Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jsem OSVČ a ještě nikdy jsem nevyužil pozastavení živnosti, ale práci jako osvč budu mít až od letošního dubna. Takže bych chtěl pozastavit živnost (né zrušit) na tři měsíce, poté by mě mohl Ž.Ú. automaticky uvést jako osobu podnikajicí. Podnikám od r. 2004 bez přerušení plateb sociálního a zdravotního pojištění jako OSVČ.
Budu mít nárok na to, aby za mě úřad práce platil povinné zdravotní pojištění a podporu v nezaměstnanosti?
Jak se úřad práce bude tvářit, že mám takový (bohužel) pravdivý scénář si nechat pozastavit Žl a žádat o podporu a nechat si po dobu 3 měsíců platit zdravotní?
Jak postupovat? Zajít nejdříve na živnostenský úřad pozastavit živnost a tam do formuláře zaškrtnout at se postarají o zkontaktování zdrav./soc.pojištovnám a úřadu práce nebo to musím oběhat sám? Po té zajít na úřad práce vyplnit žádost o podporu z nezamestnanosti?
Můžu zajít i dřív na úřad práce nebo musím prvně na živnostenský úřad? PÚ má zítra otevřeno,ale živnostenský úřad až od středy...
Zaplatí za mě stat zdravotní pojistení za celý leden 2018? A naopak, nebudu muset platit sociální za leden? Když tak nějak vše postíhám?
Lze se před návštěvy úřadů nějak připravit,, stáhnout formuláře, vytisknout a předvyplnit si je?
Nebude mi chtít úřad práci najít nejakoju práci v 1,2,3 měsící kdy budu veden na úřadě? Sem si opravdu jistý, že živnost bude plne obnovena od 1.4.18. tzn.potom bych měl mít práci.
Když bude možnost vypláty z ÚP nějaké podpory, z čeho se vypočítá, musím vzít DPFO 2016 (dpfo 17 pochopitelne bude až ke konci brezna)
Na závěr, musím jít na ÚP se později odhlásit z podpory?
Děkuji za případné reakce, Brebta.
Všem díky za odpovědi a asi to nebude tak jednoduché a pohodlné jak jsem si prvně myslel zejména ohledně těch povinností uchazeče o zaměstnání, nevím co bych musel v tu dobu tří měsíců splňovat. Co když mě v unoru pracák pošle někam, že mě našel práci a já odmínu, protože mám přeci své podnikání a výhled plánů, tzn.že bych mařil podle nich spoluprci a mohli by mě vyřadit?
Ještě mě napadlo, co třeba obejít úřad práce (nesnáším úp, už jen myšlenka že sem veden na úp) a jen se odhlasit na OSSZ, že nebudu vykonávat osvč po dobu tří měsíců, na Zdravotní pojištovně jen oznámím že nebudu vykonavat osvč a zřejmě mě vyměří výši zdravotního pojištění pro OBZP (osoby bez zdan.příjmů), letos okolo 1600,-, ještě předtím pozastavit živnost, nevyhodou je, že mě nejde nic na důchod po dobu pozastavení žl a musím platit zdravotní a naví bez podpory.
Tak to je dilema .
"brebta", nejste první ani poslední. Zítra je úřední den, pozastavíte živnost, nahlásíte na FÚ, na zdr. pojišťovně a na OSSZ a nejlépe zítra nebo pozítří půjdete na ÚP a nastoupíte do evidence (je to výhodnější a navazuje to na sebe). Celá doba (3 měs. pozast. živnosti) se bude počítat do odpracovaných let, bude za Vás hrazeno zdr. pojištění. U sociál. pojištění tato povinnost odpadá. Budete dostávat také podporu v nezaměstnanosti. Takových živnostníků je dost, kteří v zimě nemají práci, pozastaví živnost na pár měsíců a jdou do evidence ÚP. Když tady ta možnost v rámci zákona je, tak ji využijte...
pokud Vám něco není jasné, ptejte se...
