Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh v Chorvatsku

Od: badlieutenant* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

před 2 roky jsem byl na návštěvě Chorvatska. Stala se mi nehoda, která vyžadovala ošetření v tamní nemocnici. Ihned po zákroku po mě chtěli zaplatit poplatek za ošetření (cca 6000,- CZK), který jsem nezaplatil a odcestoval zpět do ČR. Nyní mi přišla na adresu předžalobní výzva od chorvatské právní kanceláře.

Mohl bych Vás požádat o radu? Mám nedoplatek uhradit? Jaké jsou možnosti země jako je Chorvatsko ve vymáhání pohledávek?

Předem děkuji za reakce.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Tedy jako...nezlobte se na mne..

Ale máte v Chorvatsku dluh? Máte..Platí slušný člověk dluhy? Platí..

Co chcete poradit? Že se na to máte vykašlat..a doufáte že to "vyšumí" do ztracena?

Kolega viz výše - naprostý souhlas !

Bez pardónu.Máte dluh,tak ho zaplaťte.Hanba by mě musela fackovat...

111®

jen se bojte, o kolik narostlo penále, dnes si vás najdu kdekoliv na svtětě...bych se styděl nechat dluh za zdraví..

hodnocení

1x
Normální člověk ,když má na dovolenou, má i tři stovky na cestovní pojištění, protože ví , že nechat se ošetřit v cizině u doktora není levná sranda. Jestli jsi ušetřil 300 za pojistku tak teď Koukej vyklepat prasátko a buď rád že to stálo jen takový pakatel. Jsou lidi co za lékařskou péči v cizině dali i statisíce.

Od té doby, co moje příbuzná byla v cizině týden na jipce + letecká repatriace, nejezdím bez pojistky ani na Slovensko. Nevíš dne ani hodiny.

jyvihamid
hodnocení

0x

Chorvatsko bylo před 2 lety již součástí EU, takže jsi určitě nárokoval zaplacené ošetření u své pojišťovny? A nebo ne?

badlieutenant*
hodnocení

Nejedná se o to, že bych nedoplatek nechtěl uhradit. Dokonce jsem měl i cestovní pojištění a na pojišťovnu vše nahlásil. Zřejmě však pojišťovna nebyla a ani není v kontaktu s nemocnicí, a tak chtějí úhradu po mě.Mohl bych se tedy vrátit ke svému dotazu, zda mám nedoplatek nyní uhradit? a jaké jsou možnosti země jako je Chorvatsko ve vymáhání pohledávek?Děkuji moc.

Velmi zjednodušeně - vykonatelné rozhodnutí vydané v některém členském státě EU je automaticky uznáváno v jiném členském státě EU a je v něm vykonatelné. Takže ano, může vás dostihnout exekuce i doma.

Nechápu, proč se nejdete v prvé řadě poptat na pojišťovnu, jak je to s úhradou, pokud jste byl pojištěn.

liska*

Doufám, že jste si doklady / kartičku/ od pojišťovny nechal. Tam na tu pojišťovnu bych běžela hned. Dluhy rostou.

jabraka*

Pokud jste pojištěni doma,stačí fakturu o nemocenské úhradě předložit patřičné zdravotní pojišťovně.

JB

danys*
hodnocení

0x

Běžně se to dělá tak, že zaplatíte, dostanete potvrzení a to vám vaše pojištovna proplatí. Žádný problém, ale pro vás asi jo. Počítejte s tím, že to po vás budou vymáhat. ve vaší situaci bych zavolal na pojistovnu jak postupovat. I když počítejte s tím, že se jim moc plnit nebude chtít a budou se cukat *smich*

hodnocení

0x

Chorvatsko je v Evropské Unii, takže právní kancelář v Chorvatsku Vás může zažalovat u místně příslušného soudu v ČR, buď přímo, nebo prostřednictvím nějaké své české pobočky. Pokud jim stálo za to posílat předžalobní upomínku, tak asi nebudou otálet s vlastní žalobou. Takže máte slušné šance, že zaplatíte nejen dlužnou částku, ale taky soudní poplatek, náklady na právní zastoupení, náklady na soudní překlady a pak samozřejmě náklady a odměna exekutora. Počítejte s částkou tak 40 až 100 tisíc.

Takže rozhodně uhradit a s dokladem na pojišťovnu.

doplněno 06.12.17 00:38:

Pochopil jsem, že tazatel si nějak myslel, že si to nemocnice s pojišťovnou nějak vyřídí, tak jak si to umí vyřídit česká nemocnice s čeakou zdravotní pojišťovnou. Ale bohužel, tak snadné to není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]