Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlaková doprava, jak to chodí?

Od: jakub1 odpovědí: 7 změna:
Ahoj
Je mi 15 a vlakem jsem jel snad jednou v životě a to je už dávno.
Nevím jak fungují jízdenky konkrétně mě zajímá jestli jde koupit jízdenka co bude zároveň zpáteční. A lze jízdenky kupovat i na malých vlakových stanicích? Já měl takovej dojem že jen na velkých nádražích což je ale asi blbost to mi řekl i kamarád ale taky absolutně nic neví. Potom jsem si všiml že je u některých vlaků povinná rezervace což je taky pro mě španělská vesnice asi jako celá vlaková doprava. Vysvětlil by mi to tu někdo?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na nádražích, i malých, většinou koupit jdou. Na zastávkách ne. Pokud jedeš ze zastávky, kde se nedá koupit, prodá ti jízdenku průvodčí ve vlaku, za normální cenu.

Zpáteční se koupit dá, ale musíš zpáteční cestu absolvovat nejpozději druhý den.

Povinnou rezervaci mají třeba vlaky SuperCity, ale ty rozhodně nestaví na menších nádražích ;) a když se na to na přepážce zeptáš, určitě ti to rádi řeknou.

doplněno 07.12.17 23:00:

Jinak jsem zapomněl na možnost koupit jízdenku online, což je vlastně poslední dobou (když už náhodou někam vlakem jedu) moje nejpoužívanější možnost, protože je to pro mě pohodlnější a hlavně tam mám zdarma i místenku ;)

matesj
hodnocení

0x
Pokud se neprodává ve stanici,lze zakoupit jízdenku ve vlaku u průvodčího.
Ano lze zakoupit i zpáteční...
Pokuď jsi jel,ve svých patnácti jen jednou vlakem,tak jsi o hodně přišel...
A už by jsi měl jít spát,šup šup,ráno do školy...sorry,ale dost stupidní dotaz na téměř dospělého člověka.
sebod*

mates. Proč stupidní? Vnučka chodí do sedmé třídy a má dost spolužáků, kteří ještě NIKDY nejeli vlakem. Tak kam, že jo? Doma mají auto, na školní výlety se jezdí přistaveným autobusem. Takže věřím tomu, že tazatel o tom nic neví.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, přehlédnu fakt, že jste ve věku, kdy je i možnost slevy, že lze jízdenku koupit i na internetu nebo přes mobil. Takže, pro cestu vlakem si najdete vlakové nádraží, tam pokladnu (výdejnu jízdenek), řeknete si o normální (bez slevy) i zpáteční jízdenku z bodu A do bodu B. Víte, kterým vlakem jedete, nastoupíte do II. třídy (to je normální a potom je i I. třída, která je dražší, ale průvodčí by Vás z ní vyhodil) a až přijde průvodčí, tak mu jízdenku předložíte. Ve vlaku se nekouří, zpáteční jízdenka je cenově zvýhodněná, tak ji použijete i pro cestu zpět (platí do druhého dne). Můžete jet osobním vlakem i rychlíkem (na některé rychlíky je třeba rezervace - na osobní vlak nikoliv). Pokud není v místě nástupu pokladna, tak si jízdenku koupíte až ve vlaku od průvodčího (řeknete mu, kde jste nastoupil a kam jedete). Trasu (možný přestup) si zjistěte předem (viz jízdní řád). Takže, složité to není. Zdravím!

jakub1
hodnocení

A ty slevy využiji jak? Má studentskou průkazku co platí jen na určitou trasu

tiffany*
hodnocení

0x

Než se vydáte k nádražní pokladně ve vašem městě, mrkněte na web českých drah, kde najdete spousty informací, včetně odpovědí na časté otázky.

alten*
hodnocení

0x

Pokud je k dispozici přístup na web, k vyhledání vlakových, autobusových (i kombinovaných) spojení výborně poslouží www.idos.cz .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]