Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh v bývalé práci

Od: honzar odpovědí: 11 změna:
Zdravím vás
Pracoval jsem v bývalé práci bez jakýkoliv problému chtěl jsem skončit sel sem na nemocenskou tudiš po dobu nemocenské jsem dával výpověď po 2mesicni výpovědní lhůtě a když mi skončila nemocenská a výpovědní lhůta 23.8 do 31.10 od 1.11 jsem pracoval již v nové práci
Poté začlo mi chodit dopisy z práce předchozí ze nejsem vedeny v práci a za neomluvenou absenci mi dávají okamžitou výpověď za porušení pracovní kázně ke dni 3.11 a neakceptuji mi mou výpověď dohodou a ze mám uhradit částku 3774kc za přečerpání dovolené a nezaplacení zdravotního pojištění Přitom před nemocenskou jsem měl ještě cca 6 dni dovolené a důchodové pojištění co mi přišlo poštou stojí datum od mého nástupu 2.1. Do 7.11 jsem zmaten prosím poraďte mi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Myslím, že zmatených nás tady bude víc - jak jste vlastně ne/ukončil ten pracovní poměr? Jednou píšete o "2mesicni výpovědní lhůtě", podruhé zmiňujete "výpověď dohodou" - můžete to nějak ujasnit?

honzar
hodnocení

Jedna se o to ze měl sem problémy se zapestim
Sel jsem na nemocenskou a bylo mi řečeno doktorem ze mi doporučuje jinou práci tudíž v průběhu nemocenské jsem dal výpověď “dohodou” s 2 měsíční výpovědní lhůtou po uplynutí 2 měsíců mi zároveň i skončila nemocenská( 31.10) a od 1.11. Jsem nastupoval do nové práce Zhruba 3.11. Mi přišel dopis o okamžitému zrušení pracovního poměru Ze k dohode nedošlo a ze dostávám okamžitou výpověď za porušení kázně z důvodu je jsem od 1.11 do 7.11. nebyl vedeny v práci a chcou po mě uhradit dluh ve výši 3774kc za nezaplacené zdravotní pojištění a přečerpání dovolené ikdyz před nemocenskou jsem měl ještě 6 dni a navíc mi přišlo důchodové pojištění kde jsem vedeny od 2.1. ( datum nástupu ) do 7.11.
Ale ještě před nemocenskou jsem měl 6 dni dovolené
To je nějaky překombinovaný nesmysl. To snad měla být klasická výpověď. Nevime co jsi předložil a co ti podepsali nebo dali.

Jak píše kapkanadeje - Výpověď dohodou neexistuje!

Ale pokud jste napsal něco v tom smyslu, že "dáváte výpověď dohodou", mohl zaměstnavatel usoudit, že se skutečně chcete dohodnout - a on na to nepřistoupí. Vy jste k té výpovědi nedostal žádné vyjádření?

Mimoto v tom zase máte binec - 3. 11. že by vám přišel dopis, že jste "od 1.11 do 7.11. nebyl vedeny v práci"? To snad ne?

honzar
hodnocení

Výpověď z mě strany formou dohody nebyla uznána z důvodu toho ze sem se nedostavil osobně ji podat ...s rukou v sádre a bez vychazek a 20km od práce jsem ji zaslal poštou udělal jsem to parkrat známí taky a nebyl stim nikdy problém
Ale porad mi nejde dohlavy. To ikdyz nepotvrdi moji výpověď a daji mi výpověď v souladu odstavec 55 ... tudíž okamžitou. Proč jim musím platit Za přečerpání dovolené a úhradu zdravotního pojištění z neomluvene absence Ikdyz už jsem pracoval již jinde

Ještě jednou - buď výpověď nebo dohoda.

ZP § 49 - (1) Dohodnou-li se zaměstnavatel a zaměstnanec na rozvázání pracovního poměru, končí pracovní poměr sjednaným dnem.

ZP § 50 - (3) Zaměstnanec může dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu.

ZP § 51 - (1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby...

Zjednodušeně - s dohodou musí souhlasit obě strany, u výpovědi vám zaměstnavatel nemusí nic "potvrzovat" (snad kromě jejího převzetí, ale to se dá dokázat i jinak) a po uplynutí výpovědní lhůty prostě skončíte.

Okamžitou výpověď jste tedy pravděpodobně dostal proto, že namísto řádné výpovědi jste poslal návrh dohody, s níž zaměstnavatel nesouhlasil, tedy váš pracovní poměr nadále trval i když jste do práce nechodil. Za neomluvené absence lze dovolenou krátit, což bude zřejmě to "přečerpání" a pojistné za vás původní zaměstnavatel rovněž musel odvádět - tdy jste mu svým jednáním způsobil škodu, kterou máte nahradit.

iz*

Chyba pravděpodobně byla ve formulaci Vaší výpovědi, protože "výpověď dohodou" neexistuje. Jestli jste zaměstnavateli zaslal "výpověď dohodou", nešlo o výpověď, ale o návrh ukončení zaměstnání dohodou, k čemuž je potřebný souhlas obou stran. Bez souhlasu zaměstnavatele nedošlo k ukončení pracovního poměru.

Ani okamžité zrušení pracovního poměru podle § 55 není výpověď. Okamžité zrušení pracovního poměru, rozvázání pracovního poměru dohodou a výpověď jsou tři různé způsoby ukončení zaměstnání.

Zaměstnavatel je v právu. Dokud Vaše zaměstnání neskončilo, neměl jste nastupovat do nového.

Zaměstnavatel má nárok na vrácení náhrady mzdy za přečerpanou dovolenou i na úhradu zdravotního pojištění. Navíc je oprávněn po Vás vymáhat škodu, kterou jste mu svou neomluvenou absencí způsobil.

Doporučuji seznámit se se zákoníkem práce a příště postupovat podle něj.

"Cituji : "chcou po mě uhradit dluh ve výši 3774kc za nezaplacené zdravotní pojištění" a úptám se toto po Vás chce kdo? Zaměstnavatel či zdravotní pojištovna? přijde mne že zde zase krmíme Trolla !
iz*

Trolla ne, jenom někoho, kdo se neorientuje v zákoníku práce a dalších předpisech.

V částce 3.774 Kč je zahrnuta náhrada mzdy za přečerpanou dovoelnou + zdravotní pojištění za dobu neplaceného volna (zaměstnavatel odvedl pojistné i za dobu dovolené, na kterou tazatel neměl nárok).

hodnocení

0x

Výpověď dohodou neexistuje!

doplněno 27.12.17 18:50:

Chyba je na Vaší straně, nedohodl jste se se zaměstnavatelem na skončení pracovního poměru k určitému dni. Takže uhraďte co po Vás žádá a budete mít klid. Pro příště si na to dejte pozor. Výpověď je něco jiného, než dohoda o rozvázání prac. poměru!

hodnocení

0x
V tomto případě bych doporučil zaplatit a být rád, že nechtějí ještě víc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]