Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce bez smlouvy

Od: elin* odpovědí: 39 změna:

Dobrý den, měla jsem smlouvu do 31.12.2017 ale zaměstnavatel slíbil prodloužit začala jsem ted chodit do práce dál zatím bez smlouvy ale ted to vypadá že jsem byla jen využita jen na střídání dovolených jsem invalidní a tot má být chráněná dílna ale ději se tu věci nevím jak se mám zachovat myslím že podník nejednal fér děkuji

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

ZP § 48 (2) Pracovní poměr na dobu určitou končí také uplynutím sjednané doby.

§ 65 Skončení pracovního poměru na dobu určitou

(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.

Pracovní poměr máte na dobu neurčitou - jen byste měla dostat dodatek smlouvy s touto změnou. Pokud tedy pro chráněné dílny neplatí nějaké extra předpisy - ale to snad ne.

elin*
hodnocení

děkuju za odpověď :)

ladinpraha*
hodnocení

2x

Měla bys dostat novou smlouvu. Ale i kdyby ne, tak původní smlouva je tímto změněna na dobu neurčitou. Pokud by zaměstnavatel přišel s novou smlouvou na dobu určitou, tak bych ji nepodepsal. Původní smlouva stále platí.

elin*
hodnocení

děkuju pokusím se to vybojovat :)

iz*
hodnocení

2x

Elin, Váš pracovní poměr "se překlopil" v pracovní poměr na dobu neurčitou. Tzn., že nepracujete bez pracovní smlouvy. Platí všechno, co máte sjednáno v původní smlouvě, změnila se jenmo doba.

Bylo by sice dobré to uvést např. v dodatku k pracovní smlouvě, ale není to nutné. Pokud by Vám zaměstnavatel nabídl další smlouvu na dobu určitou, nemusíte ji podepsat.

Trvejte na tom, že máte pracovní poměr na dobu neurčitou.

Popsané jednání sice není příliš časté, zaměstnavatelé dávají přednost písemné formě, ale není vůči Vám neférové → naopak je pro Vás výhoda mít pracovní poměr na dobu neurčitou.

elin*
hodnocení

Děkuji odpovědi se shodují ale já jsem zapomněla na jednu podstatnou věc já jsem tu smlouvu na dobu určitou podepsala jako ukončení pracovního poměru s tím že budu dál chodit do práce a dostanu smlouvu novou obávám se že tohle by mohla být chyba

iz*

Co přesně stálo v dokumentu, který jste podepsala? (Důležitá je přesná formulace.)

elin*
hodnocení

klasická smlouva na dobu určitou končící k 31.12.2017 pak mi ústně sdělil vedoucí že mě dál budou potřebovat ať chodím dál do práce ale když se ptám na novou smlouvu slyším jen výmluvy nemám nic v ruce a na pracovní úřad se mám hlásit do tří dnů což jsem evidentně prošvihla protože jsem věřila že smlouva bude tak mi hrozí že nebude ani podpora

iz*

Elin, bylo by dobré uvést znění celé smlouvy. Podle mne jde o případ, který nás tu ve svých odpovědích uvádí více (myslíme si totéž).

Po uplynutí sjednané doby dále pracujete s vědomím a souhlasem zaměstnavatele → jde o pracovní poměr na dobu neurčitou.

K úřadu práce: Proč by Vám měla hrozit ztráta nároku na podporu? Evidence na ÚP je právem, nikoliv povinností nezaměstnaných.

elin*

Bohužel nemám kopírku takže iopišu co tam je Na základě Vaší smlouvy končí váš pracovní poměr uplynutím termínu uvedeném ve Vaší pracovní smlouvě dle ust. § 65 ZP s to dnem 31.12.17 .Jinak na UP se musím hlasit do tři dnů od ukončení prac. poměru ale protože stále chodit do práce na ústní dohodu doufala jsem že mi smlouvu dají . Výmluvy jako dovolené a pak nemoc už se mi zdají podezřelé . Uvažuji zda nemám jít hned v pondělí na UP a říci jim jak se věci mají nebo stáále vyčkávat až se jim uráčí mi smlouvu dát nebo říct a jdu

iz*

Ten text je jenom připomenutí, kdy končí pracovní smlouva. Váš podpis tam znamená jenom potvrzení převzetí dokumentu.

