Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel mi nařizuje neplacené volno

Od: filadephia* odpovědí: 9 změna:

Dobry den,mám dotaz. Jsem zaměstnaná přes agenturu a v listopadu jsem podala výpověď s tím že končím k poslednímu lednu. Týden před Vánocemi mi volala paní z agentury, že má agenturas firmou ve které pracuji nejaké administrativní spory a že druhý den ať nechodím do práce. Další den mi volala opět, a že prý je to stále v řešení a další den mám zase zůstat doma. Další den mi sdělila ať zůstanu do pátku doma, že se jim to nedaří vyřešit. Souhlasila jsem s neplaceným volnem. Po Vánocíc jsem měla tři dny dovolenou. Při dotazu zdali bude v lednu vše v pořádku řekla, že snad ano.

Dnes mi voala opět a řekla, že mám být od 2.ledna do 5.ledna zase doma a že se mi pak ozve jak to vypadá ale že by to už mělo být vše v pořádku. Řekla, že mi nařizuje tedy dva dny dovolené a zbytek budeme řešit opet neplaceným volnem. To jsem řekla, že se mi už ale nellíbí a zdali se to nemuže řešit překážkami na strane zaměstnavatele. Na to mi odpověděla, že na to nemají budget a že kdy jsem v te vypovedi a koncem ledna končím, tak že doufá že to vyřešíme na základě dohody. Mě se to ale nelíbí. Po poradě s mamkou chci v uterý do agentury zavolat a domluvit se. Buď ať se to řeší překážkami na straně zaměstnavatele,nebo že chci okamžitou výpověd. Mamka říkala ale že by mi museli napsat výpověd oni na základě dohody, jinak bych dostala mene penez na pracáku. Co když mi tu výpoved nebudou chtít dát a ani to nebudou chtít řešit řekážkami? Jak mám teď postupovat a na co mám právo?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jenda2*
hodnocení

0x

Pokud máte pracovní smlouvu, v případě překážky v práci platí zaměstnavatel náhradu mzdy. Žádné neplacené volno.

"

IX.2.3 Jiné překážky na straně zaměstnavatele ( § 208 a násl.)

Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než je prostoj a přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí, jde o jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele, za které přísluší zaměstnanci náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Může jít o různé případy, kdy zaměstnavatel neplní svou povinnost vyplývající z pracovního poměru, přidělovat zaměstnanci ode dne vzniku pracovního poměru práci podle pracovní smlouvy. Není přitom rozhodné, zda pro nepřidělování práce podle pracovní smlouvy měl zaměstnavatel objektivní důvody, které nemohl ovlivnit, nebo zda se případně jednalo o zaměstnavatelem zaviněné jednání (např. protiprávní převedení na jinou práci, kdy zaměstnanec nebude konat práci, na kterou jej zaměstnavatel nebyl oprávněn převést). Uvedené neplatí v případě uplatnění konta pracovní doby dle § 86 a § 87.

O jinou překážku na straně zaměstnavatele (s výjimkou zaměstnavatelů uvedených v § 109 odst. 3) jde také v případě, kdy zaměstnavatel nemůže přidělovat zaměstnanci práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu jeho výrobků nebo omezení poptávky po jim poskytovaných službách (částečná nezaměstnanost). Upraví-li v případě částečné nezaměstnanosti dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, musí náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku. Zaměstnavatel, u kterého nepůsobí odborová organizace, může dohodu nahradit vnitřním předpisem. "

Osobně se dívím, že vůbec ještě pracovní agentury mohou fungovat. Je všeobecně známo, co je to za zmetky a pokud je stát nechává takto fungovat, je to neuvěřitelná prasárna.

hodnocení

0x

Nechápu, jak může někdo pracovat pro nějakou agenturu a poslouchat příkazy po telefonu. Nevolal to pan Tříska?

hodnocení

0x

Důrazně doporučuji přečíst si příslušná ustanovení zákoníku práce o ukončení pracovního poměru (máte u agentury pracovní poměr?). Rozhodně nezkoušejte takové nesmysly jako okamžitou výpověď nebo výpověď na základě dohody - pletete opravdu páté přes deváté. Kdybyste uvedla, jakou smlouvu máte s agenturou uzavřenou, můžeme poradit cíleně, takto jen opět doporučuji zákoník práce. Nebojte se toho, je to tam opravdu srozumitelné, budete vědět s jistotou, na co máte nárok, a nenecháte se agenturou tahat za nohu.

filadephia*
hodnocení

Ano,mam sjednany pracovni pomer

iz*

"Výpověď na základě dohody" neexistuje → stejně jako "výpověď dohodou". Neexistuje ani "okamžitá výpověď.

Pokud byste uzavřela dohodu o rozvázání pracovního poměru bez uvedení důvodu, šlo by o dobrovolné ukončení zaměstnání. Tzn., že by se Vám následně krátila podpora v nezaměstnanosti.

Jaký důvod jste uvedla v písemné výpovědi? Jestli žádný, vyhodnotí to ÚP opět jako dobrovolné ukončení zaměstnání.

Podle mne byste měla trvat (vyzvat zaměstnavatele písemně) na tom, aby Vám zaměstnavatel přiděloval sjednanou práci.

Na návrh neplaceného volna (zaměstnavatel Vám nesmí nařídit neplacené volno) jste vůbec neměla přistoupit. A ještě k tomu po (nahrála jste si aspoň ty hovory?) telefonu!

Co když zaměstnavatel (agentura) Vaši nepřítomnost vyhodnotí (od neseriózního zaměstnavatele se můžete dočkat lecčeho) jako neomluvenou absenci a pracovní poměr kvůli ní okamžitě zruší? Potom byste neměla nárok na žádnou podporu.

hodnocení

0x
Být na vašem místě tak toho druhého ledna jdu do prace. Tím aspoň dáte věci do pohybu. A buď vás nechají pracovat nebo vás pošlou domu na 60%. Další možnost bych viděl v návštěvě inspektorátu práce a konzultaci problémů.
iz*

Nedostatek práce je překážkou, za niž zaměstnanci náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku, nikoliv 60 %.

Tak v tomto případě to určitě není 60%,ale ani průměrný plat.. mpsv.cz/...

Nemohl-li zaměstnanec konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele, než je prostoj a přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy nebo živelní událostí, jde o jiné překážky v práci na straně zaměstnavatele, za které přísluší zaměstnanci náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Cituji z Vašeho odkazu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]