Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na jednu věc. V první řadě bych rád řekl, že jde čistě jen o zvědavost, nikoli o něco co bych rád udělal. Když bych si chtěl koupit automobil v ČR není v tom problém, když například v PL, situace bude obdobná. Ale pokud je mi dobře známo, jakmile si člověk koupí automobil, musí si změnit SPZ ne? Nebo jen v případě, že by byl z jiného kraje? Nebo už dnes je jedno, jakou SPZ bude mít?
Následující část dotazu právě směřuje k tomu, že kdyby si člověk jednoduše koupil auto s SPZ a na úřadě jenom přepsal údaje, tak že by to mělo být v pořádku. Dále se právě nabízí otázka, jestli je možné mít na sebe napsané auto s polskou SPZ, nebo si musím dát českou? (Toto by se dalo právě obejít tak, že by si člověk zařídil "fiktivní adresu pobytu" v PL a tak by mohl využívat právě tu PL SPZ a řídit se tak zákony PL.. například kdyby byly nižší požadavky na STK atd.)
Pokud tomu někdo rozumíte, budu moc rád když mi rozšíříte vědomosti. Děkuji
P.S. Co je mi známo, legislativa EU zatím tuto problematiku nijak neupravuje.
* Jen chci být zajímavý :D (prosím berte to opravdu s rezervou - moralisté prosím nereagovat)
Pokud ještě někdo ví, budu moc rád za odpověď
Auto, registrované v Česku, musí mít českou RZ. Registrace je podle trvalého bydliště. Polskou legislativu neznám a docela pochybuji, že lze v Polsku zřídit jen tak trvalé bydliště. Dalším problémem je legislativní úprava trvalého provozu auta s polskými RZ v Česku. I to má nějaké podmínky, trvale ho takto provozovat teoreticky nelze.
Auto musí mít značky toho státu, ve kterém je registrované. To jestli sedí oblast registrace z oblastí na značce už je na zákonné úpravě každého státu.
Fiktivní adresa v PL bude asi trochu problém, protože tam asi nebude v zákonech dostatečný bordel na to, aby to šlo. Například v Rumunsku by to mohlo být teoreticky o dost jednodušší. Trvalé provozování auta na území X je jenom teorie a prakticky nelze dokázat porušení zákona pokud se dotyčný nepřizná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.