Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská dovolená

Od: petra* odpovědí: 1 změna:
Dobrý den, chtěla bych se informovat. Mám dvě děti 3lete a 1 roční a pobýrám rodičovský přízpěvek. Chtěli bychom ještě jedno dítě.Mám nárok opět dostávat mateřskou dovolenou? Nebo už nemám nárok a dostanu, už jen rodičovský přízpěkek. Když budu pokračovat s třetím dítětem být doma. A jak to je u zaměstavatele může mě byhodit? Když místo 6 roků budu 9 roků na mateřské.
Děkuji s přáním hezkého dne
Petra

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Bude-li v době vzniku nároku na mateřskou (MD) a rodičovskou (RD) dovolenou (obojí je volno od zaměstnavatele na péči o dítě) stále trvat zaměstnání, bude zaměstnavatel Vám MD i RD poskytnout.

Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) je dávka nemocenského pojištění a jestli stále bude trvat zaměstnání, budete na ni mít nárok. Na rodičovský příspěvek (RP) mají nárok všechny rodiny s dítětem v příslušném věku.

Dávka náleží vždy na nejmladší dítě v rodině. Nastoupíte-li na další MD a začnete-li pobírat PPM, skončí výplata RP na druhé dítě. Můžete si ale měsíční výši RP upravit tak, abyste celou částku 220.000 Kč (nebo co největší část) stihla dobrat před začátkem výplaty PPM.

MD ani RD nejsou výpovědním důvodem ze strany zaměstnavatele. → Kvůli MD ani RD Vám zaměstnavatel výpověď dát nemůže. Výpověď by Vám mohl dát v případě zániku zaměstnavatele nebo při změně sídla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]