Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manžel se nechce odstěhovat

Od: zklamana* odpovědí: 28 změna:
Dobrý den mám špatnou zkušenost s ještě stále manželem. Už druhým rokem žije v jiné domácnosti. U nás má stále věci,které si nehodlá odstěhovat s tvrzením,že je nemá kam dát a že tu má trvalý pobyt a patří mu polovina. Vím,že má pravdu,ale chodí jak se mu zachce,o děti zájem na oko a mě dělá strašné scény,řve,vyhrožuje. Je tu někdo,kdo to také zažil a jak to vyřešil? Předem děkuji za rady.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Tyhle situace jsou strašně složité. Myslíte si, že když vyřešíte jeden problém, budete mít klid, ale ony budou přicházet další a další.

Ujasněte, co chcete Vy a proč.

Chtějte vědět, co chce Váš manžel /s čím Vám vyhrožuje/, a co plánuje do budoucna.

Kdo chce rozvod a kdo ne. Vám dochází síly, a chcete se dobrat nějakého řešení.

Pokud manžel nežije s Vámi, ale jen občas dochází, proč křičí? Kde jsou třecí plochy, co ho vytáčí /nedostatek peněz, vědomí, že selhal, neschopnost se odstěhovat apod./.

Pokud to někdy půjde, tak se s ním dohodnout, aby se pro Vás nepříjemný stav nějak řešil. Buďto rozvodem, nebo nerozvádět se, ale rozlukou, jít od sebe, mít nějaká domluvená pravidla.

Píšete, že je domek váš společný. Pokud byste se rozváděli, tak se nejdříve musí rozhodnout péče o děti a o alimentech. Poté se dělí majetek. A jak rozdělíte dům? Lze jej rozdělit, aby jeden měl půlku, třeba on vršek a Vy spodek. Nebo byste chtěla v domě bydlet a chtěla manžela vyplatit? Anebo naopak, neplánuje manžel, že se tam nastěhuje s tou novou a Vy byste se měla někam odstěhovat a on by Vás vyplatil. Máte na to někdo z Vás finance? Další je možnost bydlení prodat a rozdělit cenu prodeje napůl. To bývá dost časté.

Píšete, že tam má muž svoje věci /Vám to vadí/a nemá je kam odstěhovat. Pokud vám tam překáží, zase, se domluvte, že si zabere nějaké místnosti v domku a tam bude mít všechny svoje věci nastěhované.

Řekněte mu, že jestliže on si žije svůj život, tak i Vy, ačkoliv se staráte o děti, tak si chcete žít také svůj život. Jste ještě mladá a nebudete čekat, jestli a zda-li se on někdy vrátí a budete-li ho Vy vůbec chtít. Chcete mít také nyní někoho vedle sebe, nejste jeho majetek, který poslušně čeká.

Jak jsem psala, rozvodem to nekončí, ale objeví se další věci k řešení. Asi bude vzteklý proto, že neví jak dál, neví řešení. Milenka ho může také k něčemu tlačit.

Přeji Vám pevné nervy a i když to bolí, zachovat si tvář, klid, rozum a dobrat se lepšího konce.

Nevyhrožujte, nevyčítejte, netlačte na něj. Počkejte, jaké kroky udělá on, s jakými návrhy přijde on. Vše dobře promyslete. Myslím, že on sám se v tom dusí a neví si rady. Odsuňte ho ze svého života, ať je Vám lhostejný, chovejte se k němu slušně, jako k cizímu, nenechejte se vyprovokovat. Nechte ho podusit, ať udělá sám první krok, pokud se normálně nepodaří v klidu domluvit. Dětem ale umožněte, aby byly s otcem v kontaktu. Ať už jeho zájem hraný, nebo ne, pořád to je jejich otec a bylo by dobře, aby se s ním viděly-i.

hodnocení

1x
Najděte si pěkně udělanýho přítele, ať ho vychová. Nebo poproste na pár dní kamaráda.
jenda2*

Neraďte nesmysly. Tazatelka má možnost manžela vyplatit, jako to v opačném případě chtějí manželky a je po problému.

