Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zděděný kus pole obhospodařovaný cizí firmou

Od: tesil* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, zdědil jsem po otci kousíček pole na kterém hospodaří firma Lukrom. Otec od nich určitě žádný nájem nedostával, a je možné, že o tom ani nevěděl.

Mohu po nich požadovat nájem za předchozích x let co tam firma hospodařila?

Jak vůbec může někdo hospodařit na cizím pozemku bez vědomí nebo beze smlouvy s vlastníkem?

Děkuji za objasnění a přeji pěkný večer.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pole
hodnocení

0x

Zdědil jste kousíček pole, máte pocit, že je to výhra. Vyvedu vás z omylu. Pole je vaše a vy můžete být rád, že se o něj nemusíte starat, byť je to pár m2. Pokud by firma nehospodařila i na vašem kousíčku, musel byste pracovat sám, ladem pole nesmí zůstat.Kdo platí daň z nemovitosti?

Vy sám nevíte, zda existuje smlouva na užívání, zda otec třeba nedostával naturálie místo Kč atd. Zpětně nic požadovat nemůžete, můžete dát firmě výpověď a pak uzavřít třeba smlouvu s někým jiným nebo si s políčkem dělat co chcete. Pokud je váš kousíček pole v nějakém celku (není to samostatná parcela), tak si připravte xx tisíc na geodeta a zaměření Vašeho políčka.

hodnocení

0x

Od zdědění uzavřete smlouvu a požadujte plnění. Nelze požadovat plnění i za otce.

tesil*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Opravdu si nemyslím, že by to byla nějaká výhra. Jde mi o princip, abych pochopil jak se věci mají a jak fungují.

Že o tom otec nevěděl nebo alespoň neměl smlouvu o pronájmu soudím podle toho, že se nikdy o ničem nezmínil, a žádná zmínka se o tom v jeho papírech nenašla.

Takže zavolám dotyčné firmě a sepíšeme nějakou smlouvu o pronájmu. Pouze se mi nezdá, že bych nemohl požadovat nájem zpětně za předpokladu, že žádná smlouva o pronájmu opravdu neexistuje.

tesil*
hodnocení

Ano, to jsem chtěl slyšet, že nemohu požadovat plnění za otce. Děkuji, byl jste rychlejší.

Nemuzete nic požadovat zpetne, protoze to bylo za doby kdy byl vlastníkem Vas otec. Firma muze rict ze byla s Vasim otcem ústně domluvena o užívání tohoto pozemku bez jakekoliv smlouvy, nebo podobný výmysl. A bylo by pak na Vas prokázat opak coz nemate jak.

hodnocení

0x

Zdravím, obraťe se jako majitel pozemku na firmu.Pokud s nimi uzavřete pachtovní smlouvu, můžete požadovat pachtovné za 3 roky zpětně. Pokud by Vašemu otci platili, jistě by Vám ukázali smlouvu a doklad o placení.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových již druhý rok vydává Výzvu vlastníkům nemovitostí, kteří nejsou označeni v katastru nemovitostí dostatečně určitě. Bývá uveřejňován na úřední desce obcí. Divil byste se, kolik pozemků užívají družstva a jiné firmy, aniž by platily. Jedná se většinou o nevyřízené pozůstalosti.

Mám loňskou zkušenost, objevila jsem tak pozemky mojí babičky, která zemřela v roce 1971. Notář znovu otevřel dědické řízení. Družstvo, které pozemky užívá, bez problému uzavřelo smlouvu a za 3 roky zpětně doplatilo.

Názory, že máte být rád, že se o pozemky nemusíte starat, jsou dnes trochu mimo. U nás se družstva i jiné firmy předhání v nabídce o odkoupení. Některé i za velmi slušný peníz.

@1jana Dobrý den,mohl bych se ,prosím,zeptat,jak jste to měla s placením daně z nemovitosti?Vyžadoval FÚ doplacení daně za všechny roky zpětně?Manželka má totiž podobný případ,že se "objevily" nějaké pozemky ,které vlastnila její maminka,která zemřela před 25 roky a tyto pozemky nebyly zahrnuty do dědického řízení a celou dobu na nich hospodařilo zemědělské družstvo.Jde o to,že výše doplatku za daň by mohla být větší,než cena pozemků *nevi* .Děkuji za odpověď.

Dědil jsem pozemky po zemřelé z roku 1934. je tomu již asi 8-10 let. nedoplácel jsem žádné daně.

doplněno 03.01.18 21:08:

Ano, pozemky byli roky obhospodařované, daně nikdo neplatil, páč v tom byl a možné ještě je nepořádek. Spousta pozemků nemá majitele, hospodaří na tom někdo, ale daň musí platit vlastník.

Milane,děkuji za reakci,ještě se zeptám,pozemky někdo užíval?Nebo,kdo celou dobu platil daně?

doplněno 03.01.18 21:35:

Dobře,když vlastník zemře,jeho potenciální dědic se o tom,že zemřelý vlastnil nějaké pozemky dozví až po X letech,má povinnost doplatit daně za všechny roky,po které nikdo daně neplatil?

pro Milana :

Dřív daně platil uživatel pozemku.

Ano, dřív platili uživatelé, ale jen z toho, co měli pronajaté smlouvou, nikoliv za to, co "nepařilo? nikomu, nežli se našel majitel.

Žádnou daň jsem nedoplácela. Musí se však do konce ledna následujícího roku podat k tomuto pozemku daňové přiznání a v květnu zaplatit daň pro ten rok.

Děkuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]