Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepodane dan. priznani za rok 2008? co ted?

Od: aleksandr odpovědí: 19 změna:

DObry den,

dnes mi prisel dopis z financniho uradu, ze jsem mel v roce 2008 prijem na portalu Aukro 62 000 Kc a nepodal danove proznani. a mam tek ucinit do 15 dni.

Chtel bych se zeptat co mam ted delat, resp jak to vyplnit, protoze jsem to nikdy nevidel.

Jediny udaj o castce z ktere to zpalatit a ktery mam je ten z toho dopisu od financaku. Na aukru jsem prodaval veci, ktere jsem mel ve vlastnicti.

Tedy presne je to obleceni, ktere jsem objednal v USA, nektere si nechala pritelkyne a zbytku sem se chtel tedy zbavit. Bylo toho za ten rok ale celkem dost... no snad 100 kousku nejakych druhu hader, pritelkyne si vzdy neco nechala z bytek se prodal...

Tak ted mam z toho blbej pocit, aby mi jeste nedali nejakou pokudu za nelegani podnikani...

Jiny prijem nez z toho aukra jsem nemel, jsem student a fakt mne nenapadlo podavat nejake priznani kvuli prodeji veci co mi patrili...Hlavne mne ani nenapadlo, ze je to takova suma, vubec jsem to nesledoval, vsechny doklady, treba ty objednavky, i nejake clo co jsem platil jsem vyhozoval, takze fakt nemam nic, nez tu sumu, co mi poslal v tom dopise...

Jaka je nejhorsi varianta? ze zaplatim 15procent z tech 62 000 + asi neco jako penale?

dekuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

Ahojky. Neboj, to je v pohodě. Dojdi na FÚ, vezmi si tiskopis na daň z příjmu a dojdi za nějakou účetní. Někdy se najde i dobrá duše na FÚ (třeba u nás pracuje pár rozumných lidí), kteří Ti s vyplněním poradí. Nebudeš platit žádnou pokutu ani penale, protože Ti vyjde nulová daň z přijmu. Penale se opravdu počítá z částky, kterou bys byl povinen platit (v Tvém případě nula). Jo, a ten kdo Ti bude dělat účetnictví by si za to od Tebe neměl vzít víc jak 2.000 Kč za zpracování. To jen aby někdo po Tobě nechtěl třeba 5.000,-Kč. I na to si dej pozor. Škoda každý kačky.

P.S.: Nakonec to Tvoje "účetnictví" je natolik jednoduchý, že není problém vyjet si tiskopis v počítači a vyplnit. Jestli budeš potřebovat poradit, tak se ozvi.

montgomery*
hodnocení

1x

aukro.cz/...

aukro.cz/...

aukro.cz/...

Předpokládam, že by v dopise z FU měla být nejdříve výzva k podaní vysvětlení, ale vzhledem k povaze a původu zboží nejspíš nějaké vysvětlovaní nemá moc smysl.

Aukro vám na požádání musí poslat seznam položek, které jste v daném roce prodal. S tímto pak za daňovým poradcem. Pokud bude FU stačit zdanění těchto příjmu + penále, můžete si výskat. Neoprávněné podnikání je trestný čin.

dusatka*

Také se přikláním k návštěve daň. poradce, může Vám ušetřit peníze. Postih za neoprávněné podnikání Vám také hrozí (pokuta), tam byste navíc musel dolepit pojištění, což bývá i horší než daně. Takže je potřeba držet se toho, že jste to zboží kupoval pro sebe, nikoliv pro další prodej a když vás to omrzelo, tak jste ho prodal na aukru. Pak nejde o podnikání a nebudete zdaňovat v §7, ale v §10. Můžete uplatnit pouze prokazatelně vynaložené náklady a samozřejmě i slevu na dani. Postih za pozdní podání je myslím 10% zvýšení vyměřené daně, a samozřejmě úroky z prodlení. Z čísel, co píšete, byste opravdu nemusel mít moc strach, ale toho neoprávněného podnikání bych se bála, a proto by bylo lepší poradit se s daň. por., jak toto obhájit.

ferda1954*
hodnocení

0x

Najděte si účetní a ona vám to poví . Nebude to žádná katastrofa náklady asi půjdou paušálem , něco odečtete na sebe a ke zdanění toho moc nebude.Hlavně se nesnažte nad tím zvítězit sám.