Podle mne se tím, že po uplynutí sjednané doby dále pracujete, pracovní poměr "překlopil" na dobu neurčitou.

Na ÚP "se hlásit nemusíte". Už jsem Vám výše napsala, že je to Vaše právo, nikoliv Vaše povinnost.

Mám pocit, že nám pořád nevěříte: Nemáte na co čekat. Vaše smlouva platí dál, stále jste zaměstnaná, změnila se jenom doba. Váš pracovní poměr neskončil 31. prosince 2017, změnil se → teď jej máte na dobu neurčitou. (Novou smlouvu k tomu nepotřebujete.)

A naopak: Pokud by teď zaměstnavatel přišel s "novou" smlovou, neměla byste ji podepsat, dokud ji s někým nezkonzultujete → zaměstnavatel by Vám tam mohl dát novou zkušební dobu, novou smlouvu na dobu určitou → obojí by pro Vás podle mne bylo méně výhodné. Pracovní smlouva na dobu neurčitou se mi pro Vás zdá výhodnější.

elin*

vám věřím ale podmínky které panují u nás na pracovišti jsou řekněme nestandartní je to soukromá firma a myslí si že muže dělat co jí napadne, víte já se moc bojím přijít o práci v mém věku a snemocemi co mám jinou neseženu a z důchodu 6200.- nezaplatím ani nájem proto hledám informace abych se mohla bránit podle zákona a moc děkuji že mi odpovídáte a vážím si toho

sdf
hodnocení

1x

na pracovní ůřad můžete i déle.Nevyhodí Vás, ale okamžitě chtějte novou smlouvu.Takhle nemáte nic v ruce a klidně se může stát,že děláte zadarmo nebo za almužnu v lepším případě.Nedejte se sebou orat,jen Vás využívají a zneužívají.V těch invalidních družstvech,firmách a spol je často vedení pěkná sebranka.Využívají toho,že invalidí špatně shání práci a tak podle toho s nima zachází.Např zavádí otrocké normy na práci a jiné věci.

elin*

děkuji za odpověď máte obrovskou pravdu jde jim jen o to že z nás mají nemalý zisk ale naše zdraví je absolutně nezajímá, hne v ponděli opětovně zažádám o smlouvu a pokud nebude jdu na UP ...děkuji za ochotu pomoci:)

nikdo*

Myslím, že ivzez vám radí dobře. Nová smlouva určitě nebude tak výhodná, jako ta, co máte teď. Určitě nebude na dobu neurčitou. A v dnešní době nedostatku pracovníků, bych se divil, že by se vás chtěli zbavit. Zaučený a spolehlivý pracovník, je přeci jen víc, než člověk z ulice.

sdf

radím všechny svinárny hlásit na inspektorát bezpečnosti práce a živnostenský úřad.Z těchto institucí mají podnikatelé většinou hrůzu jako čert z kříže.Když budete všichni mlčet tak si budou dovolovat čím dál více.A jak je známo-peníze mnoha lidem nesmrdí

iz*

Problémy je potřeba řešit, ale tam, kde to má smysl. Živnostenský úřad porušování zákoníku práce (pokud k němu vůbec došlo) v chráněné dílně neřeší. Ale vedle inspektorátu práce by problémy v chráněné dílně mohly zajímat ty, kdo ji financují, nebo jí poskytují dotace.

hodnocení

0x

Chráněné dílny jsou často zneužívány pro čerpání dotací a zaměstnanci pak nedostávají ani tolik, kolik činí samotná dotace na plat. Nebyl to také váš případ?

elin*

tak to určitě :) a ještě se tváří jakoby jsme je okrádali tohle v naší zemi není vůbec v pořádku , kdybych mohla zůstat doma zůstanu protože opravdu nemužu ale z ID se nedá žít

nikdo*

I na chráněné dílny se vztahuje nařízení vlády o minimální mzdě. Od toho mají právě ty dotace, aby mohli zohlednit nižší pracovní výkon.

