Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Testy otcovství

Od: pettr odpovědí: 4 změna:
Chtel bych poradit spal jsem s jednou holcinou otehotnela a tvrdi ze je to moje. Dobre je mi 26 a nebranim se tomu ale mam pochyby jestli je to moje. Co vse mam podepsat kdyz budou po porodu delany testy otcovstvi? Abych neco nepodepsal a testy byly bezpredmetne. Dekuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

4x

Testy otcovství můžete provést ještě před narozením dítěte. Test se provádí odběrem krve matky a potencionálního otce. Z krve matky se následně separuje DNA plodu a provede se porovonání. Testovat je možné od cca 12 týdne těhotenství.

Testy si musíte zaplatit sám, na druhou stranu aspoň budete mít jasno a bez soudních tahanic.

hodnocení

1x

Podepisovat nemusíte nic. Až se děcko narodí, podáte k soudu žalobu na určení otcovství Vy nebo matka dítěte. Soud nařídí testy a dle výsledků se zařídíte. Testům se nebrańte, vyjádřete svůj souhlas. Pokud se prokáže, že nejste otcem dítěte, budete mít jasno a bude to pro Vás uzavřené. Pokud se proáže, že otcem dítěte jste, bude Vám soudem vyměřeno výživné a bude Vám určený styk s dítětem. Tedy budete mít svá práva i povinnosti.

pettr
hodnocení

Vyrustal jsem v neuplne rodine a nechci aby me dite pokud bude moje vyrustalo bez taty. Jde to udelat jeste jinak? S holcinou to zkusim dat dohromady. Kdyz se necham napsat do rodneho listu a pak podle testu nebude moje jde to zrusit tyhle formality?(prohlaseni o otcovstvi)

Za prvé - zápis do rodného listu není formalita. To je totiž platné uznání otcovství:

NOZ § 779

(1) Nedojde-li k určení otcovství podle § 776, 777 nebo 778, má se za to, že otcem je muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením matky a tohoto muže. Takto lze určit otcovství i k dítěti ještě nenarozenému, je-li již počato.

Zrušit jde pouze dovoláním se neplatnosti za těchto podmínek:

§ 782

Na prohlášení otcovství jako zvláštní projev vůle se použijí obecná ustanovení o právním jednání, není-li stanoveno jinak. Neplatnosti se však lze dovolat jen ve lhůtě pro popření otcovství.

§ 790

(1) Muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, může otcovství k dítěti popřít, jen je-li vyloučeno, že by mohl být otcem dítěte. Může tak učinit do šesti měsíců ode dne, kdy bylo takto otcovství určeno; dojde-li k určení otcovství před narozením dítěte, neskončí lhůta dříve než šest měsíců po jeho narození.

což znamená, že případným testům se stejně nevyhnete, ale všem zúčastněným přinejmenším zkomplikujete život zbytečným úředním jednáním.

Navrhla bych vyčkat, co nejdříve po porodu nechat provést příslušné testy a teprve podle jejich výsledku ne/učinit souhlasné prohlášení rodičů na matrice. Rozhodnout se ale musíte sám.

Ještě bych (mimo téma) doporučila, abyste si průběžně pořizoval seznam výdajů souvisejících s těhotenstvím a porodem partnerky a potřebami pro dítě (doklady, účtenky a pod.), protože v případě, že byste byl z otcovství vyloučen, mohl byste je případně požadovat po pravém otci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]