Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Směnka na kterou nebylo právo

Od: laurapost* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o radu. dostala jsem se do nepříjemné situace. S přítelem a naším synem jsme žili v podnájmu. Přítele odsoudili na 4měsíce k výkonu trestu. A já se s malým musela odstěhovat k mámě. Vše se odehrálo v srpnu tohoto roku. Nájemní smlouva byla psaná na mě. U podepsání výpovědi a předání bytu jsem byla sama. Věc se má takhle. Dlužili jsme za 1 nájem 9000Kč plus nedoplatek za energie 4000Kč. Zároveň jsme meli u majitele vratnou kauci ve výši 9000Kč. Takže logicky bych mu měla doplatit jen 4000Kč. Jenže na mě nastoupil i s otcem a já byla donucena podepsat směnku ve výši 13tis splatnou do konce roku 2017. A on že mi vratnou kauci zaplatí až po vyúčtování služeb, což je asi na jaře. Bohužel, to ve výpovědní smlouvě není zřetelně napsáno. Peníze na zaplacení samozřejmě nemám a ani na právníka. Prosím poraďte co mohu dělat? Bojím se, že začne směnku vymáhat. Vím, jsem hloupá že jsem se takhle upsala. ale dá se z toho nějak vycouvat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Zkuste si najít nějaké bezplatné právní poradny, existují pro takovéhle lidi jako jste vy. Poraďte se tam, sbírka laických názorů zde může být zavádějící.

Pokud Vám zadržuje platbu kauce, můžete ho žádat o vrácení kauce nebo o započtení do částky dlužené směnkou. Hlavně s ním komunikujte písemně, aby bylo pak co ukázat u soudu.

doplněno 28.11.17 09:40:

Ta situace není zas tak beznadějná, důležité bude ale prokázat, že dluh z nájmu a poplatků přešel do té směnky a nejde o nový dluh, a zároveň že kauce nebyla vrácena. V tomhle případě opravdu radím toho právníka, navíc se pohybujeme někde, kde asi není daleko pro nějaký trestný čin jako falšování podpisů.

Napište, že žádáte o vyplacení kauce a nebo o započtení kauce s dlužnou částkou a zároveň zaplaťte co nejvíc můžete, aspoň ty 4000, které tak jako tak budete muset dát. Zaplaťte je převodem, nebo pokud to bude v hotovosti si nechte podepsat potvrzení, že je převzal.

iz*

K dodatku: Nelze prokazovat, co neexistuje → tzn., že by naopak majitel musel prokázat, že kauci včetně úroku řádně vrátil.

Spotřebu energií nedoporučuji hradit předem (pouze zálohu) → případný nedoplatek uhradit až po předložení řádného vyúčtování. A obojí (zálohu i nedoplatek) samozřejmě proti písemnému potvrzení.

Máte pravdu špatně jsem to formuloval. Dotyčná nemusí dokazovat, že kauce nebyla vrácena, ale musí to vrácení nebo započtení požadovat. Soud neudělá nic, o co nebylo požádáno.

laurapost*
hodnocení

Děkuji Vám za odpovědi. To, že jsem byla hloupá a upsala se vím, alespoň jsem ponaučena pro příště. Majiteli napíšu, návrh na to, že mu do konce roku zaplatím 4000Kč, Zbytek až po tom, nebo současně jak mi vyplatí kauci. On si tu kauci nechal prý z důvodu vyúčtování služeb, aby mi to potom mohl v případě nedoplatku z čeho strhnout. jenže toto ve výpovědní smlouvě je tak zvláštně napsáno, tak aby z toho nevycouval, ale máte pravdu, že kdyby mi to vrátit nechtěl, musel by mit doklad o tom že mi to už vrátil. Doufám, že se spolu domluvíme, on je normální mladý muž, až na to jak na mě nastoupil i s otcem.

Jen mě i zajímalo, v tom horším případě, kdyby se nechtěl domluvit a trval na zaplacení směnky, na kterou pochopitelně nemám, nemám ani na právníka, bezplatnou pr.poradnu zkouším, jsou tak však dlouhé čekací doby. Tak jakým způsobem může směnku vymáhat? Nebo jestli ji mohu splácet?

Směnku splácet můžete, ale musí s tím samozřejmě souhlasit on. Pokud s tím souhlasit nebude a bude nekompromisní, pošle směnku na soud, tam ji přehodnotí a pošlou Vám platební rozkaz. V takovém případě určitě sepište takzv. odpor, že směnka vznikla jako potvrzení dluhu na nájemném, a že nesouhlasíte s dluhem, protože věřitel vám stále nevyúčtoval skončený nájem a zadržuje Vaši kauci, on nesouhlasí se zápočtem kauce na dlužné nájemné a jeho postup považujete za šikanu. Ten odpor pošlete na soud. Tím získáte přinejmenším čas a možná soud rozhodne částečně ve váš prospěch. Podotýkám, že v novém zákoníku už se kauce nejmenuje kauce, ale "jistota", a má sloužit mimo jiné právě jako záruka za zaplacení nájemného.

Rozhodně s ním komunikujte, usilujte o domluvu, navrhněte zápočet, navrhněte splátky, nechte si od něj písemně potvrdit, že dluh z nájemného a služeb přešel do té směnky a všechno si to schovávejte, soud pak přihlíží k tomu, že se snažíte to řešit.

Doufám, že se domluvíte.

doplněno 28.11.17 14:27:

Ještě dodám, nový občanský zákoník už nestanovuje, do kdy se má jistota vrátit, ale vy máte nárok na úroky z té jistoty. Pokud tedy chcete naopak být tvrdá vy, můžete požadovat úroky z jistoty za poslední tři roky, "podle výše úroků běžných obchodních úvěrů v době sjednání nájmu." Ta výše úroků se dost blbě stanovuje, to asi nebudu umět.

laurapost*
hodnocení

Děkuji Vám za výbornou odpověď a radu, určitě by bylo nejlepší vzít si na to právníka, ale na to nemám. Spojím se s majitelem a budu doufat, že s ním bude rozumná domluva

iz*
hodnocení

1x

Z čeho chcete "vycouvat"? Dluh je potřeba zaplatit. (Ten nátlak můžete prokázat?) Něco jiného je vratná kauce, kterou byl majitel povinen Vám vrátit, nemá právo ji blokovat ± tři čtvrtě roku po skončení nájmu.

Zkuste majiteli písmně nvrhnout, aby si dlužnou kauci + úrok z ní započetl proti Vašemu dluhu na nájemném, a sdělte mu, že za energie zaplatíte až po předložení řádného písemného vyúčtování.

Do budoucna: Nikdy nepodepisujte nic, s čím nesouhlasíte!

hodnocení

0x

Pokud směnka obsahuje v/... a vy jste ji podepsala, už z ničeho nevycouváte. Dluh navíc existuje a musí být uhrazen. Jste ovšem v maléru větším, než si myslíte, protože pokud nezaplatíte do konce roku, můžete mít na krku soud a exekutora (s podstatně vyšší částkou) mnohem rychleji, než byste čekala. V podstatě stačí jen předložit směnku soudu a pokud bude formálně v pořádku, není co řešit. Takže udělejte, co vám radí Pletiplot, sežeňte si bezplatnou právní poradnu a hezky rychle! Kdyby se vám ještě podařilo sehnat ty peníze a zaplatit, nechte si to zaplacení písemně potvrdit. Vůbec nejlepší by bylo nechat vše vyřídit právníka.. aby na vás nájemce zase nenastoupil s tatíkem a nevymámil z vás další podpis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]