Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vymoci pohledávku z dlužníka

Od: robbef1 odpovědí: 4 změna:
Dobrý den,
potřeboval bych poradit jakým způsobem postupovat a při vymáhání dluhu.
Dlužník je rodinný známí, během dvou let jsem mu zapujčil částku v celkové hodnotě 400 000kč.
Mám s ním sepsanou smlouvu kdy jsme se dohodli že ve smlouvě bude uvedeno že mu byla částku předána v jeden okamžik, i když v realu to přoběhlo ve 3 částech.
Ve smlouvě je vložena tahle doložka:
Všechny spory, které vzniknou z této smlouvy nebo v souvislosti s ní, budou projednány a rozhodnuty v rozhodčím řízení před jediným rozhodcem zapsaným v seznamu rozhodců Rozhodčího soudu České republiky, k.s., IČ: 27606694, se sídlem v Praze, a jmenovaným v souladu s Jednacím řádem, Poplatkovým řádem a dalšími pravidly rozhodců zapsaných v seznamu rozhodců Rozhodčího soudu České republiky publikovanými na www.rozhodcisoud.net, se kterými se strany před podpisem této smlouvy seznámily a vyslovily výslovný souhlas s tím, že podle nich bude v řízení postupováno ve smyslu ustanovení § 19 odst. 1 zákona č. 216/1994 Sb.
Smlouva je podepsána mnou i dlužníkem, není notářsky ověřená.
Je právně vymahatelná? Jakou cestou mám postupovat a nebo tuhle věc nechat nějaké agentuře? Jsem teď v ne zrovna dvakrát dobré finanční sitaci a rád bych věděl kolik mě bude tahle zkušenost stát.
Dlužník nabydlí na trvalém bydlišti které je uvedeno ve smlouvě. Vzal si předtím hypoteční úvěr a koupil dům, ale už delší dobu nesplácí.
Tak nevím jakou šanci má případný exekutor na vymožení alespoň části peněz z dlužníka.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

stany*
hodnocení

0x

Smluva samozřejmě je vymahatelná, nicméně máte uvedeno se smlově ze budete řešit spory v rozhodčím řízení, což je jednodušší, ale nemáte jistotu ze dlužník rozhodce nepodplatí a vy neprohrajete. Jednejte však co nejrychleji a co nejrazantneji. Pokud to dojde az na exekuci dlužníka, počítám, že jediný majetek co má je ten dům s hypotékou na který mu jistě kromě zástavního práva bude uvalena exekuce, pokud nesplácí, bude záležet na domluvě banky a exekutora, jestli mu to prodají a uspokojí aspoň částečně vaše pohledávky...

robbef1
hodnocení

Tak dlužník je veden na trvalém bydlišti u rodičů.

Nemovitost má obstavenou banka.

Mě by spíš zajímalo jak dalece může exekutor zajít. Zda může zabavit jen dlužníkův majetek a nebo i majetek který je jeho rodičů, to jest který se nachází na adrese kterou ma uvedenou v OP a ve smlouvě.

Kolik si účtují rozhodčí soudy a exekutoři za podobné případy. Nějaká orientační cifra.

stany*

muze jit i k rodicum a tam zabavit vse, o cem se domniva, ze by mohlo patrit dluznikovi s vyjimkou veci osobni potreby a hotovosti do 1000Kc. Je ovsem z vasi strany potreba nemaleho usili dopracovat se az k tomu aby se s tim exekutor zabyval. Ja mam 1 takovy pripad, uz to trva 3/4 roku a teprv se to dostalo k exekutorovi, takze jeste min. 2 mesice nez uvidim nejakou korunu... Kazdopadne je to beh na dlouhou trat.

... pouze bych doplnil, že ta částka 1.000 Kč je již minulostí ... více na:

mesec.cz/...

... přeji příjemný den ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]