože by se sesypala. Zkuste s ní zavést řeč cestou ze školy. A když to nepůjde, zkuste jí zatelefonovat, popřípadě se s ní sejít jinde než ve škole. Moc držím palce, ať to obě zvládnete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]