Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy s mamkou

Od: sam* odpovědí: 10 změna:

Ahoj. Je mi 13 let a mám problémy s mámou. Táta se rozvedl s mámou když mi byl jeden rok. Mají asi střídavou péči a já jsem jednou za 14 dní na víkend u taťky. Ale máma říká, že brzy k němu nebudu jezdit vůbec, protože nechce abych se s taťkou vůbec viděl. Taťka má už 12 syna s mojí druhou mamkou, který mi jednou říkal, že viděl u taťka v trezoru balíčky peněz a pistoly ale když viděl že přišel tak ho zavřel. Mamka právě furt říká že je to mafián a takové věci. To samý mi říká i děda s babičkou. Ale já k němu jezdit chci, protože oni mají doma lepší věci a mají obrovský dům a mi máme malej byt a nevlastní brácha má iphona notebook xbox a mi nemáme doma ani počítač a táta je s nima rudé doma, protože druhá mamka nepracuje. Jak mám mamku přesvědčit abych mohl jezdit za taťkou?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Maminku asi "přesvědčit" jen tak nepůjde - ale ona nemůže jednostranně zrušit ani dohodu, ani rozhodnutí soudu (nevím, na jakém základě se s otcem stýkáte). Takže buď by se musela s tátou dohodnout, že se nebudete vídat = on by musel souhlasit, nebo by musela požádat soud, aby styk zakázal - a jestli nemá skutečně vážné důvody, pravděpodobně neprojde ani jedno.

Stýkat se s oběma rodiči má dítě právo ze zákona - a stejný zákon říká, že

NOZ § 866

Pro rozhodnutí soudu, které se týká rozsahu rodičovské odpovědnosti nebo způsobu či rozsahu, v jakém ji rodiče mají vykonávat, jsou určující zájmy dítěte.

Zájem dítětě neznamená "to, co si přeje maminka".

§ 867

(1) Před rozhodnutím, které se dotýká zájmu dítěte, poskytne soud dítěti potřebné informace, aby si mohlo vytvořit vlastní názor a tento sdělit.

§ 867

... o dítěti starším dvanácti let se má za to, že je schopno informaci přijmout, vytvořit si vlastní názor a tento sdělit. Názoru dítěte věnuje soud patřičnou pozornost.

Takže pokud by došlo u soudu k tomu, že si každý rodič bude stát na svém, budou se ptát a bude je to zajímat.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jako děcko máte nárok na oba rodiče (stýkat se), resp. rodiče musí respektovat rozhodnutí soudu o střídavé péči - maminka se bude muset dohodnout s otcem (nebo si to otec musí "vydupat"). A teď už spát. Zdravím!

hahanaj*
hodnocení

0x

Odkud píšeš, když nemáte doma pc?

sam*
hodnocení

Dostal sem k vánocum tablet

iz*

Same, máš právo na styk se svým otcem. Ale podle mne bys i přes svůj zatím nízký věk měl přehodnotit, proč o styk s otcem stojíš.

»Ale já k němu jezdit chci, protože oni mají doma lepší věci a mají obrovský dům a mi máme malej byt a nevlastní brácha má iphona notebook xbox...« → To podle mne nejsou dobré argumenty.

Co znamená "a táta je s nima rudé doma"?

sam*
hodnocení

Mělo tam být táta je s nima pořád doma

hodnocení

0x

Až bude mamka podávat soudu návrh na změnu Tvého styku s otcem, tak se Tě na Tvůj názor bude ptát orgán péče o děti. Pak budeš mít možnost říci, jak bys to chtěl.

sam*
hodnocení

Jako jenom s mámou nebo taťkou?

liska*

Mělo by to zůstat co 14 dnů víkend u otce.To ale není střídavá péče. To bys musel být týden tam, týden tady. Nebo dva týdny tam a dva týdny tady. Jestli maminka chce, abys tam přestal jezdit úplně, tak moc šancí tohle prosadit nemá. Musí mít hodně pádné argumenty, jak např. otec alkoholik nebo bezdomovec ap. Otcové mají právo aspoň na ten víkend jednou za 14 dní, když platí na dítě výživné.

iz*

Právo na styk s otcem ná především dítě. I otec má právo na styk s dítětem, ale nazávisí to na tom, jestli řádně platí výživné. (Vnímám to jako přednost práva dítěte na styk s otcem.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]