Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úroky z vkladů

Od: joen* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám založené stavební spoření s 0,,5 % p. a. Můj dotaz zní, kdy posílat peníze do stavební spořitelny? Na státní podporu stačí např. v prosinci, ale jak je to s úrokem? Má to nějaký vliv i když to je "p. a."? Např. roční částka bude 20 000 Kč - tj. úrok 100 Kč. Jaký vznikne úrok, když tam pošlu 20 000 Kč ihned na začátku roku? Změní se to vůbec?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

3x
Počítá se podle vzorečku, důležitá je výše úročené částky a počet dnů, kdy byla na účtě.
Pokud na začátku roku vložíte 20 000, za rok dostanete 100, pokud vkládáte průběžně každý měsíc, úrok je 50, pokud vložíte poslední den, úrok 0.
K tomu se samozřejmě přičítá úrok z peněz, co už na účtu jsou včetně připsaných státních podpor ode dne jejich připsaní, zároveň se odečítá poplatek cca 400 ročně za vedení účtu.
S tímhle úrokem je stavebko dneska bohužel už jen k získání státní podpory, protože za 6 let nedostanete jako úrok z každoročně vložených 20 000 ani to, co zaplatíte za vedení účtu.
K vkladu na konci roku si ale nechte časovou rezervu a pošlete minimálně týden předem, protože to připsání trvá déle, tak ať o podporu zbytečně nepřijdete.
vilik*
Ještě dodám, zjistěte si, jestli nemáte sjednaný úrokový bonus za pravidelné vklady. Sice i tak bude celkový úrok pod inflací, ale třeba ta tisícovka připsaná na konci spoření navíc bude pro vás motivace k měsíčním vkladům místo posílání jedné celkové splátky jednou ročně.
joen*
Moc děkuji. Jsem u stavební spořitelny, která dává 0,7 % za pravidelné spoření při splnění sjednaných podmínek - pro získání bonusu je třeba naspořit ročně částku v rozpětí 6-9 % cílové částky. Tento úrok, podle jejich kalkulace, je dost vysoký, aby pokryl poplatky a já byl ještě v plusu, takže super.
vilik*
Doplnění- z připsaných úroků se platí 15% daň.

hodnocení

0x
Úrok se počítá z nasporene částky, je jedno, kdy ji tam pošlete. Čím dřív, tím líp. Státní podpora se počítá z ročně nasporene částky. Úrok půl procenta bych ale vůbec neřešil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]