Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plánovaná směna ve svátek

Od: jaycesmile odpovědí: 9 změna:

Pracuji v nepřetržitém provozu. Zaměstnavatel mi v plánu směn určil 1.ledna (státní svátek) ranní směnu od 6,00 do 18,00. Já potřebuji volno. Zaměstnavatel tvrdí, že ve svátek nelze čerpat dovolenou (což chápu), ale ani náhradní volno. Jaké je možnost abych nemusel směnu odpracovat?

Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jaké odvětví to je? Zaměstnavatel - PČR? hasiči? zdravotní péče? obchod? ...

doplněno 09.12.17 10:40:

Tak odvětví "příspěvková organizace" znamená školník - to je tolik práce i prvního ledna? :D

Všechno je o nějaké dohodě ... jestli se budete přít se zaměstnavatelem, že nepůjdete na Nový rok kvůli opici do práce, může vám celý rok provádět zákonné problémy... Stojí to za to?

V práci mám kolem sebe mnoho mladých bez rodiny, co nechtějí do práce o víkendu nebo chodit páteční večery - jen kvůli domluveným akcím, párty, chlastačkám... Takže nás pár s rodinou, co nevidíme manželku a děti přes týden, tímto nutí jít o víkendech a svátcích do práce. Nemám pro takové lidi pochopení.

Už v těchto dnech se chystá docházka na příští rok a Vánoce jsou obsypané požadavky na dovolenou těmito singles *zed*

Máte-li rozumný důvod, proč nejít a dělat zaměstnavateli problémy, omluvím se.

doplněno 09.12.17 11:53:

Státní svátek - v docházce uvedeno "Svátek" - nechodí se do práce, protože zaměstnavatel ze zákona dává volno ... Asi jsem nepochopil ten dotaz správně. Svátek jsem nikdy neviděl řešit jako NV nebo dovolenou... je to prostě svátek ... Státní svátek je volno proto, aby vykořisťovatelé museli poskytnout čas běžnému člověku zaměstnanci pro slavení státního svátku. Nařízení práce v daný termín je možný u obranných složek (vojsko), IZS, zdravotnictví...

Pokud zaměstnavatel zaměstnanci nařídí práci přesčas, je zaměstnanec povinen do práce nastoupit. Pokud má zaměstnanec pochybnosti o oprávněnosti nařízení práce přesčas, může písemně sdělit zaměstnavateli své stanovisko a požadovat jeho písemnou reakci. Dále je možné se obrátit na příslušný inspektorát práce www. suip.cz (podle sídla zaměstnavatele) s podnětem k šetření u zaměstnavatele z uvedených důvodů. Inspektorát práce je povinen se podnětem zabývat, může zaměstnavateli uložit povinnost sjednat nápravu, pokud shledá pochybení, a může mu také udělit pokutu za přestupek či správní delikt. Zaměstnanec má také možnost obrátit se na soud s žalobou na určení, zda zaměstnavatel postupoval nebo nepostupoval správně.

jaycesmile

příspěvková organizace

jaycesmile

Nevím, proč mluvíte o dělání problémů. Mám za sebe náhradu (střídače) Chtěl jsem vědět, jak ten 1.leden vykázat v evidenci docházky. Doteď jsme si mohl vzít ve svátek náhradní volno (pokud mi byla naplánována směna) a v evidenci bylo vykázáno NV. Ale to už údajně nejde. Takže má se vykázat S jako svátek, nebo prázdná kolonka? Pokud prázdno, budou mi chybět hodiny.

pokud ti nenaplánuje jinou směnu místo toho svátku, tak si budeš muset vzít náhradní volno, jinak by ti nevyšly hodiny.. jiné řešení nevidím.

doplněno 09.12.17 12:03:

je to trošku zmatené. pokud máš za sebe náhradu, tudíž nemusíš chodit do práce, tak ten den vykážeš jako svátek.. já mám třeba základ, ve kterém už ten svatek zahrnutý je v podobě 8h.

alten*

Nevím, jak je tomu dnes ( v r. 2014 jsem odešel do důchodu ), ale u ČD platil rozvrh směn (turnus) bez ohledu na svátky so, ne (za takové směny byl příplatek ke mzdě / za svátek + 100 procent). Svátek se vykazoval v případě odpracované směny , pokud zam. ve svátek nepracoval, vykazoval prostě volno ( turnové volno/dle rozvrhu směn v rurnusu, nebo náhradní volno/za odpracované přesčasové hodiny, případně tzv. "P" - placené volno ze zákona/svatba, pohřeb, ošetřování čl. rodiny apod.) Podle mne v nepřetržitém provozu může zaměstnavatel nařídit práci přesčas kdykoliv, včetně svátků/do výše zákonného ročního limitu, nad tento limit jen v případě mimořádných situací.