Je to jednoduché a dá se to stihnout v pohodě. Termín pro pojištění na následující období je osmý den v měsíci, vše se dá oběhnout za den, max. za dva, takže doplácet nic nebudete. Pracák vás nikam posílat nebude, to se dělá jen u dlouhodobě nezaměstnaných. A i kdyby náhodou, tak stačí potenciálního zaměstnavatele seznámit se skutečným stavem a on vás určitě odmítne
Nějak moc otázek najednou Zásadně - nejprve na živnostenském pozastavit živnost, pak teprve na pracák. Formuláře jsou k vytištění na stránkách MPSV, tam jsou i všechny ostatní informace potřebné k zařazení uchazečů o zaměstnání. Nikde to neřeší, situace se vyřizuje do 3 dnů po skončení činnosti, na přihlášení na ÚP bylo ještě 8 dní, takže podpora a zdr. pojištění by měly být za celý leden. Na zdravotní pojišťovnu se muselo osobně po přihlášení na pracáku. Většina ÚP žádnou práci v prvních měsících nenabízí, většinou se jen zeptá, jestli jste něco hledal. Podpora se vám vypočítá podle vyměřovacích základů pro sociální pojištění, to si snad ÚP vyžádá sám. Obnovení živnosti vyřídíte opačným postupem, samozřejmě nejdřív odhlásit z pracáku
Dokud nepozastavíte živnost, nebudete uchazečem o zaměstnání. Postup musí být opačný: napřed pozastavit a všude oznámit, potom registrace na ÚP.
Za středu byste mohl vyřídit pozastavení, ve čtvrtek nebo v pátek (pá jenom asi do 11 hodin) se můžete zaevidovat na ÚP.
Uchazeč o zaměstnání je povinen s ÚP spolupracovat → pokud by Vám ÚP nějaké zaměstnání zprostředkoval, nemohl byste je odmítnout bez vážného důvodu (ale můžete je ve zkušební době zase ukončit).
Formuláře k evidenci najdete na webu ÚP (k živnosti nevím).
Jestli jste v posledních dvou letech získal prací nebo SVČ alespoň 12 měsíců důchodového pojištění, budete mít nárok na podporu. Výše bude záviset na odvedených zálohách.
Evidence i odhlášení by mělo být osobně.
Poznámka:
Přestože řada malých živnostníků/podnikatelů takto překlenuje zimu, kdy bývá méně zakázek, je potřeba si uvědomit, že jde o řádnou evidenci uchazeče o zaměstnání se vším všudy → tzn., že budete muset plnit povinnosti uchazečů o zaměstnání.
Nevím jak aktuální informace máte, ale podle mne na UP postačí potvrzení od OSSZ o neprovozování SVČ. S ŽU není třeba vůbec jednat.
A nedalo by se to udělat vše naráz? hned rano ve středu na živnostensky urad oznamit pozastavení, zajet na OSSZ oznamit, to samy na zdravotním a pak jeste ten den na úrad práce? Nebo si to musí mezi sebou vyspárovat a než zajdu na ÚP, aby tam měli info z OSSZ? Jinak mě strašijou trochu ty povinnosti, viz. doplnění otázky. Díky za info.
V jeden den to nevyřídíte. Zítra oběhněte vše mino ÚP, protože tam vás zaevidují až od 3.1. 2018, když živnost bude přerušena 2.1. 2018. Sociální poj. si budete muset ještě za leden zaplatit, celé zdravotní poj. bude za vás uhrazeno při evidenci na ÚP.
Klídek, pokud by i nějakou náhodou vás poslali do práce, tak jeden den nastoupíte a kdykoliv skončíte, třeba druhý den. Znám dva zedníky, kteří tohle dělají každou zimu a na rovinu řeknou na pracáku, že budou mít práci za 3 měsíce. Nikdy je nikam neposlali, jen jednou za měsíc chodí na ÚP.
No ono 2.1.živnost byt pozastavena nemuze, živnostensky urad kam spadam, maji otevreno v úř.den ve stredu.
