Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je dovolená v Česku drahá?

Od: lada1® odpovědí: 17 změna:

Když porovnávám dovolenou v česku a třeba v itálii u moře tak mi přijde,že je česko drahé!Zaplatíme sice polopenzi a ubytování a dál vám řeknou běžte se podívat na blízký hrad a zámek a jestli vám bude pršet tak si vemte deštník,za to my nemůžeme.Ano ubytovatel krásné počasí nezajistí,ale jak nalákat lidi aby přijeli do českého penzionu,kde se po snídani budou jen procházet?Jedině si hledat ubytování v blízkosti aquaparku,ale to je další vstupné. káva zmrzlina parkovné Napište a poraďte-co vy a dovolená,uvítám i tip,mimo karlovar.kraj to je od nás 460 km,i když je tam jistě krásně a závidíme vám lázně/ty jsou pro nás drahé i ve slevě./počítejte dvě dospělé osoby bez dětí/i vnoučata jsou ještě malá aby s námi jeli/

doplněno 19.12.17 14:05:

Za odpovědi děkuje LADISLAV

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Za srovnatelné služby je dnes už celkem jedno, zda se jedná o dovolenou zde v ČR nebo v Itálii, Chorvatsku, Slovinsku, Polsku atd. Na zahraniční dovolené je ale nezanedbatelnou položkou doprava..Jinak nějak nerozumím tomu "jak nalákat lidi aby přijeli do českého penzionu,kde se po snídani budou jen procházet?"Já si na dovolené v ČR i v zahraničí dělám program sám (tedy s rodinou)..a nikoho dalšího k tomu nepotřebuji..ČR má naopak na relativně velmi malém prostoru neskutečně mnoho památek, krásné přírody atd.

hodnocení

3x

"Zaplatíme sice polopenzi a ubytování a dál vám řeknou běžte se podívat na blízký hrad..."

Dělám to opačně. Na Internetu, či jinde si najdu zajímavou oblast (ať už přírodní, či kulturní) a teprve pak si v této oblasti najdu vhodné ubytování, většinou v malém penzionu. Cena nebývá nijak závratná, rozhodně je to levnější, než v té Itálii. Dopravuju se vlastním autem, ale lze i veřejnou dopravou (i když s jistým omezením). Místa, která hodlám navštívit si naplánuju ještě doma, nejsem závislý na tom, kam mě kdo pošle (letos v září jsme ovšem byli v penzionu, jehož majitelka nám doporučila neskutečně krásná místa mimo hlavní cesty, kam by nás ani nenapadlo zajít). Stravování řeším podle okolností a možností. Pokud je to možné, tak večeře v penzionu, nebo někde poblíž. Snídaně si děláme většinou sami, hospod na oběd se vždycky cestou pár najde, případně si někde koupíme třeba housku (na dovolenou se nejezdím najíst a těch pár dní to člověk v pohodě vydrží). Protože vím kam, proč a do čeho jdu, málokdy bývám zklanán.

K moři sice taky občas jezdíme, ale po pár dnech ležení ve vedru na přeplněné pláži toho mívám plné zuby a těším se domů. A pokud v té cizině chci vidět něco víc, vzhledem k omezaným jazykovým schopnostem se musím svěřit do péče nějakého průvodce, který mi přesně naplánuje kdy a kde co uvidím, kdy a kde musím být. Vyjde to rozhodně dráž a určitě se nedostanu na tak nádherná místa, jako třeba v Beskydech, nebo na Šumavě.

Ad magdon - vzhledem k omezaným jazykovým schopnostem se musím svěřit do péče nějakého průvodce, který mi přesně naplánuje
Nejste-li omezen jinak, než jazykově ;), stačí pár základních praktických slovíček a "Konverzace" v kapesním vydání - všechno ostatní se dá najít, naplánovat a vytisknout. Mapami počínaje, jízdními řády konče (i když ty si tedy pravidelně ověřuji na recepci nebo zastávce).

hodnocení

2x

Vyjmenovala jste negativa v Česku. V té Itálii dostanete více? Co tam budete dělat kromě "ležinku" na pláži? Zajistí vám tam nějaký další program? Pro zajímavost: Ta káva, zmrzlina a parkovné vás v Itálii přijde nejméně na trojnásobek českých cen.

Už léta plánujeme dovolené v tuzemsku i v zahraničí. A jelikož si vše zajišťujeme přes internet sami, plánujeme si i doprovodný program a na nikoho se nespoléháme. A mohu vám říci, že jsme se ještě nezklamali a naše dovolené nikdy nejsou nudné a nenaplněné.