To je sice hezké, ale jsou případy, kdy je nutí podepsat převzetí vyšší mzdy, než kterou dostali, nebo při platbě na účet jim část musí přeposlat. Kdo to neudělá letí. Ti lidé jsou v takové situaci, že nemají jinou možnost a netroufnou si to ohlásit.

doplněno 09.01.18 07:28: To sdf: samozřejmě, že je to trestné, ale to neznamená, že se to neděje. Před lety proběhla médii dost otřesná kauza. Ti lidé byli rádi, že vůbec nějaký příjem mají a báli se vypovídat, oni si moc vybírat nemohou.
sdf

je to vše o lidské hlouposti a blbosti.Proč to nenahlásí třeba anonymně na příslušné úřady?

doplněno 08.01.18 18:26:

stačí si založit mailovou adresu a napsat z ní stížnost na úřady.A přes tu adresu pak s úřadem dále komunikovat.Zaměstnavatel nemůže zjistit,kdo ho prásknul.*zed*

elin*

však jsem přichytana tam jít a klidně veřejně nejsem jistě sama s kým vorají

sdf

tomkk-a není to už trestný čin vydírání?Na to už jsou paragrafy

elin*

to máte pravdu jak se říká "držet hubu a krok" jinak vas vyšoupnou raz dva

elin*

tak co se týká mzdy byla v pořádku jen ten přístup k nemocným lidem je otřesný řidí nás zfdraví lidé a ty nedokážou pochopit ani se vcítit co druhý prožívá doku si nenesete uřiznutou hlůavu pod paží neuvěří že vám nic není

marf*
hodnocení

0x

Přikláním se k verzi "využita k zástupu za dovolené". Nikoli překlápění podle práva. Firmy spíš provádějí kulišárny a využívají, pokud se dáte - *palec2*zvláště ty malé hospodařící třeba na hraně. Radím ten překlápěcí paragraf najít (v zákoníku práce např.), jít s tím vytištěným za šéfem a rovnou se zeptat mají-li se věci tak a tak. Doufám, že pořát platí, ne-li, je to velmi blbé.

"Překlápěcí §" ještě jednou:

ZP § 48 (2) Pracovní poměr na dobu určitou končí také uplynutím sjednané doby.

§ 65 Skončení pracovního poměru na dobu určitou

(2) Pokračuje-li zaměstnanec po uplynutí sjednané doby (§ 48 odst. 2) s vědomím zaměstnavatele dále v konání prací, platí, že se jedná o pracovní poměr na dobu neurčitou.

elin*

již hned jak jste to psla poprvé jsem si vše vytiskla jak to je v zákoníku ale zatím se nic nedje dál chodím do práce a dál všichni mlčí jako ryby, dám vám všem co mi pomáháte vědět jak to vše dopadlo zatím děkuji:)

Tak mlčte taky - a když na vás vytáhnou nějaký "zástup", "dobu určitou", "dohodu" a podobně, argumentujte zákoníkem práce a NIC nepodepisujte, dokud si to pořádně neprostudujete. K ničemu vás nutit nemůžou.

sdf

jedubabicka-vaše rady jsou nad zlato!To má mlčet,když nemá v ruce žádný papír,že u nich v současnosti pracuje?To tam může tedy pracovat celý měsíc a pak jí při výplatě řeknou,že nemá žádnou platnou smlouvu a nic jí tak nemusí na výplatu dát.Nebo jen směšnou almužnu.Ano-k ničemu ji nutit nemůžou ale nemůže je nutit ani ona,aby jí dali za práci peníze,protože papírově tam není a smlouva není žádná

doplněno 09.01.18 18:34:

