Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Končí pracovní poměr - doba určitá vs školení

Od: zanek* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,
pracovní poměr mám sjednaný na dobu určitou, končí 28. 2. 2010. Nechci si nechat smlouvu dále prodloužit. V listopadu 2009 jsem se písemně zavázal k návštěvě kurzu, který zajišťuje (hradí) můj zaměstnavatel. Tento kurz bude trvat do 19. 5. 2010. Pokud se rozhodnu nepodepsat prodloužení pracovní smlouvy, může zaměstnavatel na mne vyvíjet nějaký nátlak např. "musím smlouvu podepsat, protože jsem se písemně zavázal k návštěvě kurzu", "musím kurz uhradit" apod.? Předem děkuji za odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

šťastná*
hodnocení

0x

Jestliže Vás zaměstnavatel vyslal na kurz, v němž si zvyšujete kvalifikaci, asi s vámi měl další plány. Ale to jste si měli spolu vyjasnit už v listopadu, když Vám bylo jasné, že kurz končí až tři měsíce po uplynutí doby, po kterou máte sepsanou pracovní smlouvu. Je ale možné, že konání kurzu bylo v rámci tzv. "vládní" záležitosti, kdy firmy posílají pracovníky na kurzy kvůli tomu, aby překlenuly krizové období a nemusely propouštět. Ale i to by Vám mělo být známo už v listopadu. A ani to Vás nezbavuje povinnosti plnit podmínky dohody o vzdělání v tomto kurzu.

Důležité pro Vaše rozhodnutí novou pracovní smlouvu nepodepsat bude jistě skutečnost, co vlastně obsahuje vaše dohoda o zvyšování kvalifikace v kurzu. Ze zkušeností je mi známo, že většinou v takových dohodách bývá klauzule, kterou se firma pojistí pro případ, že byste nesplnil podmínky dohody. Klasika bývá to, že zaměstnanec mívá povinnost uhradit náklady, které firma do jeho vzdělání vložila, ať už celé nebo jejich alikvotní část. Radím proto pořádně si prostudovat dohodu o zvýšení kvalifikace, resp. o absolvování kursu. Uzavření pracovního poměru je dobrovolný oboustranný právní akt. Nikdo Vás nemůže nutit podepsat pracovní smlouvu, pokud nechcete. Ve Vašem případě bych si ale dala pozor na to, jestli v té dohodě o vzdělávání není taková klauzulka, že se k tomu zavazujete. I tak Vás nikdo nemůže nutit smlouvu podepsat, avšak s rizikem možných následků (viz výše - následky při nesplnění podmínek dohody o vzdělávání v kursu).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]