Nejste přihlášen/a.
Cukr by měl po jídle pomalu stoupat a pak pomalu klesat. V testu oGTT (orální test tolerance glukozy) by měla glykémie během první hodiny vzrůst (třeba až na 9) a do dvou hodin klesnout pod 7,8. Ale to je glukozový test za přesných podmínek, testovací vzorek je glukozový roztok. Pokud jíte cokoliv jiného (pečivo, těstoviny), trávení je pomalejší, glukoza přechází do krve postupně, jak se rozkládají složité cukry (škroby).
Jinak hodnota 5,6 je hraniční, ale hodnoty po jídle máte normální, takže diabetu se bát zatím nemusíte. Rozhodně vám ale čísla zlepší více pohybu. Pokud jste jinak zdráv a nejste obézní, doporučil bych aerobní (pohyb alespoň 1 hodinu vcelku se zvýšenou dechovou a tepovou frekvencí, například jízda na kole, běh, plavání ve vyšším tempu, veslování atd.) 3-4x týdně. Jinak alespoň chůze, 5 km denně.
K posouzení celkového rizika bych rád viděl ještě pacientovy hodnoty hmotnosti, výšky, obvodu břicha, obvod pasu, krevní tlak a hodnoty cholesterolů HDL a LDL a triacylglycerolu a pokud možno i glykovaný hemoglobin.
Dobrý den,
děkuji za odpověď, jenom ve zkratce pošlu pár údajů:
46 let, 168/74, pas 79, boky 100, tlak cca 110/60, cholesterol nevím. Během 3 měsíců jsem zhubla z 85 na nynější hmotnost. Cíleně, ale bez drastických diet, vynechána smažená jídla, sladké nepiji vůbec , ale to jsem nikdy nepila. Pravidelná strava max 3 hod po sobě, déle už to ani nejde, je mi pak špatně, třes, potím se , no nic moc, někdy mám pocit šílené potřeby jíst, ale mám problém se najíst, nechutenství. Tak si dám třeba mandarinku a po půl hod se najím už s lepším pocitem.Jídlo doslazuji tekutou stévií. Naměřená hodnota byla po dušeném králíkovi na zelenině s malým kouskem tmavého celozrnného chleba. 3-4 týdně cvičení doma jogu. Spíš mi jde o to že pokud bylo něco hraniční, tak jsem to asi úpravou a zhubnutím stáhla, jen jestli je to dostačující a o ty stavy před jídlem.
jinak moc děkuji za všechny odpovědi Milena
Tlak máte spíš nízký, ale to není nebezpečné, poměr pasu a boků taky, stravování v pořádku, zůstaňte v pohodě. Zhubnutí z 85 kg oceňuju. Nevím jaké byly hodnoty glykémie předtím, ale teď je to moc dobré. Cvičte dál jogu, přidejte trochu aerobní pohyb, nejlépe chůze. Důležitější než ty kila je dostatek pohybu.
Hodnota cukru v krvi neklesá lineárně s dobou po jídle.Při dosažení určité hranice "vypustí" játra do krve určité množství cukru.Je to proto,aby nedocházelo k hypoglykémii.Kdyby to tak nebylo,mohla by hladina krevního cukru klesnout pod kritickou mez a hrozil by t.zv.hypoglykemický šok,který je nebezpečný,může hrozit omdlení i s ohožením života.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.