Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpurčí doba 180dní?

Od: pavel43 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, marodím 2měsíce.Včera mi přišel dopis, že mi 14.12.skončila podpurčí doba 180dní.Já marodil teda ještě v létě.Co to znamená,že už nemůžu marodit mám něco se srdíčkem.Anebo že,můžu marodit ale nedostanu asi už peníze.je to tak?děkuji za rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

moxa*
hodnocení

0x

Ano, marodit můžete, ale bez peněz. Můžete požádat na OSSZ o prodloužení podpůrčí doby.

pavel43
hodnocení

Tak to je na prd.Musím se nechat uschopnit nedá se nic dělati.Bez peněz nemůžu být.Bych nezaplatil nájem nic.Takže od ledna pujdu do práce.A nevíte kdybych mohl zase brát peníze kdyby mě to zas chytlo.měl bych nárok na dávky třeba za tři měsíce?

Podle zákona o nemoceském pojištění (zákon 187/2006 Sb.,platí od 1.1.2009) se praví v § 55:

Dočasnou pracovní neschopností se rozumí stav, který pro poruchu zdraví nebo jiné v tomto zákoně uvedené důvody neumožňuje pojištěnci
a) vykonávat dosavadní pojištěnou činnost a trvá-li porucha zdraví déle než 180 kalendářních dní, i jinou než dosavadní pojištěnou činnost

V praxi to znamená, že pokud jste po 180 kal.dnech nemoci schopen vykonávat jakoukoli práci (ne tedy nutně tu, kterou jste vykonával před nemocí), lékař Vás uschopní.

doplněno 16.12.09 18:28:

Na celou novou podpůrčí dobu byste měl nárok po půl roce bez nemoci. Jinak se vždy jde zpět 380 dní a sečtou se odmaroděné dny a o součet se krátí nárok na podpůrčí dobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]