Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, koncem roku mě bylo zasláno od Městského soudu rozhonutí, že jsem jmenována opatrovníkem své matky, která je umístěna v DD a byla vzhledem ke svému zdravotnímu stavu umístěna na interní oddělení nemocnice. Sice se jedná o opatrovnictví jen v případě hospitalizace, nesouhlasím s tím. S matkou se více jak 40 let nestýkáme, nic o ni nevím a rozhodně se necítím oprávně a nechci rozhodovat o čemkoli, co se jí týká. Jak mám v tomto případě postupovat?Předem díky Dagmar Beranová
Odmítnutí opatrovnictví jsem administrativě vyřizovala pro jednu sousedku. Bylo to velmi dlouhé dopisování, rozhodně delší než běžná hospitalizace. Nicméně výsledkem bylo, že opatrovníkem byl ustanoven starosta obce, ve které se sociální ústav nachází (po komunálních volbách zase další starosta).
Paní má v ústavu už desítky let svého bratra. Zpočátku mu opatrovnicí byla, jednalo se vesměs o formální rozhodování. Později začalo žádostí o souhlas přibývat. Paní v té době přestala vidět na jedno oko zcela, na druhé vidí špatně. Není to žádná myslitelka, v úředních sděleních se neorientovala, tak požádala o zproštění opatrovnictví. Do žádosti jsme popsaly zhoršení zdravotního stavu, věk. Přiložily jsme vyjádření praktického lékaře. Ústav se snažil paní přesvědčit, aby si opatrovnictví ponechala, případně ho převedla na své děti. Děti to odmítaly. Výsledkem bylo, že po asi 2 letech (tak nějak, nejspíše z důvodu pomalých soudních jednání) byl opatrovníkem ustanoven zmíněný starosta.
Díky všem za odpovědi a rady. V rozhodnutí skutečně stojí, že se mohu proti opatrovnictví odvolat. Jen nevím jakou formou a zda se mám obrátit na právníka, nebo zda stačí jen moje písemné stanovisko. Soud se se mnou nebavil a prostě mě to jen písemně oznámil. Chápu, že je to jen o umístění ve zdravotnickém zařízení, ale mám takové tušení, že to není konec. A prostě s touto částí "rodiny" už nechci mít nic společného
Adresujte příslušnému soudu, uveďte číslo jednací a sdělte, že se odvoláváte proti uvedenému rozhodnutí o opatrovnictví osoby XY v souladu s ust. § 463, odst. 2 a § 471 odst. 2 NOZ (cit. viz níže), protože soud vás buď nevyslechl, případně nepřihlédl k vašemu stanovisku ohledně vážného zájmu - netuším, zda a jak jednání probíhalo.
§ 463
(2) Požádá-li o to opatrovník, soud ho odvolá; soud opatrovníka odvolá i v případě, že neplní své povinnosti. Zároveň opatrovanci jmenuje nového opatrovníka.
§ 471
(2) Soud jmenuje opatrovníkem osobu, kterou navrhl opatrovanec. Není-li to možné, jmenuje soud opatrovníkem zpravidla příbuzného nebo jinou osobu opatrovanci blízkou, která osvědčí o opatrovance dlouhodobý a vážný zájem a schopnost projevovat jej i do budoucna. Není-li možné ani to, jmenuje soud opatrovníkem jinou osobu, která splňuje podmínky pro to, aby se stala opatrovníkem, nebo veřejného opatrovníka podle jiného zákona.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.