danys - velice inteligentní rada..není nad to si zavolat kvůli blbostem policajty! To už by tam rovnou mohla zavolat záchranku a funebráky ne? že by náhodou mohli být potřeba někde jinde, to méně chápavého človíčka nenapadne!
Předpokládám, že máte inteligentnější radu, jak manželovi zabránit v tom, aby chodil manželce vyhrožovat a jak jeho chování dokázat - což paní bude zřejmě potřebovat. Tak sem s ní.

jenda2 - Tazatelka má možnost manžela vyplatit, jako to v opačném případě chtějí manželky a je po problému.
Na to musí být vždycky dva. Manželka nemůže jednostranně rozhodnout o společném majetku.

?To by musela mít peníze snad ne?

jenda2*

Má možnost. To snad je jasná věta. Pokud ji nevyužije z jakéhokoliv důvodu, vše zůstane jak je tak dlouho, pokud to někdo z nich nezmění.

hodnocení

0x

zklamaná platí také nájem,? Pokud ne tak je třeba zajít na obecní úřad a nechat ho odhlásit.To ale musíte mít dva svědky,že byt nenavštěvuje. také záleží jaký to máte byt...navíc tam má věci to bude těžké-

Ad zavinac - " je třeba zajít na obecní úřad a nechat ho odhlásit"

Není pravda - za trvání maželství není možno druhému manželovi zrušit TP bez jeho souhlasu.

,,Obecní úřad mu pošle vyrozumění..já jsem se na to ptala...

zklamana*
hodnocení

To jsem zapomněla napsat bydlím s dětmi v baráku,který je SJM. A tím on argumentuje. Ale takhle to nejde,to může trvat roky než se majetek vyřídí. On si tu vždy vybije zlost a pak jde dál dělat hodného - to není život to je teror.

Co podat trestní oznámení - měla byste důkazy?

Tr. z. § 354

Nebezpečné pronásledování

(1) Kdo jiného dlouhodobě pronásleduje tím, že

a) vyhrožuje ublížením na zdraví nebo jinou újmou jemu nebo jeho osobám blízkým,

b) vyhledává jeho osobní blízkost nebo jej sleduje,

c) vytrvale jej prostřednictvím prostředků elektronických komunikací, písemně nebo jinak kontaktuje,

d) omezuje jej v jeho obvyklém způsobu života, nebo

e) zneužije jeho osobních údajů za účelem získání osobního nebo jiného kontaktu,

a toto jednání je způsobilé vzbudit v něm důvodnou obavu o jeho život nebo zdraví nebo o život a zdraví osob jemu blízkých, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

athenaise*

jedubabicka@ mám pocit, že to ale není navždy

policie.cz/...

tohle je spíš na těch dvou, ale paní může dát dotaz na té sociálce, třeba je teď něco v NOZ. Za nás se nemohlo skoro nic. A i kdyby podala trestní oznámení, co bude dělat po tom, co ho vykážou? To přeci není na dlouho. Fakt neví, co bych dělala. *nevi*

Institut vykázání je něco jiného, než nebezpečné pronásledování podle tr. z.

Na místě tazatelky bych při každém manželově domácím výstupu volala policii a trvala na tom, že se ho bojím, mám strach, že ublíží mně nebo dětem a chci podat trestní oznámení. Když on znepříjemňuje život mně, zajistím mu totéž. Uznávám ale, že na to každá nemá - a chápu ji.

danys*

jedubabička: velice inteligentní rada..není nad to si zavolat kvůli blbostem policajty! To už by tam rovnou mohla zavolat záchranku a funebráky ne? že by náhodou mohli být potřeba někde jinde, to méně chápavého človíčka nenapadne!

doplněno 28.12.17 11:21:

Manžel má na pobyt v domě, který je v SJM, stejné právo jako vy. A je úplně jedno, kdo kde s kým žije, kdo koho podvádí atd. Takže pokud nejste schopní se domluvit jako normální lidé, tak se odstěhujte a poté řešte rozvod, majetkové vyrovnání atd.

jenda2*

A když je ve stejné situaci pro změnu manžel, tak by jste radila co?