"brebta", prosím Vás nenechte se mást. napsala jsem Vám postup a podle toho konejte, na ÚP jsem pracovala a radím Vám správně i správný postup. Kdyby jste něco nevěděl, tak se ptejte, odpovím...
"dane", nic si nemusí platit, ani zdr. poj. ani soc. poj. zítra stihnete Zdr. a soc. pojištění a FÚ, popřípadě ve středu a hned na ÚP, pokud půjde do evidence 3.1 započte se prvního i druhého. Pokud půjde do evidence další den, či dny, pak se se bude počítat evidence ode dne nástupu do evidence a ani den den zpětně, ale jako o nic nejde...platit již nic nemusí...
Dobrý den, škoda, že jsi to přerušení živnosti neudělal ještě třeba mezi svátky v prosinci (tak, jak jsem to udělal já 28/12 - jsem ale též zaměstnanec, a tak mi nejde o pracák ani nic jiného, ale když už jsem za celý rok ani jednu fakturu nenapsal, pak je zřejmé, že je mi živnost aktivní momentálně k ničemu - za příští rok (tedy tento) nebudu muset vyplňovat ty blbé přehledy pro sociálku a zdravku). Je potřeba začít na živnostňáku, zpětně to už nelze, pokud vím. Máš možností více, nejjednosušší je zůstat jako OBZP a zaplatit si zdravotní takzvané pojištění sám, má to nevýhodu v tom, že ty tři měsíce se Ti nezapočtou jako odporacovaná doba, jelikož neodvádíš sociální takzvané pojištění. Jinak můžeš na živnostňák ohlásit to přerušení, pak na pracák, tam je výhoda, že za Tebe zaplatí zdravotní takzvané pojištění, sociální neplatí, ale doba, strávená v evidenci ÚP se jako odpracovaná doba započítává. Na podporu v nezaměstnanosti máš nárok, pokud jsi za posledních 24 měsíců odváděl sociální takzvané pojištění alespoň po dobu 12měsíců - pakliže se něco nezměnilo. Pokud se do evidence ÚP přihlásíš, budeš povinen se podřídit jejich podmínkám, to je jisté. Stejně ale pochybuji, že by Tě do jara do nějaké práce hnali, (ale i kdyby jo, můžeš tam nastoupit, stejně budeš mít zkušební dobu, kdybys už věděl, že na živnost budeš mít co dělat, ve zkušební době se pracovní poměr může rozvázat kdykoliv bez udávání důvodu, ale vždy zásadně písemně), podle mě to tam přebudeš, na výzvu tam zajdeš, v březnu si živnost zas obnovíš od toho 1.dubna - vždy to dělej pár dnů předem, ne jako teď, obejdeš tu sociálku a zdravku raději, odhlásíš se z evidence ÚP a bude po problému, myslím.
Já už 4tým rokem chodím na ÚP přes zimu, jelikož jsem zahradník a v zimě té práce moc není že. Dnes jsem se chtěla jít přihlásit, abych už nemusela za listopat platit poplatky a byla jsem velmi překvapena paní na ÚP v Břeclavi, že po mě chce abych šla prvně na MěÚ a zažádala o přerušení podnikání. Když jsem jí na to odpověděla, že nic takového po mě předtím nikdy nechtěli, tak na mě vykulila oči a začlo dohadování. Tak jsme zašla na živnostňák a tam se paní jen usmívala, že nejsem jediná, že to údajně není potřeba, protože to zákon vysloveně neukládá, že se živnost musí přerušit. Hodně prý záleží, koho chytnu za přepážkou na úřadu práce. Takže jsem měla hold smůlu, na vypjatou a vyhaslou paní, která neznala jiné řešení, než mě hnat po úřadech. Papír mi na živnostenském v klidu vypsala. Ještě mě čeká OSSZ a potvrzení o zaplaceném sociálním. To by mě strašně zajímalo, když mám v plánu 1.11. jít na pracák a ten den budu teprve platit socku, jak budou vědět, že jsem ji zaplatila, když se na účet připíše až za 2 dny :D Jo je to krásná byrokratická demagogie !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.