Nejste přihlášen/a.
Říká se co Čech to muzikant, tak třeba bude nějaký ochotný i tady. Koupil jsem přítelkyni z druhé ruky keyboard Yamaha Piaggio, chce si po letech zopakovat hru na klavír, většinou vážnou hudbu, nic jiného na to asi hrát nebude. Má 76 kláves, ale všiml jsem si, že většina keyboardů má jen 61 kláves. Dočetl jsem se, že 61 klávesové nástroje zahrají 5 oktáv, 76 klávesové 6 oktáv. Lze na tyto keyboardy hrát podle původních not na klavír, který má 88 kláves a ještě vyšší oktávový rozsah? Vůbec netuším, jestli ten nižší oktávový rozsah bude problém. Pokud třeba skladba v notové osnově pro klavír bude vyžadovat hru na klávesy, které keyboard nemá, co pak? Tipnul bych si, že se prostě noty přepíšou tak, aby se mohly pro hru použít jiné klávesy hrající zvukově nejbližší tóny.
A ještě dotaz, kde lze sehnat noty pro hraní na keyboardy? Je nějaký web s tímto zaměřením?
Juliane, je Vaše přítelkyně schopná a ochotná hrát klasiku na keyboardu? Já klasickou hudbu na klavír hrála a neexistuje keyboard, na který bych mohla zahrát to, co zvládnu na klavíru. Nemluvím o kvalitě, já to fakt nezahraju. I s většinou pianin mám problém, protože jsem hrála na velmi kvalitní křídlo. Ale zvyknu si, nakonec... Ale keyboard, to radši nebudu hrát vůbec. Můj sen je koupit si elektrické piano, ovšem nějaké v cenové relaci jako nové auto. Rozsah je jednou z věcí, která člověk trochu omezuje, ale dobrý klavírista si s tím poradí. (Já dobrá nejsem ) Ale jsou tam další věci - mně třeba dělá problém šířka kláves, klouzání prstů po hladkém povrchu a mechanika je moc lehká. Prostě když se do toho nemůžu opřít, tak nezahraju
No, chci tím říct, abyste jí nekoupil něco, co nevyužije. Ale jestli to ví a chce keyboard a tudíž jí nebude omezovat nic z toho, co by omezovalo mě, tak ať si hru užije
Tak pak dejte vědět zvl. pokud se jí bude kousek líbit a bude ráda hrát
Jo a k tomu, že 5 oktáv stačí. Na tom nezahraju ani Narodil se Kristus Pán. Měli jsme doma 6oktávový keyboard, takže to není nadsázka.
Děkuji za odpověď. Keyboard je koupený, takže nezbývá než to vyzkoušet, takto jsme dohodnuti. Nestál jako nové auto, ale není to ani úplný šunt za tři tisíce. Přítelkyně byla za mlada dobrá, bohužel se jí to v životě semlelo tak, že musela přestat. Teď by to chtěla už jako zralá žena (po cca 30 letech) zkusit znovu, ovšem pouze jako zábavu pro volný čas, žádné profi hraní. Ostatně ani nevíme, jestli ji to chytne, čili kupovat za této situace nástroj za desítky tisíc by nebylo rozumné.
Yamaha Piaggio je ale přece motorka, ne? Kejbordy Yamaha mají s motorkami Yamaha společné pouze jméno a to ještě úplnou náhodou.
Já bych vás spíš upozornil, že kejbord je hodně slabá nahrážka klavíru, která vaši přítelkyni rychle přestane bavit.
Na kejbordy se hraje trochu jinak. Říká se jim samohrajky, protože víceméně hrají samy a vy je jen ovládáte. Zvolíte nějaký přednastavený doprovod, třeba rock and roll, který řídíte jedním prstem levé ruky. Pro pravou ruku si nastavíte nějaký zvuk, třeba saxofon a můžete to valit a všechny okolo ohromovat.
Stačí trochu cviku a kejbord zvučí jako celá kapela. Na počtu kláves až tak moc nesejde a nějaké zvláštní noty nepotřebujete. Stačí zpěvník s kytarovými akordy.
Děkuji za odpověď. No jo, zkomolil jsem to je to Yamaha Piaggero. Na keyboardy se pokud vím hraje úplně stejně jako na piano (pokud máte zapnutou funkci piano), pouze klávesy mají trochu jinou hmatovou odezvu na stlačení, ale s tím počítáme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.