Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je ručitelem po zemřelém dědic?

Od: kessikarelkata odpovědí: 10 změna:

Zdravím, potřeboval bych poradit. Před rokem mi zemřel bratr. Přišlo nám z M.pyramidy upomínka za doplacení dluhu. Zjistil jsem, že byl ručitelem na 20letou hypotéku jednomu jeho kamarádovi. Ten ovšem asi přestává splácet..? Dědické řízení již proběhlo, ale tohle v dědictví vubec nebylo. Myslím si, že ten dlužník si měl najít nového ručitele.. nebo je ručitelem dědic?...? ale já nechci jako dědic ručit cizímu člověku. Co se s tím dá prosím dělat... poradtě někdo.. Chystám se navštívit M. pyramidu a nějak si to tam vysvětlit. Ale abych byl trochu v obraze. Díky karel

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

4x

Dobrý den,

předpokládám, že jde o ručení podle obč. zákoníkju. Podle mého názoru je důležité, zda byl Váš bratr povinen plnit již za svého života. V tom případě se domnívám, že ručení nezaniká. Obč. zák.: "Ručitel je povinen dluh splnit, nesplnil-li jej dlužník, ačkoli byl k tomu věřitelem písemně vyzván." Pokud tedy dluh nebyl splněn dlužníkem a tento byl písemně vyzván až po smrti Vašeho bratra, pak jsem přesvědčena, že ručení smrtí Vašeho bratra zaniklo.

alf*

No vida, staré heslo že 3 právníci= 4 názory na jeden problém platí.

mám takové neblahé tušení, že ručení přechází na dědice odobně jako přímé dluhy. Že nechcete, kdo by chtěl dluhy, nikdo a také je v případě dědictví musíte vzít nebo odmítnout dědictví jako celek a myslím, že i ručení je svého druhu dluh. Podobně můžete namítat kdy by dlužil třeba Půjčovně s.r.o. že ty dluhy nechcete protože tu firmu nemáte ráda a vůbec ji neznáte. Pravdou je, že je to jen dedukce, ani mocný strejda G nepomohl.

Jde sice o smrt dlužníka obcanske.juristic.cz/...

Ručitelský závazek se neváže k osobě dlužníka, nýbrž k pohledávce věřitele, a proto nezaniká smrtí dlužníka. Ručitel i nadále ručí za splnění dluhu v rozsahu, v jakém se k ručení zavázal, a nemůže proti věřiteli uplatňovat námitku, že dědici dlužníka odpovídají za jeho dluhy jen do výše ceny nabytého dědictví.

a proto si myslím že se smrtí ručitele to bude podobné. Zajímavé je, že se o tom nic nedá najít, není to asi tuctový případ. Nechci se zastávat MP, ony i organizace a státní instituce dělají chyby, ale zřejmě takovou situaci již řešili (přeci jen půjček poskytují hodně) a vědí jaká jsou jejich práva a proto se ozvali.

Tak a počkám na třetího :)

stany*

Alfe, souhlasim, pokud ma zemrely dluh a ma rucitele, prechazi tento dluh na dedice respektive je součást dědictví, nicméně myslím, že ručitelův závazek zaniká, ale toto je pouze můj názor, nemám to nikde potvrzeno

kessikarelkata
hodnocení

Zdravím, děkuji za informace... ale zemřelý (muj bratr) byl tím ručitelem jeho kamaradovi... a v dědickém řízení tento úvěr nefiguroval... tím pádem měl ten dlužník(jeho kamarad) zajistit si jiného ručitele... tudíž kdybych to býval věděl a bylo to v dědickém řízení, zřekl bych se dědictví... ručit cizímu člověku na 20let nějakou hypotéku... to se mi teda nechce...

stany*

Tak v tom případě tipuju, že to zaniká smrtí ručitele

alf*

protože je to myslím celkem zajímavé, byl bych vděčný když sem připíšete výsledek jednání s MP a případně i úplný závěr.

lidka*
hodnocení

2x

Zatím jsem našla toto: vymahani-pohledavky.cz/...

Ručitelský závazek a jeho trvání

Je nutno upozornit na to, že ručitelský závazek také trvá po celou dobu trvání pohledávky zajištěné ručením a nezaniká smrtí ručitele, ale přechází na dědice. Podle § 547 občanského zákoníku je věřitel povinen kdykoli a bez zbytečného odkladu sdělit ručiteli na požádání výši své pohledávky.

Ovšem jde o to, jak správně píšete, zda to bylo uplatněno v dědickém řízení. A jestli se jedná o hypotéku, tak bych to asi svěřila právníkovi, to bych určitě nelitovala peněz. Ještě zkusím pokoukat, něco jsem na toto téma četla, ale nejsem si úplně jistá.

dusatka*

No vidíte; já jsem nelenila, vyhrabala skripta k občanskému, a tam našla:

"ručení zaniká smrručitele, nebyl-li za svého života povinen plnit", docela bych autorům věřila více než vymahačům pohledávek ;) A taky to podle mě má logiku.

lidka*

Dusatko jste *palec*! To je to co mi nesedělo. Znamená to, že pokud by věřitel během života ručitele uplatnil pohledávku vůči němu, bylo by to asi známé a mohl by to také uplatnit v rámci dědického řízení. Potom by dědici měli šanci se rozhodnout, zda se dědictví zřeknou a nebo ne. To by už samozřejmě logiku mělo a bylo by to vůči dědicům férové. *hej*

kessikarelkata
hodnocení

Zdravím všechny, tak jsme se obrátili mailovou formou na M.Pyramidu. Informoval jsem je, že smrtí ručitele ručení zaniká, a že by si měli kontaktovat majitele uvěru (dlužníka) a tak dnes odepsali... hurááá, kontaktovat si budou dlužníka a nás se to netýká. Moc Moc všem děkuji za vyčerpávající a velmi dobré informace... Zdavím a hezké Vánoce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]