doplněno 09.12.17 14:30:

Zam. ČD za neodpracovaný svátek nepobíral mzdu/náhradu mzdy, naopak, zaměstnanci v "běžném" prac. režimu vždy náhradu mzdy za (neodpracovaný) svátek pobírali. Případy, kdy je možno využitít "náhradního volna" podle mne určuje vnitřní předpis organizace/zaměstnavatele.

doplněno 09.12.17 14:49:

já mám třeba základ, ve kterém už ten svatek zahrnutý je v podobě 8h.

Pokud zaměstnanec (ČD) pracoval ve svátek, pobíral za takto odprac. hodiny 100 procent základu+ 100 proc. přípl. za svátek + přípl. za práci přesčas (pokud v daný den/svátek měl už naplněnou normu prac. doby pro daný počet dnů)+ přípl. za SO, Ne. Podle mne (neznám praxi, v "běžném" prac. režimu jsem nepracoval), by měl při odpracování směny ve svátek zam. odbržet přípl. za svátek, případně další příplatky. V případě, že ve svátek nepracuje, obdrží náhradu mzdy ,pokud svátek připadá na den, ve který zam. normálně nepracuje (so, ne) , náhradu mzdy za svátek neobdrží.

iz*

Ani ČD nepostupovaly správně. Práci přesčas zaměstnavatel může nařídit kdykoliv, ale čerpání dovolené ani náhradního volna ne. Něco jiného je situace, když den svátku připadne na den souvislého odpočinku v týdnu.

Potom zaměstnanec nepracuje a svátek nedostane zaplacený. To je stejné, jako když zaměstnancům pracujícím od pondělka do pátku svátek připadne na sobotu nebo neděli.

alten*

...vloudila se mi tam chyba - náhradní volno ve svátek (i jindy) jen v případě, že na onen svátek připadá směna podle turnusu (rozvrhu směn).Jen dodám - praxe byla taková, že drtivá většina náhradního volna vycházela z požadavku zaměstnance, nikoliv zaměstnavatele. Zaměstnanec měl volbu - požádat o proplacení přesčasové práce, nebo si vybrat náhradní volno.

doplněno 09.12.17 15:13:

... situace: Mám podle rozvrhu směn odpracovat směnu ve svátek.Mám dpracované přesč. hodiny a mám i nevyčerpanou dovolenou.Na tento den/svátek potřebuji volno, zaměstnavatel souhlasí. Jak vykázat tuto neodpracovanou směnu?

doplněno 09.12.17 15:21:

..předchozí doplnění odpovědi beru zpět ( je to jen přepis otázky tazatele ).

hodnocení

1x

Domnívám se, že zaměstnavatel ti nemůže nařídit aby ve svátek jsi šel do práce-pouze po společné domluvě. Toto je jen můj názor a nevím zda je to pravda. Hezký den

iz*
hodnocení

1x

Podle zákoníku práce určuje pracovní dobu i rozvrh pracovních směn zaměstnavatel, který může nařídit i práci ve svátek nebo o víkendu. I čerpání dovolené a náhradního volna určuje podle ZP zaměstnavatel.

Na den svátku Vám ale čerpání dovolené ani náhradního volna určit nesmí. To ale nesměl ani dříve (to byla chyba i dříve). Přijde-li na tento postup dodatečně nějaká kontrola, budou z toho ještě problémy.

Pro uvedenou situaci vidím jenom jedno řešení → dohodnout se o prohození naplánované směny s některým kolegou a nadřízeným (začněte u nadřízeného → k prohození budete potřebovat jeho souhlas).

Pozor na chybné odpovědi uživatelů Jasan a HonzaS1 → na den svátku nesmí (a nesměl) zaměstnavatel určit čerpání dovolené ani náhradního volna.

Poznámka: Už jsem se snažila odpovědět asi před dvěma hodinami, ale mám vyčerpaný limit FUP a T-mobile zase dělá "psí kusy". Po kliknutí na tlačítko odeslat se stránka načítala přes pět minut a potom mi "spadl" prohlížeč. ]]–: Snad se mi odpověď podaří odeslat teď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]