Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalatér - Nástavba nebo ne?

Od: antoninrousek odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, za půl roku dokončím SOŠ jako Instalatér, 3 letý obor, a potřeboval bych poradit.V budoucnu bych chtěl jít pracovat do zahraničí na Pracovní vízum, nebo podobné (Hlavně USA, Kanada, Velká Británie, a jen do anglicky mluvících zemí, takže Německo apod. NE)Ale abych mohl, tak potřebuji od 3-5+ let praxe jako Instalatér.Moje otázka zní:Mám si udělat Nástavbu na 2 roky s maturitou a popř. kurz na Elektrikářskou vyhlášku 50 (Na zapojování kotlů), nebo mi to bude v zahraničí k ničemu?Hlavní problém bude, že mi to vezme 2 roky z Praxe a pravděpodobně nebudu mít plnou podporu ve studiu, takže pokud mi to bude k ničemu, nerad bych tak ztrácel čas.Když bych jel do zahraničí tak bych se už nechtěl vracet a jen bych si prodlužoval smlouvu se zaměstnavatelem.Kdyby někdo měl někoho kdo pracuje v zahraničí (Hlavně USA a Kanada)a podělil by se o kontakt, rád bych se víc informoval od zkušeností, než jen z Internetových zdrojů.Hezké svátky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoststary*
hodnocení

3x

Doplním předchozího rádce, který vám už dobře, stručně a jasné odpověděl. Víte, co chcete, budete mít výuční list a kvalifikaci, platnou v ČR. Pokud budete chtít pracovat v zahraničí, je vidět, že se na to chcete připravit.

a) jazyky jistě máte i jazykové znalosti, pokud ne, bylo by velmi vhodné, abyste se místo snah od získání maturity nebo tříletého studia elektrotechniky naučil co nejlépe jak běžnou hovorovou řeč, ale i technické názvosloví a domluvu při pracovních činnostech v zemích, kde chcete pracovat.

b) Europass: pro práci v zahraničí se v ČR vydává dodatek k osvědčení o kvalifikaci, tak zvaný Europass, více na Europas.

c) technika, technologie: zřejmě pracujete pouze s materiály a zařizovacími předměty obvyklými v ČR. Bylo by pro vás přínosné mít možnost, (snad u vás v učilišti vám to také mohou ukázat) jak vypadají trubky, závity, záchody, kohouty, potrubí, instalace, zdivo, koupelny apod v zahraničí. Například trubkový závit BSP podle britské normy nebo americký NSP se o našeho metrického liší, ale v palcích měříte od prvního dne na učňáku.

d) praxe: zkuste pochytat co nejvíce z praxe, hltejte vše, co se k vám dostane, nejrůznější technologie, od spojování mědi, přes plastové potrubí, speciální tmely, atd., znalosti materiálů, vybavení koupelen, kotelen, kotlů, kohoutů, šoupat, ventilů, izolací, konzol, apod., apod.

e) zaměstnání v zahraničí: najděte si co nejvíce informací o zaměstnání v zahraničí, od pracovního povolení, přes pojištění, ubytování, placení daní, délku pobytu, atd, atd a třeba i o započítání výdělku do důchodu u nás.

f) zdraví: než odjedete za hranice, dejte si dohromady co nejlépe váš zdravotní stav, především zuby, oprava jakéhokoliv kazu za hranicemi stojí spoustu peněz, stejně jako léčení čehokoliv jiného, o čem víte a tady to neřešíte, třeba běžné alergie a exémy, problémy se žaludkem, nebo kýlou, slepákem, apod se v zahraničí platí hodně draho. Také si dejte dohromady váš očkovací průkaz, doplněný o všechny údaje, včetně pravidelného přeočkování proti tetanu, apod.

g) atd.

doplněno 26.12.17 14:28:

Doplňte si očkování a přeočkování a nechte si vystavit Mezinárodní očkov/..., (klikněte na podtržený odkaz) a samozřejmě si udělejte u nás v našich podmínkách řidičský průkaz, naučte se jezdit o osobákem i dodávkou a jestli máte možnost, tak i s náklaďákem do 3,5 tuny, s vlekem... co vy víte, kdy a kde se vám to bude hodit.

doplněno 26.12.17 15:25:

Štěstí přeje připraveným a jak píšete, připravujete se opravdu pečlivě. Držím Vám palce.

antoninrousek
hodnocení

Díky za odpověď.a) Angličtinu mám na úrovni B2/C1 a hodlám si, před odjezdem udělat i certifikát na C1.b)Europass prostuduji.c) Momentálně se učím hlavně názvy nástrojů, fitinek, systémů apod... z téhlech stránek1) plumbingsupply.com/... plumbinghelp.ca3/...) rotorooter.com/... Praxi už vykonávám půl roku u firmy ve vedlejším městě a pravděpodobně tam budu mít zajištěnou i práci, jelikož se na nic nespecializuje, tak se naučím od kanalizace, přes topení, až po kompletaci.e)Tohle si budu zjišťovat tak 1 rok před odjezdem, když se to naučím teď, tak se může leccos změnit.f) Moje fyzické a psychické zdraví je v pořádku, občas nějaká rýma, migréna, ale to už k životu patřídoplněno 26.12.17 15:15: Řidičský průkaz momentálně dělám.

mytrix*
hodnocení

0x

Pokud chcete děla instalatéra, dělejte instalatéra, maturita Vám k ničemu nepomůže, praxe se cení víc.

Navíc zrovna elektro je pro Vás obor, který je Vám k ničemu. Abyste získal potřebnou vyhlášku 50 pro samostatný výkon činnosti, musíte i tam mít praxi a těžko budete dělat oboje současně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]