Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidni duchod?

Od: au1 odpovědí: 23 změna:
Zdravim vsechny, pred 2 lety se mi stal uraz,kdy doslo k vyhrezu plotenek v oblasti bederni patere, MR ukazala 3 a 4mm kolem 5.obratle. Na operaci to neni,mam lehce poskozeny nerv, sam operacni zasah nepreferuji. Za ty 2 roky jsem byl 4x na neschopence, vzdy cca 2 mesice. Naposledy nyni,kdy se potize subjektivne zhorsily,vysetreni ale neukazalo zadne dalsi poskozeni nervu (probehla rehabilitace,cvicim). To je tak vse k nastineni situace.Ted k te horsi veci,nastoupil jsem zpet do prace,ale mam pocit,ze tento rezim dlouho nevydrzim. V noci bolestmi toho moc nenaspim, asi 2 hodiny denne,dospavam odpoledne. Nicmene i tak se bolesti stupnuji, nevyspany jdu do prace rano, odpoledne se vracim domu vyrizeny, osobni zivot vesmes navratem do prace skoncil. Zvladam pres vikend zregenerovat tak,abych cely tyden sic v bolestech,ale odpracoval,cvicit uz k tomu ale nezvladam. Otazka je spis na kazdeho zvlast jaky by zvolil postup,zda opet to vydrzet a byt v procesu dokud by doslova neryl hubou v zemi,nebo zkouset treba invalidni duchod a pote prejit na castecny uvazek? Podotykam ze nemam vubec narocnou praci,vesmes se jedna o praci v sede, ovsem mam pocit,ze uz ani to nezvladam.
Diky za kazdy nazor.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Poraďte se se svým ošetřujícím lékařem. Zná Vás a mnohem spíše bude mít představu, jestli má smysl o ID žádat (my to přes internet posoudit neumíme).

instalater*
hodnocení

2x

Zdravím, každopádně bych zažádal . Za pokus to stojí. U důchodové komise bude hrát hlavní úlohu barva vaší kůže. Čím tmavší tak tím máte větší šanci. Co se týče bederní páteře , tak mám ty samé problémy. Vždy to bývá v zimních měsících a v létě vpohodě. Mám odzkoušeno suché teplo ,dlouho nesedět a nebo používat klekačku a teď právě sedím na balónu. Také mi hodně pomáhají masáže , plavání . Nebýt v průvanu a nespát při otevřeném okně. Dříve jsem ibuprofen 600 žral po hrstích.

many*

Je fakt, že se dá cvičením zbavit bolesti zad, kdybych nevyzkoušel, neuvěřim.Vlasttně 40 let jsem s tímto bojoval, několikeré obstřiky, neschopenky...

Letos jsem začal s jednoduchým cvikem, bolelo to docela, začal jsem s 10 výkruty které jsem postupně zdokonalil, po 14 dnech jsem zaregistroval úlevu, po 2 měsících postupné úlevy mám dnes naprostý pokoj. V létě jsem se pustil do rozbíjení tarasu u plotu, kompletní betonování, všechno těžší práce, bez problémů a to v dnešní době necvičim, jen občas večer.Tak mi to připadá, laicky, že jsem ty výrustky obrousil...

hodnocení

1x

Dobrý den.Bolesti zvládá každý člověk jinak. Shodou okolností manžel před 2 roky měl v oblasti křížové výhřez dokonce 8 mm,cvičení,infůze,rehabilitace a nakonec se operaci vyhnul,dodnes na pravou nohu mírně kulhá a bolesti má občas také velké,já vloni 2 ploténky 2 a 6,5 mm,rovněž obstřiky,rehabilitace,infuze...operaci mi nenabídli ale já bych ani nešla.Dodnes při větší zátěži,stání,delší chůze-turistika,úklidu večer štípání,pálení,bolest v křížové oblasti někdy opravdu velká. Namažu,promasíruju,dám teplý polštářek(suché teplo) a zase se uleví.Různými bolestmi páteře trpí velká část národa a někdy již od mladého věku.To by museli dávat invalidní důchod spoustu lidem.Páteř nesmí ztuhnout a ikdyž bolí,musí se člověk hýbat a trochu i cvičit.To jste asi nechtěl slyšet,každopádně můžete zkusit o invalidní důchod požádat a třeba vám to vyjde.