Totéž, jenda2 - totéž. Nebo vy vidíte nějaký rozdíl mezi ošklivým chováním muže k ženě a ženy k muži?

Na co nájem, když mu patří polovina?

athenaise*
hodnocení

0x

zklamana@ pokud neplatí...zajít na sociálku a zažádat spolu s ní o výměr jak má finančně přispívat ještě manžel na děti a společnou domácnost, hned na to podat návrh na rozvod. A protože píšete, že byt je vás obou, to řeší soud po rozvodě (do 3 let po něm je lhůta) Pakliže se nedohodnete na tom, že se byt prodá a každý bude mít půlku financí z prodeje a nebo jeden druhého vyplatíte z bytu. Na všem je nutné se domluvit, jestli dohoda nebude možná, rozhodne soud. Ale je to na delší trať. Držím palce.A.

jenda2*

Na děti ano, samozřejmě, na společnou domácnost určitě ne, nebydlí tam a nemají tedy společnou domácnost.To by mohla manželka přispívat pro změnu zase manželovi na jeho bydlení. Pokud by manžel nechal manželce v užívání auto, určitě by podle vás měl přispívat i na palivo...

athenaise*

jenda2@ asi jsem se špatně vyjádřila...a podotýkám, že já toto všechno řešila již před mnoha lety a tudíž OZ může být jiný. Samozřejmě jsem myslela výživné na děti a také na polovinu společných financí. Tzn. že když žena vydělává 12 000,- a muž 25 000,- je to dohromady 37 000,- a tak oboum náleží půlka- tj. 18 500,-. Ale říkám, že je to již přes 20let , co jsem tuto situaci řešila já.

jvx
hodnocení

0x
Já bych požádala o rozvod a vyměnila zámky.
pohanka*

Výměna zámků není řešení, pouze to vyprovokuje k nepředloženému jednání. Jsou tam děti, ponesou si to v sobě /křik, hádky, případné násilí, rozbíjení dveří, policie atd./.

,,na to nemá právo..má tam věci a je přihlášený,,já si myslím,že si nechává u vás zadní vrátka a te´d záleží na vašem rozhodnutí.,Můj syn měl také takový podobný případ,jenže to byl jeho dům,ale žili spolu několik let,,prodal dům na kterém měl hypotéku ,,koupil jí byt a sobě domek.je to věc dohody.

jenda2*

Výměna zámků = trestný čin:

"

Trestní zákoník

ČÁST DRUHÁ

HLAVA V

§ 208

§ 208Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru

(1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

(2) Stejně bude potrestán, kdo oprávněné osobě v užívání domu, bytu nebo nebytového prostoru neoprávněně brání.

(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny, nebo

b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu. "

ppp
hodnocení

0x

Zamezit mu ve vstupu nemůžete, vyměnit zánky už vůbec nemůžete. Naopak můžete nahrávat (s tím, že ho předem na nahrávání upozorníte) jeho jednání (řev, výhrůžky apod.) s tím, že to použijete při rozvodu. O ten samozřejmě požádejte.

zklamana*
hodnocení

Dobrý večer - děkuji všem za rady a odpovědi. Jak to čtu,tak vlastně moc možností nemám a nic moc nemůžu.A protože s mím manželem není rozumná řeč jediné řešení je podání žádosti o rozvod i když on už to 2roky slibuje,že jí podá. Jsou to jen naschvály a vůbec si neuvědomuje,že nejvíc ubližuje dětem.

Proč by manžel žádal o rozvod? Nemá důvod - jemu tenhle stav z nějakého důvodu vyhovuje, tak proč by ho měnil? Jediná možnost, kterou máte, je, abyste požádala vy a nenechala dětem ubližovat dalších X let.

pohanka*

Na to přijde později, až když se uklidní hormony, ale to již bude pozdě. Zatím vidí jenom sebe a opravdu na děti nehledí. Poblázněný člověk se neumí vcítit do křehké duše dítěte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]