pt®
hodnocení

0x

Dojděte si na FÚ a vyžádejte si příslušný formulář k daňovému přiznání. Nechejte si zavolat vedoucí, toho oddělení, které přísluší kontrola a převzetí Vašeho daň. přiznání a ona Vám poradí, co potřebujete mít za další doklady. A jinak si najděte účetní, třeba u vás v práci ať Vám d. př. vyplní. To odnesete na FÚ a tam v pokladně zaplatíte daň. PT /stařenka/

aleksandr
hodnocení

ted jsem nasel v pokynech pro danove priznani, ze pro vsechny plati sleva na dani 24800 KC, takze ja z 62000 zaplatim 10000 ale s tou slevou vlasten nebudu platit nic...
teda krome asi mastneho penale za nepodani priznani

pt®

V každém případě si zajděte na FÚ. Podle mne budete muset vyplnit Formulář, i když, jak píšete asi nic platit nebudete /až na to penále, ale kdoví/. PT /stařenka/

mamcazmoravy*

Určitě se zkuste domluvit osobně na FÚ, vstřícnost a ochota z Vaší strany by mohla být plusem. S tím penále si taky nejsem jistá, ale tuším to bývají procenta z dlužné částky. A pokud nedlužíte nic, nemají na co nabalit procenta, snad jedině nějaká minimální symbolická sazba. Držím pěsti, ať to není nic strašného. Když tak potom napište, jak to dopadlo ;)

alf*

Nedohledal jsme možnost a tedy ani výši paušálních výdajů pro studenta resp. ne OSVČ, to bude muset poradit někdo hodný(á) na FÚ nebo účetní. A podle toho mi vyšla daň ve výši od 1257 do 4977 Kč. Ovšem možná je i ta varianta nulová, vše závisí na tom, zda i nepodnikatelé mohou odečíst nějaký paušál v případě neporokázání nákladů.

montgomery*

Nepodnikatel nemůže uplatnit paušal.

alf*

no také si myslím protože fakt jsem to nikde nenašel, ale dnešní zákony, kdo se má vyznat.

antynka*
hodnocení

0x

S tou slevou bych to neviděla tak pozitivně - pokud jste byl v roce 2008 zaměstnaný, tak jste měl podat daňové příznání za závislou činnost (zaměstnání) + z prodeje na aukru - jinými slovy řečeno - v případě zaměstnání jste už slevu uplatnil, takže podruhé už nemůžete - sleva se počítá na celkový základ daně a o to míň jste pravděpodboně na daní již uplatnil.

zuzee*

Pozor! Jiný příjem prý neměl - jen z toho aukra, je studentem.

Přesně tak, sleva se uplatňuje, tj. odečítá, ze základu daně, a ne z vypočítané daně. Nějakou daň budete muset zaplatit. I když jste studentem, tak bych se raději zeptal na zdrav. pojišťovně a Správě soc. zabezpečení, jak je to s podáním přehledu příjmu z podnikání. Ta částka IMHO není až tak zanedbatelná, abyste se vešel do limitu, který si můžete jako student přivydělat. Zkuste se zeptat účetní nebo na FÚ, jak vám už předtím pár lidí poradilo.

aleksandr
hodnocení

tak jsme podal danove priznani, jak po mne chteli v tom dopise, napsal jsem tam castku co byla v tom dopise a vyplnil ten zbytek. Hodil jsem to do prilohy 2, a dal to jajko rpodej veci pres Aukro. Poradila mi ucetni.

Zadnou dan neplatim (vysla mi nula). Uz je to na FU, a ted, dej se vule Bozi;)

ctenar*

Hlavně nechápu, proč jsi tam hodil přesnou částku, co byla v dopise, to byla suma z Aukra, ale BEZ POŠTOVNÉHO! Předpokládám, žes hadry zasílal poštou, takže relevantní jsou částky na tvém ÚČTU! I s poštovným! Stačí, aby ti kontrolou projeli bankovní účty, a najdou tyto nesrovnalosti! Takže být tebou, dám si to řádně do pořádku!

fdfdfdfdfd
hodnocení

0x

Výdělek máš cca 62000 Kč, a nikde jsi nepracoval tak máš nárok na slevu na dani 24800 Kč takže nebudeš platit na dani ani korunu. Nicméně zajdi raději za učetní ...

marcus33cz
hodnocení

0x

Musis je nejak presvedcit, ze se jednalo o prodej tveho majetku. V zadnem pripade se nesmi jednat o "nakup za ucelem dalsiho prodeje", protoze k tomu nejenze musis podavat priznani ale musis mit i zivnostak a vest si ucetnictvi!

Pokud se ti to nepovede, myslim, ze budes platit 19 % dan a penale. A pokud uz to nastane, hlavne bys mel mit doklady o nakupu tech hadru.

repak*
hodnocení

0x

Můj názor: buď jde o prodej osobních movitých věcí a ten je dle §4 odst. 1 písm. c) od daně z příjmu osvobozen nebo o nepovolené podnikání se všemi důsledky (pokuta ŽÚ, daně, pojištění, ... ). Podnikání = soustavná činnost za účelem dosažení zisku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]