Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz. Vím, že dnešní nelehká doba a nerozvážnost lidi občas vede do záhuby a proto prosím o radu. Mám bezdětného syna našel si přitelkyni, která má dvě děti a je vdaná. Syn měl svůj byt, který prodal aby si s přítelkyní mohli koupit větší byt. Jeho přítelkyně bydlela v domě se svým manželem a dvěma dětma, protože má daleko větší příjem než syn vzala si hypotéku, které ještě předcházelo majetkové vypořádání s jejím manželem. Nějaké procenta na hypotéku pokryly peníze z prodeje bytu syna. Přítelkyně syna splácí celou hypotéku a syn kompletní režii za byt ona ještě manželovi posíla na děti 5000,- plus hradí kroužky telefony a jednou za 14 tráví s nima i její dcera. Syn měl zařízení bytu a zbytek dokupuje taky on. Jeho přítelkyně tvrdí, že se rozvádět časem bude. Mám starost, aby syn jednou nezůstal bez střechy nad hlavou. Nevím co bude 20 30 let s jeho přítelkyni se může něco stát a její děti, aby syna nehnaly ... Prosím o radu jak to vidíte a jestli třeba synovi nepatří polovina bytu se kterou by mohl naložit podle svého úsudku. Děkuji moc za radu.
I když má paní s manželem řádně provedené zúžení SJM (předpokládám, že to je ono zmiňované "majetkové vypořádání") a byt je pouze v jejím výlučném vlastnictví, pořád je zde možnost případného dědictví.
Protože jsou zatím stále ještě manželé, pak v případě jejího úmrtí by veškerý výlučný majetek spadal v rámci dědického řízení do pozůstalosti - dědily by jak děti (vždycky krom vydědění), tak manžel (nebyl-li by závětí vyloučen).
Jestliže váš syn není zapsána jako spoluvlastník (což asi není), pak mu v bytě nepatří "ani cihla" a pokud dostatečně neprokáže své investice do partnerčiny nemovitosti, bude je i těžko vymáhat.
Doporučila bych poradu s právníkem, který posoudí situaci, případné důkazy a měl by umět poradit s řešením (existuje-li).
je třeba si zajistit náký důkaz o tom že do společného bydlení vložil tolik a tolik peněz
nejlepší by bylo kdyby si smluvně zajistil aby měl náký podíl na dané nemovitosti a byl uveden na katastru jako spoluvlastník
pokud jen tak vložil do bydlení peníze a dojde při rozchodu na dělení majetku bude velkej boj něco z investovaných peněz dostat zpět
Nechci strašit, ale jestli si partnerka vzala hypo jako vdaná, nebude toto taky problém? Xcairo, čeká mne příští rok také podobný rozhovor, jen nevím, jestli bych neměla v tomto duchu hovořit s oběma a nebo spíš s jejími rodiči, ale na bázi možností. Ale můj syn je ještě dost mladý a i když je již dospělý, Stejně je budu nabádat aby přemýšleli oba o nynější situaci v Čechách a našich zákonech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.