Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odečet z daní-penzijní pojištění

Od: wanesa* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,mám dotaz.Minulý rok jsem jsem začala platit penzijní pojištění přes 1000Kč.Za rok 2017 jsem zaplatila 15.600Kč na penzijko.Mám do daňového přiznání napsat celou částku,kterou jsem platila,nebo odečíst 12 000Kč a napsat pouze částku 3600Kč?Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na prvních 12tis. dostáváte podporu od státu, tak ty se tam nepíšou. Pro vás je tedy do daňového přiznání uznatelný odpočet 3600 (od letoška až 24000). Přijde vám potvrzení od fondu, které dokládáte k přiznání.

iz*
hodnocení

3x

Nejde o "odečet z daní", ale o snížení základu daně. Podle § 15, odst. 5 zákona o daních z příjmů jde o částku přesahující 1.000 Kč měsíčně (12.000 kč ročně).

Částku 3.600 odečtete od základu daně, celková daň potom bude nižší o 15 % z 3.600 Kč, tj. o 540 Kč (= neodečítaá se částka 3.600 od vypočtené daně).

wanesa*
hodnocení

Děkuji všem za odpověď ale do toho daňového přiznání tedy píšu částku 3.600Kč,že?Mě šlo hlavně o to,kolik peněz tam mám napsat...

Tak ještě jedna malinká otázka:)

Vloni jsem dvakrát darovala krev.Píši tedy do daňového přiznání částku 6000 Kč?

iz*

Ano, 3.600. Za každý odběr můžete odečíst 3.000 Kč (zákon o daních z příjmu, § 15, odst. 1) od základu daně.

Další odkazy vedou na tiskopisy z webu Finanční správy.

Daňové přiznání (PDF, 132 kB)

Pokyny k vyplnění DP (PDF, 143 kB)

wanesa*
hodnocení

Moc děkuji ,teď už se v tom orientuji:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]