hodnocení

1x

Nic ve zlým, ale 3a4 mm není nic hroznýho, obzvlášť, když nemáš náročnou práci. Já mám na krční páteři 5 mm, a moje kolegyně na bederce dokonce 12 mm, a to máme celkem náročnou práci. O operaci bys prý neměl ani uvažovat, dokud se nepomočuješ. O ID si zažádat můžeš, ale to tě bolesti nezbaví. Tak zkus cvičit a něco vydržet. Nebo neurolog, obstřik, pak rehabka, injekce na bolest, a tak dokola.

hodnocení

0x

O invalidní důchod jakéhokoli stupně si může požádat kdo chce a kdy chce. Není to nijak omezeno. Samozřejmě je rozumné se poradit se svým lékařem, protože jeho zpráva u posudkové komise bude hrát svoji roli ohledně přiznání invalidity.

Klidně si požádejte nic tím neztratíte. Zajděte si na důchodové oddělení Vaší OSSZ, referentka s Vámi žádost sepíše.

many*

Rozhodně zažádat, když ne celý, tak jistě částečný daji...

au1
hodnocení

Dekuji vsem za reakce, ikdyz mi slo spis o nazor co by jste delali vy na mym miste, coz jsem se nedozvedel.
Ze se o invalidnim duchodu mam poradit se svym doktorem, a ze zada boli polovinu populace, jsem samozrejme vedel.

Jestli pane chcete invalidní důchod, aspoň částečný, nestačí hekat ale musíte se plně podvolit vůli lékařů, to znamená nechat do sebe říznout, jinak nic nebude...

au1
hodnocení

pokud je to jak rikate, budu tedy trpet dal, rezat do sebe nenecham

To je vaše rozhodnutí, na které máte plné právo.

Na rozdíl od říznutí, které by pomoci pravděpodobně mohlo, rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu analgetické účinky nemá.

au1
hodnocení

trochu me desi, ze koho znam kdo byl na operaci s plotenkami, tak se mu do roka bolesti vratily. Pak ten zakrok pro me nic neresi.
ID analgeticke ucinky samozrejme nema, nemusite ze me delat vola. Ovsem potom bych treba nemusel pracovat 8h denne, ale pouze 6 ci 4,coz uz by pomoci mohlo. Kazdopadne diky za reakci.
iz*

Poradit se s lékařem je lepší než se radit s neznámými lidmi v internetu, protože ti druzí nemohou posoudit Váš zdravotní stav a proto ani neodhadnou, jak případnou ztrátu pracovní schopnosti vyhodnotí posudkový lékař (to mnohem lépe odhadne ošetřující lékař → i když ani jeho odhad nemusí přesný).

Za zkoušku nic nedáte. Požádejte o ID a uvidíte, co na to posudkový lékař.

pohanka*
hodnocení

0x

Rady jste dostal.

Většina Vám tady radí, že si máte o ten invalidní důchod požádat. A já jsem v pořadí další, který Vám to doporučuje.

Pokud jej získáte, můžete, jak správně kalkulujete, pracovat pouze na částečný úvazek. Žádné velké přepínání.

Jinak je dobrá rada zkusit to klekátko, velký míč, suché teplo, pomalé cvičení, snížit nadváhu, pokud je, zažádat o lázně, souhlasím s tou ne-operací, pokud se na to necítíte, tak nejít, třeba ale doba dozraje, operační postupy se stále vyvíjejí a zdokonalují, takže neříkejme nikdy. Možná zkuste si koupit, objednat přes net, nebo z lékárny rašelinový výtažek z firmy Balneo Trade Cosmetics, www.balneotrade.cz , budete i celkově jako znovuzrozený, i pro ženy vhodný dárek. Koupel ale moc nenatahujte, na záda si to musíte vyzkoušet, jak dlouho můžete ve vaně ležet, abyste se moc nerozležel. Mě tedy pomáhá po celkovém vypětí a uklidňuje, na kůži též dobré a po koupeli spíte jako mimino. Přírodní prostředek, vše se dočtete z profilu firmy, je tam toho víc i nabídka toho termoforu. Též ho mám doma, již druhý.

Dobrá poloha na uvolnění bolavé páteře je vleže na zádech a pokrčit nohy do pravého úhlu. Lýtka podložit polstrovanou židlí vhodné výšky, židličkou s dekou apod., buďto přisunete, pošoupnete se sám, nebo Vám to podloží někdo z rodiny.