...pokračuje-li zaměstananec s vědomím zaměstnavatele dále v práci...To je Pěkná blbost.A kdo zastupuje zaměstnavatele?Zase jen vedoucí pracovník,který bude říkat to,co mu poručí vykutálený šéf firmy,zvláště když zaměstnanec nemá žádný platný doklad na papíře,že je stále zaměstnán,takže s ním vytřou podlahu.Sliby chyby.Co je psáno-to je dáno.Jinak ostrouhá

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 09. 01. 2018 18:53:07
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.

sdf - pokud nejste schopen pochopit, že "žádný platný doklad na papíře" nepotřebuje, pak je to těžké. Jediný problém by mohl vzniknout, pokud by byla zaměstnána na odloučeném pracovišti v hlubokém lese, kde by jí nikdo pokračovat v práci neviděl.

sdf

Jedubabicka-pustý les není jen jeden problém.Stačí vychytralá firma,jak již psal někdo výše,že invalidi musí posílat část výplaty zpět firmě,jinak je vyhodí.Vy by jste u takové firmy pracovala bez platného dokladu na papíře?Já tedy ne.Takový hlupák nejsem.Šel bych okamžitě pro smlouvu,když ji nenapíšou do přístího dne,končím.Nevěřím tomu,že na personálním jsou tak vytížení,že ji nestihnou do přístího dne napsat,jen dělají z lidí hlupáky

nikdo*

sdf. Vy asi nechápete to základní. Ona smlouvu má tu původní. Sice podepsala ukončení. Platné ukončení dohodou. Ale jakmile nastoupila další den do práce, a zaměstnavatel ji dal práci, dali tím oba dva najevo, že na dohodě o ukončení smlouvy netrvají, a původní smlouva platí dál, podle původních podmínek, pouze se změníla ze smlouvy na dobu určitou na smlouvu na dobu neurčitou. Chápete?

iz*

Podle mne nepodepsala "platné ukončení dohodou". Z textu dokumentu soudím, že jí zaměstnavatel jí předal upozornění na blížící se ukončení pracovního poměru, tazatelka pouze potvrdila převzetí dokumentu.

Nejde o dohodu, tam by její podpis znamenal souhlas.

marf*

Pustá teorie je jakýkoli zajímavý paragraf. Praxe je jiná. Vymahatelnost práva na zaměstnavateli zaměstnancem byla vylita možná už s vaničkou dítěte sametové revoluce. Zaměstnavatel průměrný nezná odbory, jsme v době dřevního kapitalizmu, že. Takže pokud není nástup "s kvérem" (nebo s právníkem), nebo s vyřídilkou a nadupaný/á znalostmi, zaměstnavatel jedná výhradně ve svůj prospěch. A bude ho zajímat zdravý perspektivní mladý muž - do 35let, na kterého ovšem nemá (prachy), zejména.

elin*
hodnocení

chci všem poděkovat za rady mám smlouvu i když jen na rok a za podmínek že jsem zdraví člověk a nezajímají je moje problémy at už zdravotní nebo vztahové na pracovišti ale jak se říká "musím držet hubu a krok" jinak jsem bez práce zajímalo by mě zda někdo kontroluje chráněné dílny jestli pracují jak mají

sdf

úředníci se budou zajímat hlavně až jim někdo pohrozí,že přijdou o teplé místečko,jinak se ta státní přebyrokratizovaná pakáž nikdy nepřetrhne.Bližší košile než kabát.Když invalidi jsou líný i napsat třeba anonymně na mail odpovědným úřadům tak je to také jejich nedá se nic jiného říct než blbost.A když úřady nebudou reagovat tak bych vzor původního ohlášení napsal vyšším úřadům jako důkaz o nečinnosti jejich podřízených úřadů..

Protože na chráněné pracovní místo poskytuje ÚP zaměstnavateli příspěvek, měl by ho rovněž kontrolovat. Dovedu si ale představit, že pokud nemá informace, bude kontrolovat méně často, než v případě "podezřelých" pracovišť.

Podnět ke kontrole lze tedy podat přímo na ÚP, případně Státní úřad inspekce práce = příslušný oblastní inspektorát práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]