Nejste přihlášen/a.
Co dostane pacient, když dostane E-RECEPT?
Když pacient dostal od lékaře recept, měl ruce papír s názvem léku, razítkem a osobními údaji pacienta.
Už jsem viděl e-recept vytištěný jako normální recept, ale se čtverečkem plným malých černých a bílých čtverečků, na které lékárnice svítila čtečkou a pak krčila rameny, že se jí nedaří spojit s nějakým centrem, že si přivolá někoho na pomoc a odpoledne už lék mohla vydat, i když ho měla před sebou na pultu, ale bez e-receptu ho vydat nemohla. Ale to je stále ještě pochopitelné. Pacient má v ruce papír.
Co když pacient dostane e-recept jako sms, to bude před lékárníkem šermovat před očima svým mobilem a říkat mu, že chce to, na co mu přišla sms, a lékárník si snad bude chtít ofotit jeho displej, nebo co?
Co když pacient dostane e-recept jako e-mail, to si ho musí sám doma vytisknout a papírem A4 jít opět za lékárníkem a divit se, proč nedostal papír od lékaře v okamžiku, kdy mu lék předepsal a viděl se z doktorem z očí do očí (a proč mu teda doktor píše e-mail?, nebo bude lékárníkovi na chytrém telefonu ukazovat svůj e-mail, který dostal?
Na stránkách na webu (stránku otevřete kliknutím na podrtžený odkaz) je to sice popsané, ale číst dlouhé litanie nikoho nebaví a po přečtení druhé věty zapomene druhou a zase neví vo co gou. A fčil mudruj...
Dobrý den, no, já používám e-recept už asi rok a je to výborná věc. Když prášky docházejí, tak to sdělím lékaři e-mailem a on obratem pošle e-recept, ten vytisknu a dojdu si do lékarny (tam je někdy drobný problém se čtečkou, resp. že se musí kǒd přitisknout zcela rovně). Hlavně nemusím kvůli léku stále a opakovaně docházet za lékařem - a to je fajn. Myslím, že se z toho dělá zbytečný problém. Zdravím!
Vždyť je to přece na domluvě! Pacient se předem s lékařem domluví, jak budou spolu komunikovat a vystavovat recepty. Ten, kdo nemá PC, tiskárnu, chytrý telefon bude s lékařem spolupracovat vždy z očí do očí. Tedy dojde do ordinace a vše si tam vyřídí jako doposavad. Staří lidé nebudou nuceni.
Kdo je zařízen a počítačově gramotný, tak se lékařem domluví a po jeho žádosti e-mailem mu lékař vystaví a pošle žádané. Nebo také napíše: Pane Nováku, již jsem Vás dlouho neviděl, přiďte se mě raději ukázat na kontrolu, změřím Vám tlak a podobně.
Lékaři již dnes komunikují s určitými pacienty po e-mailu. Třeba objednávání pacientů na určitý den a hodinu.
Jako si zjistíte bez problémů již dnes na stránkách ordinace Vašeho lékaře, jestli Váš lékař ordinuje, jestli nemá dovolenou, školení, nebo není nemocen, kdo ho zastupuje a nepokládáte to za nic složitého, tak i tato novinka povede ke zkvalitnění a zjednodušení péče. Nebojte se toho.
Tak on e-recept není žádný recept, ale e-mailem se posílá identifikátor , který odkazhuje na předpis, který je uložen někde centrálně- Aby Vám mohl být léčivý přípravek v lékárně vydán, stačí nadiktovat lékárníkovi 12místný identifikátor eReceptu. Samozřejmě když si ho domavytiskněte (obvykle tedy vutisknete zmíněný QR od, což je něco jako čárový kéd, ale dvourozměrný a tedy obsahující mnohem více informací (QR kód je prostředek pro automatizovaný sběr dat. Zkratka vychází z anglického "Quick Response", tedy kódy rychlé reakce. QR kód dokáže zakódovat mnohem větší množství dat, než klasický EAN čárový kód. ). Ušetříte tímlékárníkovi práci s opisováním dbanáctimístného unikátního číselného kodu, ale není-li zbytí, poradí si s ním lékárník sám, Nemáte.li ovšem počítač ani mobil, nezbyde než domluvit se s lékařem, aby vým papírovou podobu s QE kodem vytisklsám, a dojít si k němu task, jako dřív.
Podrobné povídání najdete zde.
Nič v zlom,no v tomto vaši úradnici zlyhali voči slovenským. U nás tiež začal fungovať e-recept. Lekár vystaví recept,či pri osobnej návšteve alebo po telefóne. Paciet potom príde do hociktorej lekárne na Slovesku,podá preukaz zdravotnej poisťovne a lekárnik zadaním jeho údajov si nájde ten recept a vydá lieky.Zároveň funguje aj papierová forma vystavená lekárom.
Kartičku zdravotného poistenia má u nás každý občan,tých poisťovni je u nás viacej. Niektoré poisťovne majú z jednej strany kartičky údaje pre seba a na druhej je vytlačený medzinárodný preukaz poistenia.Mobil nemá každý a už o smartfóne ani neuvažujem.V príprave je konanie,že aj tá kartička bude v občianskom preukaze.
