Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
před 2 roky jsem byl na návštěvě Chorvatska. Stala se mi nehoda, která vyžadovala ošetření v tamní nemocnici. Ihned po zákroku po mě chtěli zaplatit poplatek za ošetření (cca 6000,- CZK), který jsem nezaplatil a odcestoval zpět do ČR. Nyní mi přišla na adresu předžalobní výzva od chorvatské právní kanceláře.
Mohl bych Vás požádat o radu? Mám nedoplatek uhradit? Jaké jsou možnosti země jako je Chorvatsko ve vymáhání pohledávek?
Předem děkuji za reakce.
Tedy jako...nezlobte se na mne..
Ale máte v Chorvatsku dluh? Máte..Platí slušný člověk dluhy? Platí..
Co chcete poradit? Že se na to máte vykašlat..a doufáte že to "vyšumí" do ztracena?
Kolega viz výše - naprostý souhlas !
Bez pardónu.Máte dluh,tak ho zaplaťte.Hanba by mě musela fackovat...
jen se bojte, o kolik narostlo penále, dnes si vás najdu kdekoliv na svtětě...bych se styděl nechat dluh za zdraví..
Velmi zjednodušeně - vykonatelné rozhodnutí vydané v některém členském státě EU je automaticky uznáváno v jiném členském státě EU a je v něm vykonatelné. Takže ano, může vás dostihnout exekuce i doma.
Nechápu, proč se nejdete v prvé řadě poptat na pojišťovnu, jak je to s úhradou, pokud jste byl pojištěn.
Doufám, že jste si doklady / kartičku/ od pojišťovny nechal. Tam na tu pojišťovnu bych běžela hned. Dluhy rostou.
Běžně se to dělá tak, že zaplatíte, dostanete potvrzení a to vám vaše pojištovna proplatí. Žádný problém, ale pro vás asi jo. Počítejte s tím, že to po vás budou vymáhat. ve vaší situaci bych zavolal na pojistovnu jak postupovat. I když počítejte s tím, že se jim moc plnit nebude chtít a budou se cukat
Chorvatsko je v Evropské Unii, takže právní kancelář v Chorvatsku Vás může zažalovat u místně příslušného soudu v ČR, buď přímo, nebo prostřednictvím nějaké své české pobočky. Pokud jim stálo za to posílat předžalobní upomínku, tak asi nebudou otálet s vlastní žalobou. Takže máte slušné šance, že zaplatíte nejen dlužnou částku, ale taky soudní poplatek, náklady na právní zastoupení, náklady na soudní překlady a pak samozřejmě náklady a odměna exekutora. Počítejte s částkou tak 40 až 100 tisíc.
Takže rozhodně uhradit a s dokladem na pojišťovnu.
Pochopil jsem, že tazatel si nějak myslel, že si to nemocnice s pojišťovnou nějak vyřídí, tak jak si to umí vyřídit česká nemocnice s čeakou zdravotní pojišťovnou. Ale bohužel, tak snadné to není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.