Chvilku si takhle poležíte, záda se uvolní. Mě tedy tato poloha pomáhá /spíše dříve pomáhala, když byla rodina a nezastavila jsem se/. Dnes již tak velké problémy nemám, pracuji jenom chvilku na zahradě a hlídám si to, abych včas skončila. Spíše práci střídám - vykopnu krumpáčem jeden kořen a jdu hrabat listí, potom poreju jeden - dva řádky záhonu a jdu vozit písek, listí, nebo otříhat půl stromu.

au1
hodnocení

Kouknu na ten raselinovy vytazek, diky za tip. Vse ostatni co pisete jsem jiz vyzkousel, zada me boli 20 let, ale posledni 2 roky, co mam vyhrezle plotenky, je to jine, stary figle nefungujou...
pohanka*

To je již moc let, co vyměnit lékaře? Nebo jiný pohled, názor, máte nárok od zdravotní pojišťovny na revizi vyšetření a léčby. Kdy jste byl naposledy na rentgenu? Není tam nějaká změna? Anebo zkusit nějaké jiné vyšetření - nejsem ze zdravotnictví, tak tipnu - tomograf?

doplněno 02.12.17 17:56:

Zajímal jste se o Dornovu metodu /plus/ anebo Breussovu masáž? Napravují i výhřezy, ale najít opravdu vyškoleného odborníka - lékaře.

doplněno 02.12.17 18:12:

To byl jenom takový tip, tak péči máte dobrou.

au1
hodnocení

Lekare si myslim ze nemam spatneho, dle zkusenosti pacientu. I presto jsem zkousel jineho neurologa, ovsem objednaci doba pul roku pokud vubec bere nove pacienty... Ke svemu chodim jednou za cca 4 mesice, nasleduji obstriky, 2 mesice nemocenska, rehabilitace, a stale dokola.
Na magneticke jsem byl pred rokem, na EMG pred mesicem. Zmena zadna neni, stale lehke poskozeni nervu zpusobene vyhrezem plotenek, ikdyz sam na sobe citim zmenu k horsimu.

Nedávno jsem tu psala o laboratoři bolesti (případně pohybu). Pohledejte pracoviště, které máte poblíž a domluvte si vyšetření.

id
hodnocení

0x

Ptáte se co dělat? Na rebhabce vás naučili jistě cviky a musíte denně cvičit - bolí nebolí to je jedno, ale musíte. Což podle popisu neděláte. U nás se operuje až od výrůstků 11 mm velkých pokud nerostou do míšního kanálu. Předpokládám, že na operaci to ještě není, ani jí vám nenabídli. Požádat o ID si můžete, ale raději nepočítejte s ním, to by byla polovina obyvatel v ID a ne pouze asi 380 000.

doplněno 02.12.17 20:22: au au au...O cviceni se to lehce rekne, kdo to nezazil, nepochopi Vím o čem píši, mám výrustky 9 mm. Vy cvičíte 4 x do roka během nemocenské. Záda si rozcvičíte a během pracovního procesu si je zase necháte zatuhnout a tak pořád dokola. Že nemáte čas nebo sílu a každodenní cvičení je výmluva, až vás to opravdu bude hodně bolet, tak si rád zacvičíte i dvakrát za den. Je to na vás.

au1
hodnocení

Operaci mi nabidli, ale neurolog mi rikal, ze se bezne operuje od 7mm. Jak rikam, sam tohle reseni odmitam, s nasledky pocitam.
O cviceni se to lehce rekne, kdo to nezazil, nepochopi. Pri nemocenske samozrejme denne cvicim, v pracovnim procesu na to uz opravdu nemam sil. To jsem rad ze prijdu domu, lehnu si, a lezim do rana, kdy jdu opet do prace.
S zadosti o ID jeste pockam, minimalne do doby, nez opet nebudu zvladat a pujdu marodit.
doplněno 02.12.17 20:27: aha takze kdyz nemuzu cely den vstat z postele, opravdu hodne me to neboli. dekuji za vysvetleni. presne proto jsem tady dotaz vlizl, abych cetl takovy sracky.

O ID nemusíte žádat v pouze souvislosti s nemocí nebo snad dokonce až po určité době marodění. Nijak to spolu nesouvisí, požádat můžete kdykoli.

au1
hodnocení

prosim administratora fora o uzamceni nebo vymazani tematu, odkaz od pohanky mam, cimz ji velice dekuji, ale nic dalsiho dobreho mi to neprineslo, dekuji

Tak pohanku aspoň ohodnoť, ať je z ní brzy doktor, když ti tak dobře poradila...*hej*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]