Co kdybyste to zkusila podobně?

hodnocení

1x

Je dovolená v Česku drahá?

Ne není, ale jak pro koho. Ten kdo je na chalupě, je každá dovolené drahá, kdo cestuje po ČR 2x ročně, je pro něj dovolené levná.

doplněno 19.12.17 14:21:

Já to mám jak pan Cakl, nebo Satam.

2-3x do roka plánuji po ČR dovolenou. Stále složitější, páč hodně jsem již pojezdil.

hodnocení

Co my bychom dali za chaloupku kde 14 dní relaxovat,posekat trávu naštípat dřevo,zajít na houby.Když se podívám na pronájem chat a chalup tak je to jen pro veliké rodiny nebo dvě rodiny a takové známé nemáme.Jen mezi námi chceme i trochu klidu.

Pro dvě osoby pronájem od necelých pěti tisíc na týden - a to jsem zkusila jen první odkaz

chaty-chalupy-dds.cz/...

dovolena
hodnocení

1x

Plňte si své sny a nic neodkládejte, jen plánujete a to je na nic.

poradte.cz/...

poradte.cz/...

Dovolená u nás se mi nezdá drahá, nechcete-li používat auto, všude se dostanete pohodlnými vlaky. Jen si napřed uvědomte, co od dovolené očekáváte. Jedete na dovolenou k vůli poznání památek, z důvody poznat jinou krajinu a nebo chcete ležet na pláži atd. Neumíte-li si program vytořit sám, vyberte si poznávací zájezdy od CK (také se budete jen procházet a koukat).

My jezdíme vlakem do slovenských termálů. Na Slovensku důchodci jezdí zadarmo. Vyhledáme na slevových portálech, mrkneme na počasí v daném místě, zakoupíme poukaz a třeba příští den jedeme. Uvádím příklad

slevoking.cz/...

4 dny pro dvě osoby s polopenzí se vám zdá drahá dovolená? Celodenní vstupné do termálů za 150,- Kč, to je také moc?

doplněno 19.12.17 14:38:

Náhodně vybrané ubytování uprostřed lesů za 250,- Kč/ noc. To je také drahé

levneubytovani.net/...

au1
hodnocení

1x
dobrej konzum. Tak do te Italie jezdete, pokud se vam tam libi, a prijde vas to levneji. Ja letos na posledni chvili vzal chatu v Beskydech, stalo to 10 fiku na tyden slevneny z 15ti protoze last minute, chalupa pro 12 lidi u Roznova, priroda vsude kolem, moznosti turistiky ze jsme ani nestihli vyuzit. Krb, ohniste, gril, velka zahrada. O 10km dal byla chata pro 6 lidi za polovic. No, ale jestli vas bavi trmacet se nekolik hodin autem do Bibione a tam si vyvalit sunky na plazi za stejny penize, kazdyho vec.

jira9
hodnocení

1x

Dovolenou si plánuju sám. Čechy i zahraničí, spíše hory. Na internetu najdu ubytování. Dopravu mám vlastní autem, po ceště se různě zastavíme. Většinou vyberu nějaký apartmán bez jídla - je to levnější a nejsme časově závislí na jídle, ale na tom se dá kolikrát taky dohodnout. Nasnídáme se jak potřebujeme (čaj si uvaříme, pečivo namažeme a obložíme). Přes den nějaký výlet - autem i místní dopravou, pěšky, na nějaký hrad, do přírody, na kopce, zajímavá místní muzea, jeskyně, projíždka lodí, technické památky, koupání venku nebo i akvapark či lázně poblíž atd. Přes den se někde najíme nebo do přírody máme svačinu sebou. A večeře buď někde v restauraci nebo uvaříme sami něco jednoduššího nebo ugrilujeme a podobně. Apartmány bereme často v soukromí, stojí málo, ochotný domácí obyvatelé, často se jedná o nově postavené budovy,bývá k dispozici část zahrady , gril, houpačka, menší dětské hřiště, trampolína, na internetu si o nich najdu dost info a fotky a případně recenze.

V zahraničí tento způsob dovolené vychází o něco dráž, na Slovensku přibližně stejně.

Jasně že katalogový zájezdy cestovek kde mají vyjednané ceny tak budou levnější. A většina lidí jezdí k moři, tak to tam vyjde taky levněji s cestovkou než sami.

