Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

SVJ a dešťové svody

Od: klarina odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím Vás, řeším poškozené dešťové svody z domu SVJ. Myslím tím svody, které jsou v zemi městského pozemku. Tyto jsou poškozené, neprůchodné a voda z okapových rour domu se kumuluje u základů domu a prosakuje do sklepů. Okapy máme v pořádku, koleno, které je napojeno na poškezené odtoky, je také v pořádku. Zajímalo by mě, čí je ten poškozený kanál. K opravě se nezná město ani VAK. Je vlastnictví a péče o kanály vedoucí z domovních okapů bytových domů ve vlastníctví SVJ nějak řešeno zákonem nebo SVJ musí opravu zaplatit ze svého? Případně mě nasměrujte na nějaký zákon. Moc děkuji za případné odpovědi. Klára

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Část potrubí mezi vyústěním vnitřní kanalizace a stokovou sítí se nazývá kanalizační přípojka. Otázku vlastnictví této přípojky řeší zák. č. 274/2001 Sb. (zákon o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu) v § 3, odst. 3, 6 a 7. Vlastníkem vodovodní přípojky nebo kanalizační přípojky je vlastník pozemku nebo stavby připojené na vodovod nebo kanalizaci, neprokáže-li se opak. Vodovodní přípojku a kanalizační přípojku pořizuje na své náklady odběratel, není-li dohodnuto jinak; vlastníkem přípojky je osoba, která na své náklady přípojku pořídila. (§ 3 odst. 3 a 6 ZVK) Opravy a údržbu vodovodních a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství, zajišťuje provozovatel ze svých provozních nákladů. (§ 3 odst. 7 ZVK)

klarina
hodnocení

Děkuji. Tak tahle odpověď se mi líbí. Ještě pročtu Vámi zmiňované zákony a budu jednat. Klára

hodnocení

0x

Svody až do místa připojení do dešťové kanalizace jsou vaše. Takže vyčištění a oprava je na vás.

doplněno 11.12.17 13:34:

Zákon č. 247/2001Sb., §3, odst.3.

klarina
hodnocení

Děkuji. To je názor nebo zákonem daná věc? Kdybyste mě třeba odkázal na nějaké rozhodnutí, zákon, nařízení, abych měla pro členy SVJ pádnou odpověď.

Na základě našich zkušeností upozorňujeme vlastníky domů připojených k dešťové kanalizaci, že stavební zákon 183/2006 Sb. ukládá vlastníku stavby povinnost, udržovat ji po celou dobu existence. To znamená – udržovat její dobrý stavební stav tak, aby nedocházelo ke znehodnocení stavby, aby se co nejvíce prodloužila její uživatelnost. K těmto udržovacím pracím patří i pravidelné čištění dutiny dešťového svodu v místě svislého napojení na dešťovou přípojku, tzv. "GAIGRU". Pokud dojde k zanesení gaigru nečistotami, ucpe se dešťová přípojka. To vede ke vtékání dešťové vody do konstrukčních vrstev chodníku a k jeho propadání. Vlhkost způsobuje rovněž podmáčení základů stavby. Žádáme tímto vlastníky staveb, aby ve svém vlastním i v obecním zájmu, prováděli pravidelné čištění gaigrů, a to především v jarním a podzimním období.

bystrc.cz/...

klarina
hodnocení

Děkuji za odpověď. Teď jsem volala na technické služby města s dotazem, jak byly dodržovány náležitosti stav.zákona o povinnosti udržování přípojů k dešťové kanazlizaci. Údajně jednou za rok se gaigry čistily. VAK však kamerou shledal v odtokových kanálech např. kamení. Vypadá to, jako by se trubky na některých místech zbortily. Přece se okapem a gaigrem nedostane do kanálu kámen o velkosti 25 x 20 cm. Čí je tedy oprava náklad?

krtek66

opět závisí na síle agrumentů a schopnosti jednat...na mě taky VaK vyskočil s takovou kravinou. Já jsem mu na to reagoval, že jsem kupoval byt vč. části pozemku pod ním a trubky od rekonstruovaného místa po šachtu mě nezajímají, protože jsem při podpisu smlouvy neznal jejich stav a nemám je ani uvedené v kupní smlouvě či prohlášení vlastníka. Navíc problém nebyl v přípojce, ale šachtě samotné. Takže jsem je "donutil" je vyčistit na jejich náklady s upozorněním, že tohle ať si zkouší na někoho jiného. :)

klarina
hodnocení

Děkuji. Také si myslím, že bude nutné minimálně zvednout na šéfku VAKu hlas. A asi spíš hlas nějakého mužského, protože s mladou holkou jsou oni hned hotoví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]