Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna trvalého bydliště

Od: sofrik* odpovědí: 14 změna:

Zdravím,moji 2 synové pracují v Anglii a zanechali tady nějaké dluhy,proto jsem jim zrušil trvalý pobyt na naší adrese,nově jsou hlášeni na zdejším ob.úřadu,chci se zeptat jak je to s vydáním nového občanského průkazu který si ale nemohou vyřídit když jsou v cizině a přitom jsou povinni to udělat při změně trvalého bydliště,jak se tedy postupuje v takové situaci?Děkuji za odpovědi

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Budou muset přijet - při změně údajů je nutno předložit dosavadní OP a při převzetí nového je vyžadována osobní přítomnost žadatele (převzetí na základě plné moci není možné).

pohanka*
hodnocení

1x

Nebylo by jednodušší ty dluhy zaplatit, než takovéhle obstrukce?

Platit za sebe dluhy je také povinnost, zrovna tak jako výměna OP, potom nevěřme nejen úřadům, ale i některým občanům.

Pohanka - "Nebylo by jednodušší ty dluhy zaplatit, než takovéhle obstrukce?"

A vy víte, kolik dluží? Jednodušší by to určitě bylo, kdyby byl dluh pár (desítek) tisíc, ale taky to může být pár (desítek) miliónů. Pro většinu lidí splatit takový dluh zrovna moc jednoduché není, pro Vás možná ano.

pohanka*

Ještě jednodušší je milionové dluhy nenasekat, případně je řešit oddlužněním, nebo jak se tomu říká. Odejít za hranice ano, vydělávat peníze, posílat na účty a dluhy splácet. To, že majitel nemovitosti přihlásil syny na OÚ značí, že se bojí exekutorů, tedy hoši /nebo jeden z nich nesplácí.

Kdyby se moje děti dostaly do nezaviněných dluhů, jako že ve skutečnosti ne, tak já budu nápomocna ty dluhy platit, třeba bych i prodala svoje bydlení a šla do podnájmu, a též na nějakou brigádu. Takže ano, nějaků rozumný dluh by se dal poplatit, ale Vámi uváděný - pár desítek miliónů mi řekněte, jak se k takovému šílenému dluhu může obyčejný člověk dopracovat?

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 20. 12. 2017 15:55:54
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu.
Jak toto souvisí s dotazem?

pohanka - To, že majitel nemovitosti přihlásil syny na OÚ značí, že se bojí exekutorů
Divila bych se, že byste (přinejmenším ze zdejších diskuzí) nevěděla, kam všude může exekutor vstoupit.

Ps - co jsou to "nezaviněné dluhy"?

Dostat se do dluhů jde hrozně snadno. Stačí se blbě oženit.

pletiplot - Pak je ovšem nemůžete vydávat za nezaviněné :-D

radim3*
hodnocení

0x

Ano,budou muset přijet a vyřídit si nové OP,ale musí přijet do určité doby od změny trvalého bydliště,jinak může být problém s uřadami.

Díky za připomenutí. To jsem nedopsala - lhůta je 15 dní od nahlášení změny a samozřejmě je nutné oznámit ji následně i dalším institucím - živnostenský úřad, pojišťovna, ČSSZ (lze se na ŽÚ dohodnout, že těm dvěma dalším ji oznámí sám), odbor dopravy - řidičský průkaz, banka, lékař... a nějaké termíny jsou tam taky, cca 5 - 8 dnů.

Možná by se kratší prodlení dalo uhrát na pobyt v cizině - ale čerta věřte úřadům.

radim3*

Přesně tak,a když přijedou na týden,tak vše stihnou,myslím ,že OP i řdičák lze za příplatek dostat i expresně - řádově 2 až 3 dny.

dluhy

Při změně tr. bydliště mi odmítli udělat nový ŘP. A to z důvodu, že pokud bydlím pořád ve stejné obci/městě, tak řidičák platí až do konce jeho platnosti.

Platí - ale změnu pobytu je nutno nahlásit už kvůli případnému doručování.

hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @ladinpraha z důvodu porušení pravidel poradny. ]

hodnocení

0x

Oni trvalé nezměnili, ale bylo jim zrušeno. Adresa úřadu je jen tzv. náhradní údaj.

Další (a možná lepší) řešení je trvalý pobyt na území ČR ukončit. Znamená to, že odevzdají občanský průkaz úplně, ale neztrácejí české občanství. To mohou udělat i na zastupitelském úřadě v Anglii (nebo kdekoliv jinde).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]