Program dle nálady a počasí. Nemám rád takový ty organizovaný zájezdy. Teď jedeme tam a tam. Dojdeme tam a pak pujdem nazpátek. Pak se mi tam třeba něco zalíbí, šel bych ještě někam dál, ale na to už není čas. Pak nakonec stejně čekáme na zbytek. U moře se mi válení taky nelíbí. Třeba pár dní z dovolené ano, ale pak už to chce někam vyrazit.

hodnocení

1x
Je poměrně drahá, protože poptávka převyšuje nabídku (samozřejmě, že jsou výjimky). Nárůst obsazenosti za poslední roky je extrémní, často je v sezóně problém se chytit i v zapadlém kempu. Prostě čím dál víc lidí chce dovolenou strávit v ČR a chce na ní strávit více dní. Ale kapacity jsou stále cca stejné. V místě "atrakcí" už je to často takový cirkus, že stejně není o co stát.
doplněno 19.12.17 20:35: Květen, červen jsme jezdívali, dokud nebyla děcka školou povinná a bývalo to super. Teď snad až v důchodu..
doplněno 19.12.17 20:43: Teď to občas řešíme Baltem začátkem prázdnin, což je tam mimo sezónu, i tam teď ale lidí hodně přibylo. Ceny jsou tam nízké a moře máme jenom pro sebe :), protože v takové zimě a větru tam do něj nikdo neleze, jen my (a jeden vytrvalostní plavec v neoprénu), protože je nám vzácné. Ale pláže jsou plné, oblečení tam pobíhají a hrají si, nebo se choulí za těmi svými větrnýmy zástěnami a koukají na ty blázny ve vodě. :)
jira9

Ano, tam kde se dá lehce dojít pěšky nebo kde je parkoviště přímo u "atrakce" tak bývá dost narváno.

Takže poslední dobou jezdím radši koncem června.

necestovatelka
hodnocení

0x

No tak mně přijde, že to je drahé v ČR i v zahraničí, a proto nikam nejezdím. Jedině na otočku bez nocování. Dívala jsem se na různá ubytování i přes do nebe vynášené stránky booking.com a třeba v Liberci, kde jsem měla v úmyslu se podívat, se pohybují ceny ubytování od 1.000,- Kč na noc za osobu (což je opravdu to nejlevnější ubytování), takže na tři noci už by to byly 3 tisíce na osobu, plus ještě cesta z Moravy, plus nějaké jídlo v restauraci, plus další náklady...

To jako fakt ne. Divím se, že je tolik lidí ochotných za to ty prachy dát.

jira9

tak se vykašli na slavný booking a použij třeba ceskehory.cz

v čechách apartmán 300-350 Kč (jak kde, hlavně hory v zimě jsou dražší), já se většinou ubytuji někde na vesnici, ne přímo ve velkém městě a zbytek dojedu autem

ceskehory.cz/...

dovolena

necestovatelka - jen cestujte a to i do Liberce. Zde máte odkaz na ubytování za 200,- Kč na noc přímo v Liberci. To byste ty prachy za nocleh mohla dát, ne?:-D

hodnocení

0x
Kazde ma sve plus a minus. Aneb lezet na plazi 14 dni? Ne nemusite i v zahranici se da jezdit na vylety a na ruzne pamatky.
Me v CR laka to , ze se v poho domluvim , neresim cestovani evropy v jedne velke kolone do chorvatska. Neresim cestovani v desitkach hodin. Po CR to mam hned a je tu velmi dost krasnych mist po cele CR od hor po prirodni pamatky. To same na slovensku oblast tater a oblast jih slovenska a termalni aquaparky. V chorvatsku ci italii , kdyz vam prsi tak taktez se vam spatne opaluje :)
A jinak pres jaro a leto jsou penziony plne k prasknuti. Posledni dobou , je velky narust turistiky a cyklistiky v CR.
sebod*

h0nz. Jsem ráda, že jsi zmínil to, že se u moře nemusí jenom ležet. My jezdíme mimo sezonu - kvůli počasí. Milujeme moře a koupání v něm. Ale strašně rádi se podíváme i na památky té které země. A že toho všude je strašně moc. Takže den dva koupání a jedeme dál. Cestou si prohlídneme všechno, co nás upoutá.Když se nám místo líbí, zůstaneme. Když ne, jedeme dál. Je pravda, že je to trošku náročnější, protože ráno ještě vůbec netušíme, kde budeme večer spát. S jídlem to je také všelijaké - restaurace, nebo třeba jenom "polívka z pytlíku" *smich*. Když si odmyslím výdaje na cestu z ČR k moři, tak nás taková dovolená výjde stejně draho jako v Česku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]