Ad etana
Oháňate sa tú ochranou zdravotných údajov,lenže žiadná lekáreň k ním nemá prístup,tak ako k ním nemajú prístup lekári jednotlivých odborov.Každý má prístup len k svojmu odboru a napr. psychiater vám nemôže predpísať antibiotika,systém ho nepustí. A čo sa týka lekárne,tak lekárnik je vyštudovaný v odbore farmacia a on by mal vedieť,či kombinácia liekov ktoré užívate vám nepoškodí zdravie alebo nezníži sústredenosť a bez týchto informácii by potom mohli byť v lekárňach obyčajné predavačky.
Starou belu zlyhali, vše funguje bez problémů a je úplně jedno, kde si lékárník hledá recept. Jedině že by vaši úradníci počítali s tím, že u vás pořád ještě existují osoby bez mobilního telefonu. Ti ale nejspíš nemají ani tu kartičku, mobil má dnes už i každé malé dítě.
Hejkale, když nemají mobil, tak stejně musí k lékaři, protože jak jinak by si mu řekli o léky? A pokud někomu nadiktujete rodné číslo (což mimochodem je dost nebezpečná věc), může to doktor poslat na mobil toho, kdo to číslo diktoval. Pokud za někoho vyřizujete jak objednávku léku, tak vyzvednutí (volání do lékárny), můžete klidně tomu bezmobilovému člověku nadiktovat kod, ten si dotyčný zapíše na papírek a v lékárně předloží. Fakt mě nelakujte neexistujícími výhodami. Porušují totiž přesně to, co si čeští občané podle průzkumů nepřejí, tedy ochranu osobních zdravotních dat pojištěnců, znamená to totiž, jak to popisujete, že každá lékárna se může podívat na všechna léčiva, která jsou pacientovi předepisována od všech doktorů.
Zvednu telefon a zavolám sestřičce, do 5 minut mám recept jako SMS na své stoleté Nokii co vůbec nic neumí, přepošlu dceři nebo manželovi a ti vyzvednou, štve mě pouze to, že e recept není např na všechny pomůcky pro invalidy, to musí někdo pro papír. Jelikož některé léky lékarna nemívá, přeposílám SMS s kodem na tel. lékárny (po domluvě) a jakmile léky jsou příjde mi SMS s číslem k vyzvednutí.
No mně by spíše zajímalo, co udělají s lidma, kteří nemají počítač a nebo dokonce ho ani neumějí používat, mám jich ve svém okolí docela dost.
Dostanou od doktora vytištěný papírek jako doposud. Akorát tam místo léků bude ten qr-kód, který si lékárna načte.
jethro: díky za uklidnění, že léky pacient dostane i když nemá mobilní telefon nebo počítač připojený na internet a k tomu tiskárnu nebo nemusí lékárníkovi ukazovat místo receptu co má na mobilu v sms nebo e-mailu od doktora.
Takže recept vytiskne doktor, pacientovi dá papírový recept s QR kódem, který nemusím nijak kopírovat nebo s ním cokoliv dělat, to je věc lékárníka, dostanu léky a je to jako dřív. I na vsi může pacient dát někomu recept, aby mu někdo léky vyzvedl ve městě, až půjde z práce. Díky za vysvětlení.
Jestli si lidé mají recepty tisknout doma, budou si pro ně ti, kdo nemají tiskárnu, nejspíš muset dojít k lékaři.
nevidím v tom problém, na recept se natiskne buď čárový kód a současně jeho písemná podoba, nebo QR kód , to je ten čtvereček s těmi různými klikiháky. Lékárna si to načtě příslušno čtečkou. Z mobilu se to načte stejně jako v předchozím případě. E-mail lze také přeposlat na mobil...
Takže kdo nevládne technikou dostane prostě opět paírek. Rozdíl je v tom, že tam nemá napsáno co to vlastně bude fasovat, ale to mu lékař může sdělit ústně
Stále tomu nerozumím... jak je to s e-receprem na SMS
..když doktor pošle e-recept na e-mail, přijde jako obrázek, který si doma vytisknu a s tím se jde do lékárny, ale co když nemám tiskárnu?
.. když doktor pošle e-recept jako sms na mobil, tak je tam jenom nějaký text s nějakým identifikačním kódem, který si přepíšu na papírek a ten ukážu lékárníkovi, nebo musím lékárníkovi ukázat mobil s sms-kou a on si to nějak snímá a načítá svým zařízením?
V televizi posílání e-receptů přes SMS pan ministr v rozhovoru vysvětloval, že je to jedoduché, že e-recept přijde jako sms. Ale na dotaz paní redaktorky, jestli to může přijít pouze na chytrý placatý mobil, nebo jestli to může přijít i na starý mobil (třeba na dest patnáct let starou Nokia 3310 a podobné) jen jako text nebo nějaké číselné kódy, nebo to na starý mobil nejde? Tohle by měli říkat v televizi a prakticky ukázat.
zadala jsem do googlu a vyskočil na mne (mimo jiné) návod k obsluze programu na e-recpty a v něm se píše:
Pokud používáte odesílání SMS zpráv z Medicusu, můžete je použít i pro odeslání eReceptu. V tomto případě je odeslán pouze identifikátor eReceptu skládající se z 25 znaků. Toto řešení vyžaduje nadiktování identifikátoru v lékárně a je tudíž značně nekomfortní. Z výše uvedeného důvodu dávejte přednost zaslání eReceptu elektronickou poštou.
takže z toho bych vyvodila, že to opravdu přijde jako klasická SMS, ke které není třeba chytrý telefon. navíc co jsem tak koukala, tak další možnost je zaslat e-recept přes mobilní aplikaci, takže to bude to řešení pouze pro chytré telefony (a tablety).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.