Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dovolená ve zkušební době

Od: ki odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

mám dotaz, pravděpodobně spíše na @ivzez . Jsem ve zkušebce od října, odpracováno mám méně než pracovních 60 dní (zkušebka mi končí teď v lednu). Měli jsme mezi svátky nařízenou dovolenou, měla jsem k dispozici 4 dny dovolené + jsem si vzala 2 dny neplaceného volna kvůli nemoci.

Chápu dobře, že zkušebka se mi prodlužuje o ty 4 dny? Nebo o 6? Chtěla bych končit tak, jak mi má zkušebka končit teď, ale šéfová naznačila, že bych musela vracet ty peníze, které jsem dostala vyplacené za dovolenou. Je to pravda? Vím, že i kdyby se mi zkušebka prodloužila, tak nemusím čekat do konce, ale opravdu nechci vyplácet zpětně to, co jsem dostala za dovolenou *ee*.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Po dané době máte na dovolenou nárok - a co naznačuje šéfová vám může být jedno - zeptejte se přímo, ideálně písemně - a to mzdové účetní firmy.

Kolik máte v pracovní smlouvě uvedeno dovolené na rok?

doplněno 05.01.18 13:53:

Nemáte nárok na stravenky za dobu, kdy nebudete pracovat. Pro podobné případy často zaměstnavatelé dávají stravenky zpětně - tj. v lednu za prosinec dle odpracovaných dnů.

Nemáte nárok na dovolenou, pokud neodpracujete.

Pokud něco čerpáte nad rámec svých práv a nároků, musíte to vrátit. Konkrétní částky závisí na rozpočtu dnů v poměru s nárokem dle smlouvy a zákona.

Jestli to bude den nebo půlden... to je na mzdové účetní, aby vám to spočítala. Výplatu předem nedostáváte, takže vracet nebudete, jen vám to strhnou z platu.

ki
hodnocení

Máme 25 dní dovolené na rok. Vím, že zkušebka mi teď končí (tím prodloužením) na konci ledna, ale chtěla bych končit o týden dřív a bojím se, aby po mě nechtěli vyplatit tu dovolenou, co jsem si vybrala. A co stravenky? Taky dostáváme na měsíc, to budu muset nějaké vracet? Nechci se ptát naší účetní, když ví, že budu končit, tak aby nemlžila.

Stravenky se vydávají jedna za jeden odpracovaný den...obvykle.

ki
hodnocení

Takže když jsem dostala v lednu stravenky na 20 pracovních dní a odpracuji jen 15, tak budu muset 5 vrátit?

05.01.18 13:51

Ano

iz*

U stravenek jsem se zatím setkala jen s tím, že se stravenky nevracely. Zaměstnavatel si za neodpracované dny strhnul celou cenu stravenek. (Příspěvek na stravování poskytnul jenom za odpracované dny.)

iz*
hodnocení

0x

Dobrý den, Ki, mohla byste prosím uvést konkrétní data? Kolikátého října jste nastoupila, od kdy do kdy byla dovolená a kdy přesně jste čerpala neplacené volno? Podívala bych se pro jistotu na kalendář.

ki
hodnocení

Nastoupila jsem 23.10., v listopadu jsem vybírala 1 den dovolené 1 den neplaceného volna (nemoc) a v prosinci jsem vybírala 3 dny dovolené (fabrika zavřela mezi svátky) a 1 den neplaceného volna (nemoc).

iz*

Bez dovolené a neplaceného volna by Vaše zkušební doba (dále ZD) skončila 23. ledna. Protože se ZD prodlužuje o dobu překážek (vč. neplaceného volna) na straně zaměstnance, skončí až 29. ledna 2018.

Za dobu od 23. X. do/... Vám vznikl nárok na dovolenou za odpracované dny ve výši 2 dvanáctin roční výměry dovolené. Při výměře 25 dnů činí Váš nárok 4 dny dovolené.

Leden 2018 má 22 směn + 1 svátek. Pokud byste v lednu odpracovala 21 směn, vznikl by Vám nárok na další 2 dny dovolené. (Za odpracovaný se považuje i svátek, za který náležela náhrada mzdy.)

Vaše nadřízená se mýlí → i přes dva dny neplaceného volna jste odpracovala dost směn. V roce 2017 Vám vznikl nárok na čtyři dny dovolené. Nebudete nic vracet a zaměstnavatel Vám nestrhne náhradu mzdy za přečerpanou dovolenou.

Zaměstnavatel Vám může za neodpracované dny strhnout pouze částku, kterou zaměstnancům přispívá na stravné. (Za tyto dny byste uhradila plnou cenu stravenek.)

ki

Děkuji, takže mohu skončit dříve? Dát smlouvu o zrušení pp k 23.1. a bude to bez postihu?

iz*

"Smlouva o zrušení" je nesmysl.

Jde o zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

Normálně napište:

Ruším pracovní poměr ve zkušební době ke dni 23. ledna 2018. Pracovní poměr skončí 23. ledna t.r.

Jméno Příjmení (Váš podpis)

Kontaktní adresa

Místo, datum

Předejte osobně proti potvrzení na kopii před skončením poslední pracovní směny, kterou ještě chcete odpracovat.

ki

Ivzez, v pořádku, já vím, jak se to jmenuje, akorát jsem nechtěla psát celý ten dlouhý název a "papír o zrušení" mi přišel škaredý, takto napsaný :D . Už to mám i dávno napsané atd.

Jen mě zajímá, jestli když odejdu týden před koncem té prodloužené zkušebky, tak jestli v tomto případě budu mít nějaké problémy s vybranou dovolenou. Nebo respektive, kdy nejdřív můžu skončit, abych problém neměla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]