Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám dotaz.Minulý rok jsem jsem začala platit penzijní pojištění přes 1000Kč.Za rok 2017 jsem zaplatila 15.600Kč na penzijko.Mám do daňového přiznání napsat celou částku,kterou jsem platila,nebo odečíst 12 000Kč a napsat pouze částku 3600Kč?Děkuji za odpověď
Nejde o "odečet z daní", ale o snížení základu daně. Podle § 15, odst. 5 zákona o daních z příjmů jde o částku přesahující 1.000 Kč měsíčně (12.000 kč ročně).
Částku 3.600 odečtete od základu daně, celková daň potom bude nižší o 15 % z 3.600 Kč, tj. o 540 Kč (= neodečítaá se částka 3.600 od vypočtené daně).
Děkuji všem za odpověď ale do toho daňového přiznání tedy píšu částku 3.600Kč,že?Mě šlo hlavně o to,kolik peněz tam mám napsat...
Tak ještě jedna malinká otázka![]()
Vloni jsem dvakrát darovala krev.Píši tedy do daňového přiznání částku 6000 Kč?
Ano, 3.600. Za každý odběr můžete odečíst 3.000 Kč (zákon o daních z příjmu, § 15, odst. 1) od základu daně.
Další odkazy vedou na tiskopisy z webu Finanční správy.
Daňové přiznání (PDF, 132 kB)
Pokyny k vyplnění DP (PDF, 143 kB)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.