Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osoba bez zdanitelných příjmu, daň. přiznání?

Od: honf odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
vypomáhám, celkem do 300hod. za rok, nepřesáhnu 15.000,-kč za 1 rok.
Platím si sám 1.485,-Kč jako osoba bez zdanitelných příjmu. Musím podávat daňové přiznání? Žádné jiné výdělky nemám.
Děkuji za odpověď.
Pěkný Vánoční svátky :)
doplněno 19.12.17 17:04: Děkuji za info. Musím si platit větší zdravotní? Sociální se musí platit?
doplněno 19.12.17 18:31: Mám dohodu o provedení práce

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Pokud Vaše příjmy nepřekročí 15.000 Kč, nejste povinen podávat daňové přiznání. Zdravotní pojištění budete dál hradit ve výši stanovené pro OBZP (od 1. ledna 2018 bude vyšší).

Sociální pojištění je povinné pouze pro OSVČ a zaměstnance. Tam nic nedlužíte, jenom se Vám nepojištěná doba nijak nezapočte.

hodnocení

0x

Daňové přiznání samozřejmě podat musíte, i když daň neplatíte. Jak byste jinak dokázal, že žádné zdanitelné příjmy nemáte?

dane
hodnocení

0x

Daňové přiznání nemusíte podávat, ale náš FÚ vyžaduje "Cestné prohlášení" o tom, že nemáte žádné příjmy ke zdanění. Bylo by dobré toto prohlášení odevzdat do konce března dobrovolně a nečekat, až vás FÚ vyzve.

iz*

Mám dojem, že toto by se nemělo týkat nepodnikajících fyzických osob, ale jenom podnikatelů.

hodnocení

0x

Dobrý den, OBZP jsem tak tři měsíce byl, ale povím Vám na rovinu, toto není východisko, pouze tak dočasně. vězte, že tato doba není započítávána do výpočtu měsíců do důchodu (jelikož v té době jste neodváděl sociální pojištění), OBZP je tak na krátkou dobu, kdy se třeba neví nebo co. To daňové přiznání raději podej, příští rok můžeš být také podnikatel, co dnes vědět můžeš.

mta
hodnocení

0x

Dovolím si tento starší dotaz trošku konkretizovat, protože ani z uvedených odpovědí nejsem úplně moudrý. V loňském roce jsem jeden měsíc pracoval na Dohodu o provedení práce a vydělal si 9.000,-Kč. Zaměstnavatel tedy za mě neodváděl zdravotní ani sociální pojištění. Zdravotní jsem si tedy zaplatil sám jako OBZP, ale teď vyplňuji daňové přiznání a vůbec netuším zda a kam tuto částku uvést.

Děkuji

dane

Byl-li příjem zdaněn srážkovou daní, tak se příjem nikde neuvádí.

mta

Příjem nebyl nijak zdaněn, zaměstnavatel tuto povinnost při výdělku do 12200,-Kč nemá. Takže jsem si zdravotní pojištění platil sám jako OBZP. Sociální jsem si neplatil, tady čekám na roční zúčtování, zaúčtuje se mi to nejspíš do přeplatku za ostatní měsíce.

Možná jsem se ve svém dotazu nepřesně vyjádřil. Já marně pátrám, zda a kam do daňového přiznání uvést částku 1647,-Kč, kterou jsem platil zdravotní pojišťovně. Ostatní je mi jasné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]